Sunday, 30 April 2017

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 7/2017/OL - Part 4

61.       The part which deals with A.S.U Drugs in Drugs and Cosmetic Act?
(A) chapter III
(B) Chapter V
(C) Chapter IV A
(D) chapter III A
Answer: C
62.       Part used of Commiphora mukul?
(A) Gum
(B) Root
(C) Leaf
(D) Heartwood
Answer: A
63.       Ksharasutra is used for treating?
(A) Arsa
(B) Bagandharam
(C) Paittikavikaras
(D) Both A and B
Answer: D
64.       Kasturi is obtained from?
(A) Cervus elephus
(B) Moschus moschiferus
(C) Vivera civetta
(D) Turbinella rapa
Answer: B
65.       Vilva phala preferably selected should be?
(A) Ripe
(B) Unripe and Sushka
(C) Over ripe
(D) None
Answer: B
66.       The Central Council For Research in Ayurvedic Science (CCRAS) established in?
(A) 1978
(B) 1970
(C) 1990
(D) 2001
Answer: A
67.       Normal percentage of Lymphocytes in Hematological examination?
(A) 60-70%
(B) 1-6%
(C) 20-40%
(D) 2-8%
Answer: C
68.       Situation in which death of large population spread over small locality, apart of world, a country as whole is included in Ayurveda under?
(A) Roga
(B) Janapadodhvamsa
(C) vyadhi
(D) Nanatmajavikaras
Answer: B
69.       Saviryata avadhi of gutika?
(A) 2 months
(B) 16 months
(C) 12 months
(D) 14 months
Answer: C
70.    Botanical name of Vatsanabhi?
(A) Strychnosnuxvomica
(B) Croton tiglium
(C) Papaversomniferum
(D) Aconitumferox
Answer: D
71.    One karsha equals?
(A) 125mg
(B) 120mg
(C) 12g
(D) 24g
Answer: C
72.    Antidote of jayapala?
(A) Tobacco
(B) Tankana
(C) Nagavalliswarasa
(D) Ushnajala and gritha
Answer: D
73.    which among following is not having 2 pala dose?
(A) Putapakaswarasa
(B) Phanta
(C) Hima
(D) Kwatha
Answer: A
74.    Family of Sankupushpi?
(A) Flacourtiaceae
(B) Guttifera
(C) Convolvulaceae
(D) Tiliaceae
Answer: C
75.    Drug of choice in Asrugdhara?
(A) Manibhadraguda
(B) Haridra khandam
(C) Sarjarasamalahara
(D) Asokarishtam
Answer: D
76.    Part used of Langali?
(A) Flower
(B) Fruit
(C) Stem
(D) Rhizome
Answer: D
77.    Number of bones in upper limbs?
(A) 68
(B) 62
(C) 64
(D) 66
Answer: C
78.    Which preparation can be manufactured by pounding and mixing the ingredients?
(A) Vasaavaleha
(B) Chyavanaprasha
(C) Vilvadileha
(D) Manibhadraguda
Answer: D
79.    Anupana for diseases of kapha and of the eye?
(A) Meat soup
(B) sugar water
(C) water boiled with triphala and mixed with honey
(D) mastu
Answer: C
80.    Major ingredient of vaisvanara choornam?
(A) Terminalia chebula
(B) Terminalia bellerica
(C) Terminalia arjuna
(D) Emblicaofficinalis
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

Friday, 28 April 2017

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 7/2017/OL - Part 3

41.       Sunti,jeeraka,Gajapippali posses property?
(A) Grahi
(B) Deepana and Pachana
(C) Both A and B
(D) None
Answer: C
42.       If grahyamsa (useful part) not specified in a formulation then?
(A) Whole plant is taken
(B) Root is taken
(C) Stem used
(D) Leaf used
Answer: B
43.       Useful part of Sankupushpi?
(A) Whole plant
(B) Root
(C) Stem
(D) Fruit
Answer: A
44.       Typhoid fever is spread by?
(A) Aedes aegypti
(B) Faecal oral route
(C) Variola
(D) Sandfly
Answer: B
45.       Guduchi Satwa is?
(A) Starch
(B) Protein
(C) Plant steroid
(D) Fat
Answer: A
46.       Agnisamipastha vata?
(A) Prana
(B) Vyana
(C) Samana
(D) Udana
Answer: C
47.       All dhatus are nourished simultaneously in?
(A) Ekakaladhatu poshana sidhanta
(B) Khalekapotanyaya
(C) Kedarakulyanyaya
(D) None
Answer: A
48.       Ingredients of Vasaavaleha?
(A) Vasa,Sita,Pippali, Gritha,Madhu
(B) Vasa,Sita,Maricha, Gritha,Madhu
(C) Vasa,Sita,Sunti,Gritha,Madhu
(D) Vasa,Sita,Maricha,Madhu
Answer: A
49.       National Pharmacovigilance Resource Centre for Ayurveda by department of Ayush is situated in?
(A) Delhi
(B) Jamnagar
(C) Lucknow
(D) Bangalore
Answer: B
50.    Ability of drugs to induce malformations in foetus?
(A) Auto toxicity
(B) Teratogenicity
(C) Intolerence
(D) Hypersensitivity
Answer: B
51.    Natamandanaka is the synonym of?
(A) Manashila
(B) Gomeda
(C) Navasadara
(D) Haratala
Answer: D
52.    Drug used for Dhanurvata is?
(A) Agnijara
(B) Mrdarasringa
(C) Girisindura
(D) Gairika
Answer: A
53.    Vasopressin which elevates blood pressure is from?
(A) Adrenal cortex
(B) Posterior pituitary
(C) Parathyroid
(D) Pancreas
Answer: B
54.    Ingredient absent in Phalavarti?
(A) Madana
(B) Vidanga
(C) Kushta
(D) Kshara
Answer: B
55.    Branch of medical science which deals with doses?
(A) Mycology
(B) Pathology
(C) Posology
(D) Physiology
Answer: C
56.    Study of what the body does to the drug?
(A) Pharmacy
(B) Pharmacognosy
(C) Pharmacokinetics
(D) Pharmacodynamics
Answer: C
57.    Bhavana dravya of Tribhuvana kirtirasa?
(A) Tulasi swarasa
(B) Ardraka swarasa
(C) Dhattura swarasa
(D) All the above
Answer: D
58.    Seed powder used for parkinsonism which contains L-dopa?
(A) Embelia ribes
(B) Mucuna pruriens
(C) Thevesia peruviana
(D) Raulfia serpentina
Answer: B
59.    State drug licensing Authorities issue license for manufacture of Ayurveda Unani, Sidha drugs in?
(A) form 25D
(B) Form 26
(C) form 28D
(D) Form 27 D
Answer: A
60.    Indication of Hinguleswara rasa?
(A) Amlapitta
(B) Chardi
(C) Garbhinirogas
(D) Vata jwara
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

Wednesday, 26 April 2017

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 7/2017/OL - Part 2

21.       Anupana for Saptasara kashaya?
(A) Jaggery
(B) Pippali
(C) milk
(D) Both A and B
Answer: D
22.       Agnivardhaka property of gritha is because of?
(A) Guna
(B) Prabhava
(C) Rasa
(D) Vipaka
Answer: B
23.       Panchakola along with Saindhava lavana and gritha is used to prepare?
(A) Ksheerashadpala gritham
(B) jatyadi gritham
(C) Brahmi gritham
(D) Phalatrika gritham
Answer: A
24.       Nisakatakady kashayam is indicated in?
(A) Amavata
(B) Sandigatavata
(C) Siroroga
(D) Prameha
Answer: D
25.       Which type of ahara become desa virudha in jangaladesa?
(A) Snigdha dravyas
(B) Ruksha,Tikshna dravyas
(C) Both A and B
(D) None
Answer: B
26.       Latin name of Aswagandha?
(A) Apium graveolens
(B) Abutilan indicum
(C) Withania somnifera
(D) Aconitum heterophyllum
Answer: C
27.       Urine used to prepare viwadi gulika?
(A) Horse
(B) cow
(C) Buffalo
(D) Goat
Answer: D
28.       Wet drugs when compared with dry drug should be taken as?
(A) Double quantity
(B) Equal quantity
(C) Half quantity
(D) Triple quantity
Answer: A
29.       Due to weakness of Digestive fire rasa is inadequately digested and known as?
(A) Hima
(B) Ava
(C) Aama
(D) Asa
Answer: C
30.    Sargadhara explained how many times of drug administration?
(A) 10
(B) 5
(C) 11
(D) 13
Answer: B
31.    Drug should be taken in urdhvajatrugata rogas at?
(A) Bedtime
(B) Morning
(C) afternoon
(D) without food
Answer: A
32.    Indication of Dhavala lepa?
(A) Skin disease
(B) cosmetic
(C) Eye disease
(D) Headache
Answer: D
33.    Sargadhara has preferred to collect ushna veerya drugs from?
(A) Vindhya parvata
(B) Himalaya
(C) Any place
(D) Samudra
Answer: A
34.    A B C in basic life support stands for?
(A) Arrest Bleeding Cautiously
(B) Air Bone Circulation
(C) Airway Breathing Circulation
(D) Arrest Bleeding by Compression
Answer: C
35.    Which swarasa is used to prepare Kottamchukkadi tailam?
(A) Satavari
(B) Kumari
(C) Vasa
(D) Chincha
Answer: D
36.    Drug used for evacuating bowels?
(A) Tribhuvanakirtirasa
(B) Hinguleswararasa
(C) sidhamakaradwajam
(D) Icchabhedirasa
Answer: D
37.    Universal Antidote?
(A) Charcoal,MgO,Tannicacid in ratio 2:1:1
(B) Poly valent antivenom
(C) B A L
(D) E DT
Answer: A
38.    Types of Ojus?
(A) 2
(B) 5
(C) 4
(D) 3
Answer: A
39.    Amount of swarna in Sidhamakaradwaja?
(A) 2 parts
(B) 8 parts
(C) 16 parts
(D) 4 parts
Answer: D
40.    A drug considered adulterated?
(A) If it consists in whole or in part of any filthy putrid or decomposed substance
(B) If it is imported under a name which belong to another drug
(C) If it is not labelled in prescribed manner
(D) Design which make false claim
Answer: A

Pages   2   3   4   5