Tuesday, 17 January 2017

Staff Nurse Gr II Ayurvedha Solved Paper (Cat. Code: 051/2016) - Part 3

41.       Which among the following disease is caused by a virus?
(A) Dysentry
(B) Typhoid
(C) Polio
(D) None of the above
Answer: C
42.       Which among the following is the first National Health Programme launched?
(A) National Anti malaria programme
(B) National Leprosy Eradication Programme
(C) National filarial control programme
(D) None of the above
Answer: A
43.       Sabin vaccine is given in the immunization of
(A) Polio
(B) Diphtheria
(C) Measles
(D) None of the above
Answer: A
44.       Which of the following is a fungal disease?
(A) Candidiasis
(B) Ascariasis
(C) Leptospirosis
(D) None of the above
Answer: A
45.       Which among the following is not a 'barrier method' in family planning?
(A) Vaginal sponge
(B) Vaginal diaphragm
(C) Condom
(D) None of the above
Answer: D
46.       Disinfectant action of sunlight is due to
(A) Heating effect
(B) Infra red rays
(C) Ultra violet rays
(D) All of the above
Answer: C
47.       All of the following are live vaccines except
(A) BCG
(B) OPV
(C) Measles
(D) None of the above
Answer: D
48.       New vaccine which has been included in WHO immunization schedule
(A) HBV
(B) Measles vaccine
(C) OPV
(D) TT
Answer: A
49.       Types of rasayana prayoga mentioned by Vagbhata
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: B
50.    Lasuna rasayana prayoga is contraindicated in
(A) Pitha avaranam
(B) Raktha avarana
(C) Sudha vata
(D) Both (A) and (B)
Answer: D

51.    Number of pulmonary veins is
(A) 2
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: B
52.    Pacemaker of the heart is
(A) Bundle of His
(B) Purkinje fibres
(C) SA node
(D) AV node
Answer: C
53.    Nasya is indicated in morning during
(A) Sarat
(B) Greeshmam
(C) Vasantham
(D) Both (A) and (C)
Answer: D
54.    Urine is yellow due to the presence of ................ pigment.
(A) Urochrome
(B) Bile pigment
(C) Urochromogen
(D) None of the above
Answer: A
55.    Centre in the brain which regulates respiration and cardio vascular activities
(A) Cerebral cortex
(B) Cerebellum
(C) Pons
(D) Medulla oblongata
Answer: D
56.    Maintenance of posture and equilibrium is the function of
(A) Cerebellum
(B) Cerebrum
(C) Medulla oblongata
(D) Pons
Answer: A
57.    Adhishtana for swasa roga as per Vaghbata is
(A) Amasaya
(B) Yakrit
(C) Phuphusa
(D) Pleeha
Answer: A
58.    Embedded in the eyelids are
(A) Meibomian glands
(B) Lacrimal glands
(C) Sebaceous glands
(D) Ceruminous glands
Answer: A
59.    Maximum limit up to which rakta can be expelled in raktamosha
(A) 1 Anjali
(B) 1 Pala
(C) 1 Prastha
(D) 1 Kutava
Answer: C
60.    All panchakarmas are contra indicated in
(A) Hridroga
(B) Krisha
(C) Vridha
(D) Ajeerna
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment