Monday, 9 January 2017

HSST English Junior Solved Paper (Cat. Code: 71/2012) - Part 5

81.       Why did the poet in the poem "Casurina Tree" look upon the casurina tree with love and longing?
(A) Because she used to play under the casurina tree with her friends in childhood
(B) Because she often saw her children playing under it.
(C) Because her father had a casurina tree in the yard cut down against her wishes
(D) None of the above
Answer: D
82.       In the poem "Introduction" by Kamala Das, the speaker ……………
(A) Expresses her wish to write in English
(B) Explains that she does not like to be a woman
(C) Asks people to leave her alone
(D) Confesses her secret love for a man
Answer:-Question Cancelled
83.       What was the speaker as a nascent poet translating in Walt Whitman's poem "Out of the Cradle Endlessly Rocking"?
(A) The roar of the sea
(B) The beams of the moon
(C) The howl of a dog
(D) The song of the bird
Answer: D
84.       Who does the speaker in Sylvia Plath's "Daddy" imagine her father to be?
(A) An American soldier
(B) A Nazi
(C) A cruel parent
(D) None of the above
Answer: B
85.       According to B R Ambedkar the caste system …………….
(A) Is a systematic division of people according to their professions
(B) Recognizes the dignity of labour
(C) Prevents unemployment
(D) Does not promote an egalitarian society
Answer: D
86.       Salman Rushdie's Midnight's Children won the Booker Prize in …………….
(A) 1956
(B) 1976
(C) 1981
(D) 1991
Answer: C
87.       The protagonist of Eugene O'Neill's Emperor Jones is …………
(A) A dictator of a South American country
(B) A usurper of power in a Caribbean island
(C) An African American trade union leader
(D) A worker in a mine
Answer: B
88.       Ralph Ellison, author of "Invisible Man" was associated with …………..
(A) The Harlem Renaissance
(B) The Beat Movement
(C) The Black Arts Movement
(D) None of the above
Answer: A
89.       Lalithambika Antharjanam was a contemporary of ………….
(A) Vaikom Muhammad Basheer
(B) Vengayil Kunhiraman Nayanar
(C) A R Raja Raja Varma
(D) O Chandu Menon
Answer: A
90.    The following is the protagonist of Toni Morrison's Bluest Eye:
(A) Freida
(B) Pecola
(C) Sula
(D) Jadine
Answer: B

91.    Who is the author of 'The Gold Standard and the Logic of Naturalism'?
(A) Louis Montrose
(B) Walter Benn Michaels
(C) Stephen Greenblatt
(D) Jonathan Goldberg
Answer: B
92.    The 'New Historicists' attempt to situate and interpret 'Texts' in relation to:
(A) Social theories
(B) Social structure
(C) The cultural system in which they were produced
(D) The class structure of the society
Answer: C
93.    Which of the following is a prominent feature of 'New Feminisms'?
(A) Its ideologies predominantly 'Gynocentric'
(B) It posits superiority of women
(C) It supports racial discrimination
(D) It considers European and Non-European women as unequals
Answer: A
94.    Who founded the Birmingham Centre for Contemporary Cultural Studies (CCCS)?
(A) Raymond Williams
(B) Terry Eagleton
(C) Harold Bloom
(D) Richard Hoggart
Answer: D
95.    What does 'Diaspora' (in the Biblical context) denote?
(A) Movement of people
(B) Migration of people
(C) Mass exodus of the Jews
(D) Transplanted people and their literature
Answer: C
96.    Who among the following is a 'Queer' critic?
(A) Ivy Compton
(B) Mary Wollstonecraft
(C) Carol Vance
(D) Naomi Wolf
Answer: C
97.    What is the most prominent feature of post-colonial literature?
(A) A pre-occupation with the colonial experience from a Non-European point of view
(B) Euro-centric constructs/texts
(C) Emphasis on subaltern experience
(D) Emphasis on racial prejudices
Answer: A
98.    Which of the following is NOT a feature of the literature of the 'Diaspora'?
(A) A craving for the homeland and its values
(B) Search for an identity in the country of settlement
(C) Sense of deprivation in language, land, identity, race etc.
(D) Pre occupation with the superior European life
Answer: D
99.    What is the UK equivalent of the term 'Eco-criticism'?
(A) Contemporary studies
(B) Nature studies
(C) Green studies
(D) Sustenance studies
Answer: C
100.    What is denoted by the term 'Hyper-reality' in post-modernism?
(A) Inability of consciousness to differentiate between reality and its simulation
(B) An abstract idea standing for historical experience
(C) An illusion
(D) Inability to realize reality
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment