Sunday, 15 January 2017

Staff Nurse Gr II Ayurvedha Solved Paper (Cat. Code: 051/2016) - Part 1

Question Paper Code: 69/2016/OL
Category Code: 051/2016
Exam: Staff Nurse Grade II Ayurvedha
Date of Test: 05-09-2016
Alphacode: A

1.       Editor of Daily Madras standard
(A) G.P. Pillai
(B) Annie Besant
(C) B.P. Wadia
(D) G. Subrahmania Ayyer
Answer: A
2.       Keralopakari was published
(A) 1874
(B) 1910
(C) 1847
(D) 1879
Answer: C
3.       The article Smaranamadhuri was written by
(A) P. Kunhiraman Nayar
(B) Kumaransan
(C) Ulloor
(D) O. Chandu Menon
Answer: C
4.       The Problem of the Rupee : Origin and Solution is a work of
(A) Bimal Jalan
(B) Raghuram G. Rajan
(C) Dada Bhai Naoroji
(D) B.R. Ambedkar
Answer: D
5.       The Objective Resolution was moved by Nehru on
(A) 9th December 1946
(B) 13th December 1946
(C) 29th December 1947
(D) 22nd July 1947
Answer: B
6.       Who wrote the poem Keralam?
(A) Swami Ananda Theertham
(B) Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran
(C) K. Kelappan
(D) A.K. Gopalan
Answer: B
7.       Mariyamma Nadakam
(A) S.K. Pottakkad
(B) M.C. Joseph
(C) Kandathil Varghese Mappila
(D) Kocheeppan Tharakan
Answer: D
8.       Name the leader of Samyuktha Rashtreeya Sabha Agitation
(A) K. Kelappan
(B) N.V. Joseph
(C) Vakkam Abdul Khadar Moulavi
(D) T.K. Madhavan
Answer: B
9.       The first women member in the Kochin Legislative assembly
(A) Thotaykat Madhavi Amma
(B) Akkamma Cheriyan
(C) Mary Punnan Loukose
(D) Ammu Swaminath
Answer: A
10.    Which article of Indian constitution provisions the joint session of the Parliament?
(A) Article 226
(B) Article 284
(C) Article 368
(D) Article 108
Answer: D

11.    Lakkadavala Committee is related to
(A) Durand Line
(B) Poverty Line
(C) Share Market
(D) Globalisation
Answer: B
12.    In which year Tamilnadu introduced the Right to Information Act?
(A) 2005
(B) 2002
(C) 2000
(D) 1996
Answer: D
13.    The National Rural Employment Guarantee Scheme introduced in Kerala.
(A) Palakkad
(B) Malappuram
(C) Kannur
(D) Wyanad
Answer: D
14.    The author of the book Speaker Rules
(A) P.D.T. Achari
(B) Somanatha Chatterji
(C) Vakkom Purushothaman
(D) A.C. Jose
Answer: A
15.    Father of Indian Library Science
(A) S.R. Ranganathan
(B) Rabindranath Tagore
(C) Acharya Rama Moorthy
(D) C.V. Raman
Answer: A
16.    Article 371(i) a special provision is given to the state of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Goa
(D) Mizoram
Answer: C
17.    Sandishtavati was published in
(A) 1864
(B) 1860
(C) 1867
(D) 1848
Answer: C
18.    Kalyanadayini Sabha
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Pandit Karuppan
(C) K.P. Vallon
(D) Kumara Guru Devan
Answer: B
19.    In which year Lokamanyan was published?
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1915
(D) 1928
Answer: A
20.    Which district of Kerala started the Mobile Court?
(A) Calicut
(B) Thiruvananthapuram
(C) Ernakulam
(D) Kannur
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment