Tuesday, 21 February 2017

Kerala PSC - DTP Operator Solved Paper 019/2017 - Part 1

Question Paper Code: 019/2017
Exam: DTP Operator - Information and Public Relations
Date of Test: 09-02-2017
Alpha code: D

1.       ................links computers within a limited geographical area.
(A) LAN
(B) WAN
(C) MAN           
(C) VAN
Answer: D
2.       …………offer a quick and easy way to share files and resources directly.
(A) CD
(B) USB
(C) Network
(D) None of the above
Answer: C
3.       Given a 2”x4” photograph and a 4”x8” layout space, what scale percentage is needed to fit the photograph?
(A) 50
(B) 100
(C) 150
(D) 200
Answer: D
4.       Which is NOT a form of printing processes?
(A) Gravure
(B) Gutenberg
(C) Offset
(D) Flexography
Answer: B
5.       What type of printing is done when using CMYK?
(A) Spot colour
(B) Pantone
(C) Process colour
(D) Black and White.
Answer: B
6.       You can import a text file into QuarkXPress from:
(A) any word processor
(B) open office
(C) only Macintosh word processors
(D) any word processor for which XPress can access the filter
Answer: D
7.       All the commands and functions in QuarkXPress are available:
(A) in the Tool palette
(B) from the Menu Bar
(C) under the File menu
(D) in a Preferences  dialogue box
Answer: B
8.       Leading is:
(A) lengthening lines
(B) shortening lines
(C) increasing space between words
(D) increasing and decreasing space between lines
Answer: D
9.       In QuarkXPress, Master Page A is created:
(A) by double-clicking on the master page icon
(B) by dragging the icon down on the palette
(C) when the document is created
(D) through a dialogue box
Answer: C
10.    ………….are non-printing guides pulled down and across from the horizontal and vertical rulers.
(A) Boarder
(B) Ruler origin
(C) Ruler below
(D) Ruler guides
Answer: D

11.    …………..is the point on the ruler where the horizontal and vertical rulers intersect.
(A) Zero point
(B) Left point
(C) Mid point
(D) End point
Answer: A
12.    ………….is a measure of how close together the lines in a halftone grid are in the printing process.
(A) PPI
(B) DPI
(C) LPI
(D) None of these
Answer: C
13.    …………is the term used as a measure of how well one ink printed on top of another.
(A) Trapping
(B) Tracking
(C) Scaling
(D) Stacking
Answer: A
14.    A file that is saved so it cannot be modified is called:
(A) a text file
(B) an ASCII file
(C) a template
(D) a thumbnail
Answer: C
15.    Adding or deleting space between character pairs is called:
(A) Kerning
(B) Tracking
(C) Scaling
(D) Justifying
Answer: B
16.    The painting option  in Photoshop which determines the degree by which the tools lighten or darken an image is:
(A) Exposure
(B) Pressure
(C) Opacity
(D) Smudge
Answer: C
17.    Bitmap images are made of :
(A) Picture
(B) Pixels         
(C) Lines and curves
(D) None of the above
Answer: B
18.    Raster images are also known as:
(A) bitmap images
(B) dynamic images
(C) clip art images
(D) multimedia image
Answer: A
19.    All the commands and functions in quarkxpress are available:
(A) in the Tool palette
(B) from the Menu Bar
(C) under the file menu
(D) in a Preference dialogue box
Answer: B
20.    Which of the following programs is not a popular desktop publishing program?
(A) Lotus AmiPro
(B) Microsoft Publisher
(C) Adobe PageMaker
(D) QuarkXPress
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment