Monday, 6 February 2017

Vocational Teacher Printing Technology (Cat. Code: 072/2014) - Part 5

81.       The type of cement suitable for massive constructions like dams is
(A) acid resistant cement
(B) low heat cement
(C) sulphur resistant cement
(D) ordinary Portland cement
Answer: B
82.       The type of rubble masonry in which prismatic shaped stones are used is
(A) Random rubble masonry
(B) Polygonal masonry
(C) Ashlar masonry
(D) Dry rubble masonry
Answer: C
83.       The instrument used for measuring distance is
(A) electronic theodolite
(B) stereoscope
(C) wye level
(D) distomat
Answer: D
84.       Which among the following is the best suited foundation for a building if the foundation covers more than 50% of the area of the building and if the soil is weak
(A) Spread foundation
(B) Raft foundation
(C) Combined footing
(D) Column footing
Answer: B
85.       Optical square is the instrument used for
(A) setting 90°
(B) ranging of line
(C) leveling
(D) finding magnetic north
Answer: A
86.       The valve(s) closed during compression stroke of an IC engine is/are
(A) Inlet valve
(B) Exhaust valve
(C) Both inlet and exhaust valve
(D) None of the above
Answer: C
87.       The cooling tower in a steam thermal power plant is a device for
(A) Condensing steam into water
(B) Cooling exhaust gas coming out of a boiler
(C) Reducing temperature of superheated steam
(D) Reducing temperature of cooling water used in a condenser
Answer: D
88.       The role of a moderator in a nuclear power plant is
(A) To absorb neutrons fully
(B) To control speed of neutrons
(C) Both 1 and 2 above depending on the need
(D) None of the above
Answer: B
89.       The role of a surge tank in a hydroelectric power plant is
(A) To absorb sudden rises of pressure by storing water
(B) To store extra water during a brief drop of pressure
(C) Both 1 and 2 above
(D) To reduce the speed of the turbine when the level of dam is high
Answer: C
90.    The following system in automobile diverts the power at right angles towards the driving wheels
(A) Torque tube
(B) Transfer case
(C) Final drive
(D) Differential
Answer: C

91.    In a series RL circuit excited by a voltage v = `V_(m)sinOmegat`
(A) current lags the applied voltage
(B) current leads the applied voltage
(C) current is in phase with the applied voltage
(D) voltage across L and R are equal
Answer: A
92.    In a parallel RC electric circuit …………. is same for each element.
(A) current
(B) voltage
(C) power
(D) none of the above
Answer: B
93.    Across the surface of a charged conductor, the electric
(A) field is continuous
(B) potential is continuous
(C) field is discontinuous
(D) none of the above
Answer: C
94.    The unit of electric energy is
(A) ampere
(B) voltage
(C) watt
(D) watthour
Answer: D
95.    An alternating current source having voltage E = 220 sin (`omegat+Pi`/2) in an ac circuit. If the current draws from the circuit is I = 20 sin (`omegat-Pi`/2), the impedance of the circuit is
(A) 11Ω
(B) 15.6Ω
(C) 30.8Ω
(D) none of the above
Answer: A
96.    Which one of the following is a direct band gap semiconductor used to fabricate light emitting diodes?
(A) Germanium
(B) Silicon
(C) Gallium Arsenide
(D) Gold
Answer: C
97.    In a bridge rectifier circuit without filter, the maximum voltage across the secondary of the transformer is 18 volt. What is the maximum reverse voltage that appears across a diode in the non-conducting state during the rectification process?
(A) 0 volt
(B) 18 volt
(C) 9 volt
(D) 36 volt
Answer: B
98.    Which of the following is a universal gate?
(A) NAND gate
(B) OR gate
(C) NOT gate
(D) XOR gate
Answer: A
99.    What is the multiple access technique used in IS-95 digital cellular phone standard?
(A) SDMA
(B) CDMA
(C) TDMA
(D) FDMA
Answer: B
100.    What is the size of RAM is 8051 micro controller?
(A) 32 bytes
(B) 64 bytes
(C) 8 bytes
(D) 128 bytes
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment