Sunday, 8 January 2017

HSST English Junior Solved Paper (Cat. Code: 71/2012) - Part 4

61.       The key textbook of the emotional theory of Rasa.
(A) Sangitadarpana
(B) Dharmasutra
(C) Padyachudamani
(D) Natyashastra
Answer: D
62.       According to Aristotle, Hamartia is ………...
(A) a moral failing of the protagonist
(B) a personal error in a protagonist's personality that brings about his tragic downfall
(C) a sudden change in fortune
(D) an incident which leads to the protagonist's death
Answer: B
63.       "Lyrical Ballads" was published with a preface in the year …………..
(A) 1789
(B) 1850
(C) 1798
(D) 1800
Answer: D
64.       In his essay "Tradition and the Individual Talent" Eliot describes the process of poetic creation in terms of an analogy of ………….
(A) a chain reaction
(B) divine inspiration
(C) a chemical reaction
(D) organic growth
Answer: C
65.       "Archetype" means …………..
(A) an original idea or model on which something is patterned
(B) a myth
(C) an original story behind a myth
(D) the structure of a literary work
Answer: A
66.       Jacques Derrida's lecture "Structure, Sign and Play in the Discourse of the Human Sciences" heralded the beginning of ……………
(A) Structuralism
(B) Cultural Materialism
(C) Post-structuralism
(D) Post-feminism
Answer: C
67.       The second phase in the history of women's literature as discussed by Elaine Showalter in her essay "Towards a Feminist Poetics."
(A) The Feminist phase
(B) The Feminine phase
(C) The Female phase
(D) None of these
Answer: A
68.       Michael Foucault's essay discussing the notion of the 'author'.
(A) The Death of the Author
(B) What Is an Author?
(C) On the Author Effect: Recovering Collectivity
(D) The Author in Court
Answer: B
69.       Lacan's concept of the "mirror stage" is related to ……………
(A) the stage in which the child symbolically connects ideas, emotions etc.
(B) the stage in which the child has no notion of the individual self
(C) the stage in which the child begins to speak
(D) a critical stage in the development of individuality during a child's growth
Answer: D
70.    The author of the book "Towards an Aesthetic of Dalit Literature".
(A) Sharankumar Limbala
(B) Omprakash Valmiki
(C) Bama
(D) Kancha Ilaiah
Answer: A

71.    English language is derived from …………..
(A) West Germanic
(B) East Germanic
(C) North Germanic
(D) None of these
Answer: A
72.    A systematic variation of vowels in the same root or in related roots or affixes in the Indo-European languages that is usually paralleled by differences in use or meaning.
(A) Anacoluthon
(B) Diacritic
(C) Ablaut
(D) Umlaut
Answer: C
73.    The author of "The Ecclesiastical History of the English People".
(A) Alfred
(B) Caedmon
(C) Boethius
(D) Bede
Answer: D
74.    The Norman conquest of England began with the invasion of England by ……….. in 1066.
(A) King Canute
(B) King Haokon VI
(C) William the Conqueror
(D) Prince Carl
Answer: C
75.    King James' Authorized version of the Bible was published in the year ………….
(A) 1511
(B) 1611
(C) 1711
(D) 1811
Answer: B
76.    The basic theoretical unit of distinctive sound in the description of speech.
(A) phoneme
(B) morpheme
(C) vowel
(D) consonant
Answer: A
77.    The linguistic term for the study of the ways in which words combine into such units as phrase, clause, and sentence.
(A) morphology
(B) syntax
(C) phonemics
(D) orthography
Answer: B
78.    A seminal linguistic work of twentieth century by Ferdinand de Saussure published posthumously in 1916.
(A) Language
(B) Language and Mind
(C) Course in General Linguistics
(D) Syntactic Structures
Answer: C
79.    In T.G. Grammar an abstract underlying structure that incorporates all the syntactic information required for the interpretation of a given sentence.
(A) deep structure
(B) surface structure
(C) context-free grammar
(D) generative semantics
Answer: A
80.    A variety of a language used for a particular purpose or in a particular social setting.
(A) style
(B) dialect
(C) idiolect
(D) register
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment