Thursday, 23 March 2017

HSST Statistics Solved Paper SR For SC/ST 16/2017/OL - Part 2

21.       The word 'Secularism' is added to the preamble of the constitution by the ............... amendment.
(A) 42nd
(B) 24th
(C) 44th
(D) 46th
Answer: A
22.       The freedom to form association does not include:
(A) Right to form trade union
(B) Right to form partnership
(C) Right to form political party
(D) Right to strike
Answer: D
23.       Article 43 requires the state to secure by suitable legislation, .............. to all workers.
(A) Minimum wages
(B) Statutory minimum wages
(C) Fair wages
(D) Living wages
Answer: D
24.       Which Article of the Constitution envisages a common civil code for the citizens throughout the territory of India?
(A) Art 42
(B) Art 43
(C) Art 44
(D) Art 48
Answer: C
25.       Indian Constitution was amended for the first time in the year:
(A) 1953
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1952
Answer: C
26.       Which one among the following is the first of the major Environmental Protection Act promulgated in India?
(A) Water Act
(B) Air Act
(C) Forest Conservation Act
(D) Noise Pollution Rule
Answer: A
27.       In order to be eligible for gratuity under the Payment of Gratuity Act, 1972, an employee should have a minimum continuous service of:
(A) 10 years
(B) 5 years
(C) 7 years
(D) 3 years
Answer: B
28.       Under the provisions of prevention of sexual harassment (at work place) Act, the term aggrieved woman means:
(A) a woman employee belong to govt. sector
(B) a woman employee belong to private sector
(C) a domestic worker
(D) all of the above
Answer: D
29.       According to Right to Information Act, within what time should the information be provided to an applicant in normal cases:
(A) 45 days
(B) 90 days
(C) 60 days
(D) 30 days
Answer: D
30.    Who is an adolescent as per Factories Act 1948?
(A) who has completed 17 years of age
(B) who is less than 18 years
(C) who has completed 15 years but less than 18 years
(D) none of the above
Answer: C

31.    If `A_n={(A if n "is odd"),(B if n "is even"):}`
then lim inf `A_n=`` `
(A) `AuuB`
(B) `quadAnnB`
(C) `quadA` Δ`quadB`
(D) `phi`
Answer: B
32.    Which of the following statement(s) is/are wrong?
I: A monotone field in not a sigma field
II: A sigma field is a monotone field
(A) I alone
(B) II alone
(C) Neither I nor II
(D) Both I and II
Answer: A
33.    If `quadmu_1` is a measure defined on a sigma field `quadfrA_1` and `quadmu_2` is a measure defined on a sigma field `quadfrA_2` , then `quadmu_1+mu_2` is a measure only when
(A) `quadfrA_1subfrA_2`
(B) `quadfrA_1supfrA_2`
(C) `quadfrA_1=frA_2`
(D) `quadfrA_1!=frA_2`
Answer: C
34.    Which of the following statement(s) is/are true?
A : Every subsets of are Borel sets
B : Every Borel set in measurable
(A) A alone
(B) B alone
(C) Neither A nor B
(D) Both A and B
Answer: B
35.    Let `quadI = (0, 1)` , be the Borel field of subsets of `quadI` and `mu` is the Lebesgue measure on. For `quadn = 1, 2,....,` if `quadA_n=(0,1/n), mu(lim "sup" A_n)=`
(A) 0
(B) 0.5
(C) 1
(D) `1/n`
Answer: A
36.    Let `quadW` be the subspace of generated by the vectors (1, -2, 5, -3), (2, 3, 1, -4) and (3, 8, -3, -5). Then the dimension of `quadW` is
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 1
Answer: C
37.    For any arbitrary matrices `quadA` and `quadB` , the sum of ranks of `quadA` and `quadB` is always
(A) less than rank `quad(A+B)`
(B) less than or equal to rank`quad(A+B)`
(C) greater than rank`quad(A+B)`
(D) greater than or equal to rank`quad(A+B)`
Answer: D
38.    Let `quadA` and `quadB` are `quadnxxn` square matrices. Then the eigen values of `quadAB` are same as the eigen values of
(A) `quadA+B`
(B) `quadA-B`
(C) `quadB-A`
(D) `quadBA`
Answer: D
39.    The quadratic polynomial corresponds to the matrix `quadA=((1,0,1/2),(0,0,-1),(1/2,-1,0))` ` ` is
(A) `quadx^2+1/2xz-xy`
(B) `quadx^2-2yz+xz`
(C) `quadx^2+1/2yz-xy`
(D) `quadx^2+yz-2xz`
Answer: B
40.    Let `quadP` be an `quadmxxm` orthogonal matrix, `quadQ` be an `quadnxxn` orthogonal matrix and `quadA` any `quadmxxn` matrix. If `quadA^T` denote the transpose of `quadA` and `quadA^-` denote the generalized inverse of `A` , then the generalized inverse of `quadPAQ` is
(A) `quadP^TA^{-}Q^T`
(B) `quadQ^TA^{-}P^T`
(C) `quadPA^{-}Q`
(D) `quadQA^{-}P`
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment