Wednesday, 1 March 2017

Environment Programme Manager Solved Paper 5/2017/OL - Part 4

61.       Objective of Integrated Pest Management is
(A) Irradication of pest
(B) Encouragement of pest
(C) Keep pest population below a threshold level
(D) None of these
Answer: C
62.       Splash erosion is influenced by
(A) Rainfall intensity
(B) Rain drop size
(C) Both (1) and (2)
(D) Only rainfall intensity
Answer: C
63.       Heavy metal contents in water sample is measured by
(A) Atomic Absorption Spectrophotometer
(B) Gas Chromatograph
(C) HPLC
(D) TOC Analyzer
Answer: A
64.       Which of the following is used as biopolymer for synthesis of bioplastics?
(A) Poly Hydroxy Butarate
(B) Starch
(C) Fatty acid
(D) All of these
Answer: D
65.       The process in which large and heavy soil particles (> 0.5 mm diam.) are moved is
(A) Suspension
(B) Surface creep
(C) Saltation
(D) All of these
Answer: B
66.       Fate of chemical pesticide in soil is
(A) Volatilization
(B) Leaching
(C) Uptake and Degradation
(D) All of these
Answer: D
67.       Sheet erosion is related to
(A) Land with mild and uniform slope
(B) Forest land
(C) Grass land
(D) None of these
Answer: A
68.       Basic principle of separation in Paper Chromatography is
(A) Adsorption
(B) Partition
(C) Ion exchange
(D) None of these
Answer: B
69.       Parts Per Million (PPM) means
(A) mg/L
(B) μg/mL
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C
70.    Autoclaving is
(A) Red heat sterilization
(B) Chemical sterilization
(C) Dry heat sterilization
(D) Moist heat sterilization
Answer: D

71.    MPN test enumerates
(A) `ul{text{E.coli}}` only
(B) Coliforms
(C) Fungi
(D) Viruses
Answer: B
72.    The main cause of Fukushima Power Plant Accident was
(A) Tsunami
(B) Faulty Reactor Design
(C) Human error
(D) Safety violations
Answer: A
73.    When input of water is more than output of water the condition called as ............... is created in field.
(A) Water logging
(B) Wet land
(C) Acidic soil
(D) Alkalinity
Answer: A
74.    Which of the following is a principle of Green chemistry?
(A) 100% efficient conversion
(B) No or low energy
(C) Less hazardous chemical use
(D) All of these
Answer: D
75.    The material used as biosensor is
(A) Antibody
(B) Hormone
(C) Neural receptor
(D) All of these
Answer: D
76.    Which of the following is energy crop?
(A) Potato
(B) Corn
(C) Sugarcane
(D) All of these
Answer: D
77.    Mychorrhizal infections in forest trees is an example of
(A) Parasitism
(B) Symbiosis
(C) Competition
(D) Predation
Answer: B
78.    'Biomining' uses
(A) Bioleaching
(B) Biosorption
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C
79.    Phytoremediation uses capabilities of
(A) Microbes
(B) Plants
(C) Animals
(D) Fungi
Answer: B
80.    A fresh water fern used as biofertilizer is
(A) Azola
(B) Nostoc
(C) Azotobacter
(D) None of these
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment