Sunday, 5 February 2017

Vocational Teacher Printing Technology (Cat. Code: 072/2014) - Part 4

61.       Given a 2”×2” photograph and a 4”×4” layout space, what scale percentage is needed to fit the photograph?
(A) 200
(B) 150
(C) 100
(D) 50
Answer: A
62.       EOQ is
(A) Economical size of order
(B) Average stock to be maintained
(C) Economical size of production quantity
(D) Maximum stock to be fixed
Answer: A
63.       The watermark in a bond paper is created by which of the following part in paper making machine?
(A) head box
(B) wire
(C) pressing unit
(D) danddy roller
Answer: D
64.       If individual colour stations are placed horizontally one after other, the press is called
(A) common impression cylinder
(B) stack press
(C) in-line press
(D) web press
Answer: C
65.       Adhesive used in lamination process is
(A) animal adhesive
(B) vegetable adhesive
(C) synthetic adhesive
(D) natural adhesive
Answer: C
66.       Ink mainly used in flexographic process
(A) liquid ink
(B) paste ink
(C) solvent based ink
(D) heat set ink
Answer: A
67.       The colour difference equation is expressed as
(A) ΔE = (1 – y) (1 – m) (1 – C)
(B) ΔE = [(ΔL)2 + (Δa)2 + (Δb)2]1/2
(C) ΔE = – 1.7log[1-a(1-10^(-0.6D_(3)))]1/2
(D) ΔE = C* sample – C* standard
Answer: B
68.       The reference colour model of a colour management system is based on
(A) Pantone
(B) CIELAB
(C) HSB
(D) CMYK
Answer: B
69.       A gear which has its teeth cut at an angle to the axis of the shaft
(A) Pawl and Rachet
(B) Helical
(C) Spur
(D) Bevel
Answer: B
70.    Carousel screen printing machines are based upon
(A) Cylinder bed principle
(B) Stationery bed
(C) Oblique motion
(D) Rotational principle
Answer: D

71.    If A = [[1,3,4],[2,6,x],[1,0,1]] is a singular matrix, then x is equal to
(A) 2
(B) 8
(C) – 2
(D) 4
Answer: B
72.    If A, B, C are non singular matrices of the same order then (ABC)^(-1) =
(A) A^(-1)B^(-1)C^(-1)
(B) B^(-1)A^(-1)C^(-1)
(C) C^(-1)B^(-1)A^(-1)
(D) C^(-1)A^(-1)B^(-1)
Answer: C
73.    Solutions of the system of equations 3x + y + 2z = 3, 2x – 3y – z = – 3, x + 2y + z = 4 are
(A) x = 1 y = 2 z = – 1
(B) x = 2, y = 3, z = 1
(C) x = 1, y = 2, z = 3
(D) x = 1, y = 4, z = 0
Answer: A
74.    The term independent of x in the expansion of (x^(2)+1/x)^(6) is
(A) 0
(B) 12
(C) 10
(D) 15
Answer: D
75.    If A + B = 45°, then (1 + tanA) (1 + tanB) is equal to
(A) 2
(B) 1
(C) 4
(D) 5
Answer: A
76.    Equation to the line passing through the point (– 3, 2) and perpendicular to the line
4x + 2y + 5 = 0 is
(A) x – 3y + 2 = 0
(B) x – 2y + 7 = 0
(C) x + y = 0
(D) x – y = 0
Answer: B
77.    The minimum value of the function f(x) = 3x^(4)-2x^(3)-6x^(2)+6x+1 in the interval (0, 2) is
(A) 1
(B) 4
(C) – 1
(D) 2
Answer: D
78.    If x^(2) + 2xy + y^(2)=0 , then dy/dx is equal to
(A) – 2
(B) x + 2y
(C) – 1
(D) 2x + 2y
Answer: C
79.    `int`x(logx) dx is equal to
(A) logx `(x^(2))/(2)+x^(2)/4+C` , C is constant
(B) logx `(x^(2))/(2)-x^(2)/4+C` , C is constant
(C) logx `(x^(2))/(2)-x^(3)/4+C` , C is constant
(D) logx `(x^(3))/(2)-x^(2)/4+C` , C is constant
Answer: B
80.    Solution of the differential equation sec^(2)x tanydx+sec^(2)ytanx dy =0 is of the form
(A) tanx tany = c
(B) secx tany = c
(C) cotx coty = c
(D) secy tanx = c
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment