Friday, 10 March 2017

Assistant Professor (Information Technology) Solved Paper 140/2016 - Part 3

41.       The BJT used in an oscillator circuit is biased in ................. region.
(A) Active
(B) Cut-off
(C) Saturation
(B) None of these
Answer: A
42.       The ripple factor of a capacitor filter ‘C’ connected to the output of a full-wave rectifier with input line frequency ‘ f ’ Hz and load resistance ‘RL’ is:
(A) 1 / 2√3fRLC
(B) 1 / 4√3fRLC
(C) 1 / 2πfRLC
(D) 1 / 2√2fRLC
Answer: B
43.       The bandwidth of wide band frequency modulated wave as per Carson’s rule is:
(A) BT ≈ 2(D+2)W
(B) BT ≈ (2D+1)W
(C) BT ≈ 2(D+1)W
(D) None of these
where D is the deviation ratio and W is the message signal bandwidth.
Answer: C
44.       For a voltage shunt negative feedback amplifier using operational amplifier, select the TRUE statement:
(A) Input impedance decreases and output impedance decreases
(B) Input impedance increases and output impedance increases
(C) Input impedance increases and output impedance decreases
(D) Input impedance decreases and output impedance increases
Answer: A
45.       The type of negative feedback introduced in the Common Emitter amplifier using voltage divider bias network when the bypass capacitor is removed:
(A) Current shunt
(B) Voltage shunt
(C) Voltage series
(D) Current series
Answer: D
46.       The CPU gets the address of the next instruction to be executed from the:
(A) Instruction Register
(B) Memory Address Register
(C) Program Counter
(D) Accumulator
Answer: C
47.       What is the value of b at the end of execution of the following C program?
int add(int a)
{
static int count = 0;
count = count + a;
return (count);
}
main()
{
int a, b;
for (a=0; a<=4; a++)
b = add(a);
}
(A) 10
(B) 12
(C) 4
(D) 6
Answer: A
48.       What will be the output of the following C program segment?
int n=1;
switch (n)
{
case 1: printf(“One”);
case 2: printf(“Two”);
case 3:
case 4:
case 5:
default: printf(“Wrong Choice”);
}
(A) One
(B) One Two Wrong Choice
(C) Two
(D) One Two
Answer: B
49.       The default parameter passing mechanism of functions is:
(A) Call by value
(B) Call by reference
(C) Call by result
(D) None of the above
Answer: A
50.    What is the output of this C code?
#include <stdio.h>
int main()
{
do
printf(“lnside while loop”);
while(0);
printf(“After while loop”);
}
(A) Infinite loop
(B) Compilation error
(C) After while loop
(D) Inside while loop After while loop
Answer: D

51.    To implement a 2 input EXCLUSIVE OR function, the minimum number of NAND gates required is (use NAND gates only):
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: C
52.    The number (A72E)16 is equivalent to:
(A) (123456)8 and (22130232)4
(B) (132456)8 and (22130232)4
(C) (123456)8 and (22131122)4
(D) (123546)8 and (22120232)4
Answer: A
53.    Which of the following DMA transfer modes and interrupt handling mechanisms will enable the highest I/O bandwidth?
(A) Transparent DMA and polling interrupts
(B) Cycle-stealing and vectored interrupts
(C) Block transfer and vectored interrupts
(D) Block transfer and polling interrupts
Answer: D
54.    Which of the following statements is FALSE about relative addressing mode?
(A) It enables reduced instruction size
(B) It allows indexing of array elements with same instruction
(C) It enables easy relocation of data
(D) It enables faster address calculations than absolute addressing
Answer: B
55.    The TRAP interrupt mechanism of the 8085 microprocessor:
(A) Executes an instruction supplied by an external device through the INTA signal
(B) Executes an instruction from memory location 20H
(C) Executes a NOP
(D) None of the above
Answer: A
56.    Which of the following objects can be used in expressions and scriplets in JSP (Java Server Pages) Without explicitly declaring them?
(A) Session and request only
(B) Request and response only
(C) Response and session only
(D) Session, request and response
Answer: A
57.    The address bus of 8086 CPU is:
(A) 10 bits
(B) 20 bits
(C) 24 bits
(D) 36 bits
Answer: B
58.    The register which keeps track of the execution of a program and which contains the memory address of the instruction currently being executed is called:
(A) Index register
(B) Memory address register
(C) Program counter
(D) Instruction register
Answer: C
59.    The register used as a working area in CPU is:
(A) Program counter
(B) Instruction register
(C) Instruction decoder
(D) Accumulator
Answer: D
60.    In the absolute addressing mode:
(A) Operand is inside the instruction
(B) Address of the operand is inside the instruction
(C) Register containing the address of the operand is specified inside the instruction
(D) Location of the operand is implicit
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment