Tuesday, 28 February 2017

Environment Programme Manager Solved Paper 5/2017/OL - Part 3

41.       Obsolete nuclear weapon is a example of
(A) High level radioactive waste
(B) Low level radioactive waste
(C) Liquid nuclear waste
(D) None of these
Answer: A
42.       Biopesticides are based on the following ecological principles
(A) Predation
(B) Parasitism
(C) Amensalism
(D) All of these
Answer: D
43.       Tsunami is a consequence of
(A) Volcanic eruption
(B) Flood
(C) Earthquake
(D) Cyclone
Answer: C
44.       Still water behind the dam, is an example of
(A) High quality energy
(B) Potential energy
(C) Kinetic energy
(D) Nuclear energy
Answer: B
45.       BOD values are always less than
(A) DO value
(B) COD value
(C) MPN value
(D) SPC value
Answer: B
46.       Which of the following will be a future fuel of the world?
(A) Methanol
(B) Petrol
(C) LPG
(D) Ethanol
Answer: D
47.       The relationship between the organisms in which one organism benefits while the other not affected is
(A) Commensalism
(B) Predation
(C) Parasitism
(D) Mutualism
Answer: A
48.       The number of individuals of a species that can survive in that area over time is called
(A) Age pyramid
(B) Growth curve
(C) Carrying capacity
(D) None of these
Answer: C
49.       Mineral resources are
(A) Renewable
(B) Available in plenty
(C) Equally distributed
(D) Non renewable
Answer: D
50.    Environmental protection is the responsibility of
(A) Government of India
(B) NGOs
(C) Individual
(D) All of the above
Answer: D

51.    Acid rain is a result of, upset of
(A) Carbon cycle
(B) N2 cycle
(C) Sulphur cycle
(D) Both (B) and (C)
Answer: D
52.    The progressive accumulation of non-biodegradable chemicals through the food chain is called
(A) Biomagnification
(B) Biodegradation
(C) Bioremediation
(D) Ecological balance
Answer: A
53.    Red data list include those species that are
(A) Harmful to human
(B) Facing the risk of extinction
(C) Responsible for pollution
(D) Abundant in nature
Answer: B
54.    The species that are confined to a particular geographical area are
(A) Rare species
(B) Vulnerable species
(C) Endemic species
(D) Endangered species
Answer: C
55.    Which of the following is an example of In Situ biodiversity conservation?
(A) Biosphere Reserves
(B) Gene Bank
(C) Sanctuary
(D) All of these
Answer: A
56.    The place where one would go to find a particular organism is known as
(A) Factor
(B) Biomass
(C) Species
(D) Habitat
Answer: D
57.    Human exposure to radiation is generally measured in
(A) Rems
(B) Curie
(C) Rads
(D) Sievert
Answer: A
58.    ISO 14000 Standards deal with
(A) Pollution management
(B) Environmental management
(C) Risk management
(D) None of these
Answer: B
59.    The brightness of famous Taj Mahal is decreased due to
(A) Global warming
(B) Acid rain
(C) Ozone layer depletion
(D) Deforestation
Answer: B
60.    Suppose you live in the city of Delhi with average annual rainfall, 910 mm. Your house has a terrace area of 100 sq.m. How much of rainwater can you collect in a year?
(A) 910 cu.m.
(B) 0.91 cu.m.
(C) 91 cu.m.
(D) 0.09 cu.m.
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment