Thursday, 2 February 2017

Vocational Teacher Printing Technology (Cat. Code: 072/2014) - Part 1

Question Paper Code: 80/2016/OL
Category Code: 072/2014
Exam: Vocational Teacher Printing Technology
Date of Test: 28-11-2016
Alphacode A

1.       Who made the statement "The Preamble of the Constitution is the horoscope of Indian Republic?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) K.M. Munshi
(C) Mahathma Gandhi
(D) Dr. Rajendra Prasad
Answer: B
2.       In which year the Government of Kerala launched Kudumbasree?
(A) 1998
(B) 1996
(C) 1999
(D) 2000
Answer: A
3.       'Atma Vidhya Sangham' was founded by
(A) Sree Narayana Guru
(B) Ayya Vaikundar
(C) Ayyankali
(D) Vagbhadananda
Answer: D
4.       How many people signed the Ezhava Memorial?
(A) 13216
(B) 13238
(C) 13176
(D) 13111
Answer: C
5.       Jathikummi was written by
(A) Pandit Karuppan
(B) Chattampi Swamikal
(C) Kumaranasan
(D) Mannathu Padmanabhan
Answer: A
6.       Against which team, Sachin Tendulkkar played his last test match?
(A) Newzeland
(B) Australia
(C) West Indies
(D) Pakistan
Answer: C
7.       Who was called 'Simhala Simham'?
(A) Velukutty Arayan
(B) C. Kesavan
(C) K.P. Vellon
(D) K. Kelappan
Answer: B
8.       P.T. Sivakumar Sharma is associated with
(A) Santoor
(B) Sarod
(C) Sitar
(D) Shehanayi
Answer: A
9.       Who raised the slogan "If we work, We should be got paid"?
(A) T.K. Madhavan
(B) Vaikunda Swamikal
(C) Dr. Ayyathan Gopalan
(D) Dr. Palpu
Answer: B
10.    Gandhiji visited Sree. Narayana Guru in the year
(A) 1928
(B) 1927
(C) 1925
(D) 1929
Answer: C

11.    The quality of fluidity of the printing machine rollers and quick solidification of ink is termed as
(A) flow
(B) drying
(C) thixotrophy
(D) set-off
Answer: C
12.    Which of the following additive will improve the rub resistance of ink?
(A) resin
(B) wax
(C) drier
(D) extenders
Answer: B
13.    The colour appears to run, the fountain solution and dampening rollers become tinted - Bleeding is caused due to
(A) excessive driers
(B) insufficient water at the plate
(C) the pigment is hydrophilic
(D) insufficient water at the plate
Answer: C
14.    Yellow is often printed above the magenta and cyan but if opaque yellow is used the order of yellow printing is
(A) first colour
(B) second colour
(C) third colour
(D) fourth colour
Answer: A
15.    The release of individual small fibers, particles from paper surfaces is termed as
(A) Greasing
(B) Fluffing
(C) Strippring
(D) Tinting
Answer: B
16.    The machine that prints both sides of the sheet in one pass through the press is
(A) Common impression cylinder
(B) Inline press
(C) Narrow web press
(D) Blanket to blanket press
Answer: D
17.    This device in the web offset machine is used to change the direction of the web.
(A) roller
(B) festoon
(C) kicker
(D) turner bar
Answer: D
18.    The inks that are formulated to dry primarily by evaporation of solvent at high temperature
(A) Quick set ink
(B) Heat set ink
(C) UV ink
(D) All the above
Answer: B
19.    17 `1/2`” × 23 `1/2`” sized paper is termed as
(A) Crown
(B) Royal
(C) Demmy
(D) Foolscape
Answer: C
20.    A condition of ink, when left in a container, thicken and form a light gel structure on the top layer
(A) thixotrophy
(B) rheology
(C) newtonion
(D) tinting
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment