Thursday, 2 March 2017

Environment Programme Manager Solved Paper 5/2017/OL - Part 5

81.       Which of the following entity is not included in fire triangle?
(A) Fuel
(B) Oxygen
(C) Energy
(D) Flamability
Answer: D
82.       Liming is done for the reclamation of
(A) Saline soil
(B) Alkali soil
(C) Acid soil
(D) Sodic soil
Answer: C
83.       Which of the following factor is considered when land is assigned for human settlement?
(A) Stability of ground
(B) Availability of water
(C) Freedom from natural hazards
(D) All of these
Answer: D
84.       Land classified as capability class-III (e) has
(A) Erosion risk
(B) Alkalinity
(C) Root zone restrictions
(D) Salinity
Answer: A
85.       Exchangeable sodium percentage is more than 15%, in case of
(A) Acid soil
(B) Saline soil
(C) Saline alkali soil
(D) Red soil
Answer: C
86.       The origin of βt gene in βt-cotton is
(A) Fungi
(B) Bacteria
(C) Algae
(D) Virus
Answer: B
87.       Primary essential nutrient elements for plants are
(A) N, P, K
(B) Ca, Mg, S
(C) Micro nutrients
(D) None of these
Answer: A
88.       Application of plant cell and tissue culture in forest management is
(A) Production of disease free plants
(B) Production of disease resistant plant
(C) Micro propagation
(D) All of these
Answer: D
89.       Which of the following is a persistent pesticide?
(A) Carbamate
(B) Biopesticides
(C) Chlorinated hydrocarbons
(D) Organo phosphates
Answer: C
90.    The effect of acid rain on ecosystem depends on
(A) Amount of acid
(B) Kind of acid
(C) Geology of that area
(D) All of these
Answer: D

91.    Tilling and planting at right angle to the slope of the land is called
(A) Strip farming
(B) Contour cultivation
(C) Crop rotation
(D) Terracing
Answer: B
92.    Significance of biogeochemical cycle is
(A) Resource utilization
(B) Resource depletion
(C) Biomagnification
(D) None of these
Answer: A
93.    Clean up of the contaminated sites, with the help of natural and genetically modified micro-organisms is called
(A) Bioleaching
(B) Bioremediation
(C) Phytoremediation
(D) Reclamation
Answer: B
94.    In a closed system growth of microbes is self limiting. Because
(A) Depletion of nutrients
(B) Accumulation of waste
(C) Infection
(D) Both (A) and (B)
Answer: D
95.    Electrical energy is an example of
(A) Low quality energy
(B) High quality energy
(C) Nuclear energy
(D) None of these
Answer: B
96.    India is most affected by
(A) Flood
(B) Tsunami
(C) Cyclones
(D) Earthquake
Answer: A
97.    Irrigation water quality is determined by the contents of
(A) Salts
(B) pH
(C) SAR value
(D) All of these
Answer: D
98.    Which of the following is a cause of desertification?
(A) Deforestation
(B) Over grazing
(C) Mining
(D) All of these
Answer: D
99.    Nuclear power reactor is a device that
(A) Permits controlled nuclear fission reaction
(B) Permits nuclear fusion reaction
(C) Permits breeder reaction
(D) None of these
Answer: A
100.    The impact of dam construction is
(A) Submergence of forest
(B) Loss of wild life habitat
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment