Thursday, 19 January 2017

Staff Nurse Gr II Ayurvedha Solved Paper (Cat. Code: 051/2016) - Part 5

81.       The time period mentioned for sirovasthi in swastha is ................ matra.
(A) 1000
(B) 500
(C) 800
(D) 600
Answer: A
82.       Which of the following is indicated for Gandusha as dinacharya?
(A) Taila
(B) Madhu
(C) Ksheera
(D) None of the above
Answer: A
83.       Oushadhakala for chardi
(A) Samudga
(B) Ananna
(C) Annadi
(D) Muhur-muhur
Answer: D
84.       Which among the following is not a bahiparimarjana chikitsa?
(A) Swedana
(B) Parisheka
(C) Abhyanga
(D) None of the above
Answer: D
85.       Which among the following is a type of anagnisweda?
(A) Tapa
(B) Upanaha
(C) Drava
(D) None of the above
Answer: D
86.       Marma-sandhi samasrita roga is
(A) Yapya
(B) Krichra sadhya
(C) Anupakrama
(D) Sukha sadhya
Answer: A
87.       Vamana is indicated mainly in which doshakopa
(A) Kapha
(B) Vatha
(C) Pitha
(D) None of the above
Answer: A
88.       ''Agrya Chikitsa'' among the following is
(A) Vamana
(B) Virechana
(C) Vasthi
(D) None of the above
Answer: C
89.       Yojana krama of dravya in niruha is
(A) Makshika, Lavana, Sneha, Kalka, Kwatha
(B) Lavana, Makshika, Kwatha, Kalka, Sneha
(C) Makshika, Lavana, Kalka, Kwatha, Sneha
(D) Kwatha, Kalka, Sneha, Makshika, Lavana
Answer: A
90.    Type of vasti which can be administered after taking food is
(A) Anuvasana
(B) Matravasti
(C) Vaitharana vasthi
(D) All of the above
Answer: D

91.    Sleep during day time is indicated in ................ ritu.
(A) Greeshma
(B) Sarat
(C) Varsha
(D) All of the above
Answer: A
92.    Netranga gourava is seen in
(A) Majjavridhi
(B) Asthivridhi
(C) Asthikshaya
(D) Majjakshaya
Answer: A
93.    First kriyakrama prescribed in eye diseases is
(A) Aschyotana
(B) Seka
(C) Pindi
(D) Bidalaka
Correct Answer:-Question Cancelled
94.    Souveeranjana is prescribed
(A) daily
(B) once a week
(C) twice a week
(D) thrice a week
Answer: A
95.    Best dravya indicated for vamana as per Vaghbhata
(A) Kutaja
(B) Ikshwaku
(C) Tilwaka
(D) Madana
Answer: D
96.    Total number of marmas mentioned by Vaghbhata is
(A) 105
(B) 100
(C) 107
(D) 101
Answer: C
97.    Best murdha taila mentioned by Vaghbhata is
(A) Abhyanga
(B) Pichu
(C) Seka
(D) Sirovasthi
Answer: D
98.    The hormone antagonist to calcitonin
(A) Aldosterone
(B) Epinehrine
(C) Parathormone
(D) Glucagon
Answer: C
99.    Agnimandya is specifically mentioned as the main cause of
(A) Udara
(B) Pandu
(C) Jwara
(D) Rajayakshma
Answer: A
100.    Trayo upastambas are
(A) Ahara, nidra, brahmacharya
(B) Ahara, Vyayama, Abrahmacharya
(C) Ahara, bhaishajya, brahmacharya
(D) None of the above
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment