Sunday, 9 April 2017

Assistant Professor (Computer Science and Engineering) Solved Paper 123/2016 - Part 2

21.        
Answer: A
22.       Find the Laplace transform of cosh at
(A) s/(s2+a2)
(B) a/(s2-a2)
(C) s/(s2-a2)
(D) a/(s2+a2)
Answer: C
23.       Find the rank of
(A) 2
(B) 3
(C) 8
(D) 0
Answer: B
24.       Find the general solution of the differential equation (D3 - D2 - D + 1) y = 0.
(A) c1ex + c2ex + c3e-x
(B) c1e-x + c2e-x + c3ex
(C) (c1 + c2x)e-x + c3ex
(D) c1e-x + (c2 + c3x)ex
Answer: D
25.       If C is the unit circle,
(A) π/4
(B) 0
(C) π/2
(D) π/6
Answer: B
26.       Pick up the incorrect statement from the following:
(A) The straight distance between end points of a suspended tape is reduced by an amount called the sag correction.
(B) While measuring a distance with a tape of length 100.005 m, the distance should be increased by 0.005 m for each tape length.
(C) An increase in temperature causes a tape to increase in length and the measured distance is too large.
(D) A 100 m tape of cross section 10 mm x 0.25 mm stretches about 10 mm under 5 kg pull.
Answer: C
27.       A stone of mass 1 kg is tied to a string of length 1 m and whirled in a horizontal circle at a constant angular speed 5 rad/sec. The tension in the string is
(A) 30 N
(B) 25 N
(C) 15 N
(D) 10 N
Answer: B
28.       The ratio of the moment of inertia of a rectangle about its centroidal axis to that about its base, is
(A) 1/3
(B) 1/4
(C) 3/4
(D) 4
Answer: B
29.       Ultimate strength to cement is provided by
(A) Di-calcium silicate
(B) Tri-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite
Answer: A
30.    The portion of the brick without a triangular corner equal to half the width and half the length, is called
(A) Brick bat
(B) Queen closer
(C) Squint brick
(D) King closer
Answer: X
31.    An industrial heat pump operates between the temperatures of 27o C and -13o C. The rates of heat addition and heat rejection are 750 W and 1000 W respectively. The COP for the heat pump is
(A) 7.5
(B) 6.5
(C) 4.0
(D) 3.0
Answer: C
32.    A hydraulic turbine develops 1000 kW power for a head of 40 m. If the head is reduced to 20 m, the power developed (in kW) is
(A) 177
(B) 354
(C) 500
(D) 800
Answer: B
33.    Two mating spur gears have 40 and 120 teeth respectively. The pinion rotates at 1200 rpm and transmits a torque of 20 Nm. The torque transmitted by gear is
(A) 80 Nm
(B) 30 Nm
(C) 40 Nm
(D) 60 Nm
Answer: D
34.    Misrun is a casting detect which occurs due to
(A) Very high pouring temperature of the molten metal
(B) Insufficient fluidity of the molten metal
(C) Absorption of gases by the liquid metal
(D) Improper alignment of the mould flasks
Answer: B
35.    Which of the following arc welding process does not use consumable electrode?
(A) GTAW
(B) GMAW
(C) SAW
(D) None of those
Answer: A
36.    A 500 kVA transformer has full load efficiency of 95% at UPF. It gives the same efficiency at 60% of full load and at UPF. The iron loss of the transformer is
(A) 10.35 kW
(B) 9.87 kW
(C) 9.08 kW
(D) 10.71 kW
Answer: B
37.    Leakage flux In an induction motor is the flux that
(A) Links stator and rotor windings
(B) Leaks through the machine
(C) Links stator winding or the rotor winding but not both
(D) Links none of the windings
Answer: C
38.    It is desired to have a constant direct current through an ideal inductor, the nature of the voltage source must be
(A) Constant voltage
(B) Linearly increasing voltage
(C) Exponentially increasing voltage
(D) An ideal impulse
Answer: D
39.    A filament bulb rated at 500W, 100 V is to be connected in series with capacitance across 220 V, 50 Hz supply. What will be the value of the capacitor such that the voltage across the bulb and the power consumed by the bulb are according to the rating of the bulb?
(A) 78 μF
(B) 81 μF
(C) 90 μF
(D) 86 μF
Answer: B
40.    In delta to star transformation, if the three elements of the delta connection are scaled by a factor ‘m’, m > 0, the elements of the corresponding star equivalent will be scaled by a factor of
(A) m2
(B) √m
(C) 1/m
(D) m
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment