Wednesday, 18 January 2017

Staff Nurse Gr II Ayurvedha Solved Paper (Cat. Code: 051/2016) - Part 4

61.       Proper functioning of indriyas is under the control of
(A) Vata dosha
(B) Pitha dosha
(C) Kapha dosha
(D) Tridosha
Answer: A
62.       The food which is given for doshotklesha before vamana
(A) Tila
(B) Masha
(C) Matsya
(D) All of the above
Answer: D
63.       The anti insulin hormone is
(A) Adrenaline
(B) Vasopressin
(C) Oxytocin
(D) Glucagon
Answer: D
64.       After panchakarma, 'parihara kala' is ................... times to the time taken for panchakarma.
(A) equal time
(B) three
(C) two
(D) four
Answer: C
65.       The most powerful fat digesting enzyme in the body
(A) Pancreatic lipase
(B) Intestinal lipase
(C) Gastric lipase
(D) None of the above
Answer: A
66.       Main utility of Chikitsa is
(A) Srodho sodhana
(B) Doshakshaya
(C) Mala sodhana
(D) Dhatu satmyata
Answer: D
67.       Anuvasana can be given on ................ day of virechana as per Charaka.
(A) 10th
(B) 9th
(C) 8th
(D) 7th
Answer: B
68.       Among the pancha kashaya kalpana, most potential is
(A) Swarasa
(B) Kalka
(C) Srita
(D) Phanta
Answer: A
69.       Snehavasthi is done at the end of the day in
(A) Sisira
(B) Vasantha
(C) Varsha
(D) None of the above
Answer: C
70.    Quantity of drug in kashayavasthi
(A) 24 pala
(B) 20 pala
(C) 26 pala
(D) 30 pala
Answer: A

71.    Vastidravya should be expelled out in snehavasthi within
(A) 3 muhurtha
(B) 2 yama
(C) 3 yama
(D) None of the above
Answer: C
72.    Snehapaka for abhyanga and vasthi as per Charaka are respectively
(A) Khara, madhyama
(B) Khara, mridu
(C) Mridu, khara
(D) None of the above
Answer: B
73.    Alpasveda is indicated over
(A) Hridayam
(B) Drik
(C) Mushkam
(D) All of the above
Answer: D
74.    In Krurakoshta, achapana is indicated for .............. days.
(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 7
Answer: D
75.    Ghrita is given in pithaja vikaras at
(A) Night
(B) Day time
(C) Early morning
(D) None of the above
Answer: A
76.    Abhyanga is contra indicated in
(A) Kaphagrastha
(B) After sodhana
(C) Ajeerna
(D) All of the above
Answer: D
77.    Maximum sareerabala is in
(A) Hemanta
(B) Sisira
(C) Vasantha
(D) Both (A) and (B)
Answer: D
78.    The best samana oushadha for vatha
(A) Ghrita
(B) Taila
(C) Ksheera
(D) Madhu
Answer: B
79.    Which doshakopa causes teekshnagni?
(A) Pitha
(B) Vata
(C) Kapha
(D) Sannipatha
Answer: A
80.    Type of snehapana indicated in visha
(A) Sarpi
(B) Vasa
(C) Taila
(D) None of the above
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment