Wednesday, 22 March 2017

HSST Statistics Solved Paper SR For SC/ST 16/2017/OL - Part 1

Question Paper Code: 16/2017/OL
Category Code: 356/2016
Exam: HSST Statistics SR For SC/ST
Date of Test 13-03-2017
Department: Higher Secondary Education
Alphacode A

1.       Quorum of Rajyasabha?
(A) 25
(B) 50
(C) 100
(D) 250
Answer: A
2.       State which offers highest wages for unskilled workers under MGNREG Scheme?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) West Bengal
(D) Haryana
Answer: D
3.       National Bank for Agriculture and Rural Development was founded in:
(A) 1935
(B) 1950
(C) 1982
(D) 1991
Answer: C
4.       Spiritual leader who inspired the Channar Rebellion?
(A) Sri Narayana Guru
(B) Chattambi Swami
(C) Vaikunda Swami
(D) Ayyavu Swami
Answer: C
5.       Social reformer who founded Kerala Kaumudi?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Dr. Palpu
(C) Kumaran Asan
(D) C.V. Kunhiraman
Answer: D
6.       Vayalar Garjjikkunnu is a poem by:
(A) Vayalar Ramavarma
(B) P. Bhaskaran
(C) T.S. Thirumunpu
(D) O.N.V. Kurup
Answer: B
7.       District Collector of Malabar who was murdered in connection with Mappila Rebellion?
(A) William Logan
(B) H.V. Conolly
(C) William Mclyod
(D) Thomas Warden
Answer: B
8.       Akkamma Cheriyan was hailed “Jhansi Rani of Travancore” by:
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) G.P. Pillai
(D) Pattam Thanu Pillai
Answer: A
9.       Mukul Mudgal Committee looked into:
(A) IPL Spot Fixing
(B) 2G Scam
(C) Coal Scam
(D) Common Wealth Games Scam
Answer: A
10.    Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana was launched in:
(A) January 2014
(B) April 2014
(C) August 2014
(D) January 2015
Answer: C

11.    The best method of teaching is:
(A) Lecturing
(B) Demonstrating
(C) Discussing
(D) All of the above
Answer: D
12.    Classroom learning becomes lively when the teacher:
(A) Allows a short break
(B) Entertains students
(C) Allows discussion
(D) None of the above
Answer: C
13.    A teacher should be:
(A) Friendly
(B) Humorous
(C) Approachable
(D) All of the above
Answer: D
14.    Students with problems should be:
(A) Ignored
(B) Guided
(C) Exposed
(D) Avoided
Answer: B
15.    Most educational research is:
(A) Fundamental Research
(B) Applied Research
(C) Action Research
(D) None of the above
Answer: B
16.    In Experimental research, variables are controlled or manipulated so as to:
(A) ensure validity of results
(B) arrive at sound conclusions
(C) enable predictions
(D) all of the above
Answer: D
17.    Qualitative Research describes:
(A) 'what was'
(B) 'what is'
(C) 'what could be'
(D) 'what will be'
Answer: B
18.    Which is a criterion of a good Case Study?
(A) Validity of data
(B) Reliability of data
(C) Objectivity of data
(D) None of the above
Answer: A
19.    When the investigator takes effort to preserve the dignity of the subjects during research, it implies that the researcher has:
(A) Credibility
(B) Integrity
(C) Ethics
(D) All of the above
Answer: C
20.    A publication manual that is generally adhered to in the preparation of a research report in Education is:
(A) Indian Research Publication Manual
(B) British Publication Manual
(C) American Psychological Association Manual
(D) Research Publication Manual
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment