Monday, 27 February 2017

Environment Programme Manager Solved Paper 5/2017/OL - Part 2

21.       Bell-shaped age structure indicates
(A) Exponential growth
(B) Stable growth
(C) Declined growth
(D) None of these
Answer: B
22.       Which of the following is a primary consumer?
(A) Carnivores
(B) Trees
(C) Herbivores
(D) Bacteria
Answer: C
23.       The book 'Silent Spring' is written by
(A) Anil Agarwal
(B) M.C. Mehta
(C) Rachel Carson
(D) Baba Amate
Answer: C
24.       In Tamil Nadu Rain Water Harvesting is made compulsory in the state in
(A) 2003
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2010
Answer: A
25.       Which of the following is not a Green House Gas?
(A) CO2
(B) Methane
(C) N2O
(D) Propane
Answer: D
26.       'Down to Earth', a fortnightly news magazine was launched by
(A) Sunderlal Bahuguna
(B) Anil Agarwal
(C) Rachel Carson
(D) Medha Patkar
Answer: B
27.       Which of the following is a biodegradable pollutant?
(A) Plastic
(B) Domestic sewage
(C) Detergent
(D) All of these
Answer: B
28.       Cholera and typhoid are caused by
(A) Bacteria
(B) Worms
(C) Fungi
(D) Virus
Answer: A
29.       Eutrophication is
(A) A process in carbon cycle
(B) A water purification technique
(C) A result of accumulation of plant nutrient in water body
(D) A improved water quality
Answer: C
30.    Bhopal Gas Tragedy is a case of
(A) Air pollution
(B) Soil pollution
(C) Nuclear pollution
(D) Thermal pollution
Answer: A

31.    Marine pollution is caused due to
(A) Oil
(B) Plastic
(C) Chemicals
(D) All of these
Answer: D
32.    Ozone layer absorbs
(A) Radio waves
(B) Infrared radiations
(C) UV-Radiations
(D) Chlorine atoms
Answer: C
33.    The Forest (Conservation) Act was enacted in the year
(A) 1986
(B) 1974
(C) 1980
(D) 1972
Answer: C
34.    Noise is
(A) Loud sound
(B) Unwanted sound
(C) Constant sound
(D) Sound of high frequency
Answer: B
35.    Demography is the study of
(A) Animal behaviour
(B) River
(C) Population growth
(D) None of these
Answer: C
36.    According to WHO, Health is
(A) A stage of physical well being
(B) A stage of mental well being
(C) A stage of social well being
(D) All of these
Answer: D
37.    Reclamation of saline-alkali soil is done by
(A) Gypsum
(B) Lime
(C) Calcium carbonate
(D) None of these
Answer: A
38.    A legally binding international agreement to reduce green house gas emissions is
(A) Earth summit
(B) Kyoto protocol
(C) Vienna convention
(D) None of these
Answer: B
39.    Biodiesel is obtained from
(A) Jatropha plant
(B) Soyabean plant
(C) Neem plant
(D) All of these
Answer: D
40.    Chernobyl accident is an example of
(A) Nuclear Reactor Accident
(B) Thermal Power Plant Accident
(C) Train Accident
(D) None of these
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment