Sunday, 26 February 2017

Environment Programme Manager Solved Paper 5/2017/OL - Part 1

Question Paper Code: 5/2017/OL
Category Code: 480/2015
Exam: Environment Programme Manager
Department: ENVIRONMENT AND CLIMATE CHANGE
Date of Test: 31-01-2017
Alpha code: A

1.       The Indian State through which Utharayana line does not pass
(A) Gujarath
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Orissa
Answer: D
2.       Where do you find Khasi, Garo, Jayanthi Hills?
(A) Purvachal
(B) Himalayan range
(C) Trans Himalayan range
(D) Northern plains
Answer: A
3.       Which type of soil is suitable for cotton cultivation?
(A) Laterite (Mountain) soil
(B) Silt
(C) Riger
(D) Desert soil
Answer: C
4.       Name the state where people below poverty line reside maximum
(A) Kerala
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Goa
Answer: B
5.       Number of people living in one square k.m. area is called
(A) Optimum population
(B) Population growth
(C) Density of population
(D) Population phenomena
Answer: C
6.       Name of the commission formed to enquire Jaliyan Wala Bagh Massacre
(A) Hunter Commission
(B) Simon Commission
(C) Kothari Commission
(D) Mudaliar Commission
Answer: A
7.       Name of the Brave patriot who wrote under the pen name of "Hazrad"
(A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Riazuthullah Khan
(C) Asfaqullah Khan
(D) Vakkam Abdul Khadar Moulavi
Answer: C
8.       In which district of Kerala Paital Mountain is situated?
(A) Thiruvanandapuram
(B) Kozhikodu
(C) Vayanadu
(D) Kannur
Answer: D
9.       In which coast of Kerala Maraman convention is held?
(A) Periyar
(B) Pampa Nadi
(C) Kabani
(D) Bharatapuzha
Answer: B
10.    Main soil found in Kerala
(A) Brick soil
(B) Forest soil
(C) Silt
(D) Red soil
Answer: A

11.    Which country released Sri Narayana Guru Stamp apart from India?
(A) Myanmar
(B) Nepal
(C) Pakisthan
(D) Sri Lanka
Answer: D
12.    By whose effort Setu Lakshmi Bai declaration banning Animal Sacrifice in temples under Thiruvitancore religious endowment was announced?
(A) Iyankali
(B) Brahmananda Siva Yogi
(C) Chattambi Swamigal
(D) Thaikad Ayya
Answer: C
13.    Who wrote Viveka Choddamani?
(A) Chattambi Swamigal
(B) Sankaracharya
(C) Sri Narayana Guru
(D) Pandit Karuppan
Answer: B
14.    By what name Sadhujana Paripalana Sangam which was formed by Iyankali was changed in 1938?
(A) Pulaya Maha-Sabha
(B) Sadhujana Paripalini
(C) Anandha Maha Sabha
(D) Sadhujana Doodhan
Answer: A
15.    Name of the social reformer who declared that church will be closed if school is not established along with church
(A) Poikayil Yohannan
(B) Pambadi John Joseph
(C) Abraham Malpan
(D) Kuryakose Elias Chavara
Answer: D
16.    Which train is the fastest existing in India?
(A) Bhopal Sadhapti Express
(B) Amritsar Express
(C) Gathiman
(D) Himsagar Express
Answer: C
17.    Who is the State Election Commissioner?
(A) K. Sasidharan
(B) V. Bhaskaran
(C) Kamal Kutti
(D) Vincent M. Paul
Answer: B
18.    Who is the Athletic who carried Indian Flag in Rio-Olympics?
(A) Abhinav Bindra
(B) Tintu Luka
(C) Sania Mirza
(D) Siva Thapa
Answer: A
19.    Who is the chairman of National Human Rights Commission?
(A) K.G. Bala Krishnan
(B) J.B. Koshi
(C) Ranganadha Misra
(D) H.L. Datt
Answer: D
20.    Who was selected as Best Actor in the National Film Award Festival in 2015-16?
(A) Kamalahasan
(B) Amita Bachan
(C) Mohanlal
(D) Rajinikanth
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment