Monday, 10 April 2017

Assistant Professor (Computer Science and Engineering) Solved Paper 123/2016 - Part 3

41.       In an OPAMP out offset voltage due to input offset current is given by
Answer: C
42.       For a PN diode, maximum reverse bias potential that can be applied before entering a zener region is called
(A) Break down voltage
(B) Peak inverse voltage
(C) Reverse bias voltage
(D) None of the above
Answer: X
43.       In a full wave rectifier the DC voltage is given by
(A) Vdc = 0.318 Vm
(B) Vdc = 0.836 m dc
(C) Vdc = 0.218 Vm
(D) Vdc = 0.636 Vm
Answer: D
44.       Frequency of oscillation for an RC phase shift oscillator is given by
Answer: A
45.       If delay line is not used in vertical section of a CRO
(A) Initial Part is lost
(B) Final Part is lost
(C) No signal in the display
(D) Always shows a horizontal line
Answer: A
46.       What will be the output of the following program?
void main()
{
int i=1;
printf(“%d”, i=++i==1);
}
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) error
Answer: A
47.       What will be the value of ‘ f ’ after the execution of the following program?
void main()
{
char a;
float f= 10;
for(a=1; a<=5;a++)
{f- = 2;}
printf(“\nf=%g”,f);
}
(A) 5.0
(B) 9
(C) 9.0
(D) error
Answer: B
48.       What will be the output of the following program?
#define abc(x,y) x*y
void main()
{
int a=1, b=2;
printf(“%d”,abc(a+1, b-2));
}
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: B
49.       Which statement is added to the following program such that address of “r1” gets stored in “r2”?
void main()
{
int *r2;
void abc(int **);
abc(&r2);
printf(“%d”, *r2);
}
void abc(int **r3)
{
int r1=5;
/*add statement here*/
}
(A) *r2 = &r1
(B) *r1 = &r3
(C) *r3 = &r1
(D) none of the above
Answer: C
50.    The CPU can also be called as
(A) Processor hub
(B) ISP
(C) Node
(D) All the above
Answer: X
51.    Numbers are represented in a computer in 2’s complement because
(A) It requires less storage
(B) There s a unique representation for zero
(C) It produces less error when compared to other representations
(D) None of the above
Answer: B
52.    Which of the following is equivalent to the expression (A+B)’.(A’.B’).(A+B)?
(A) F
(B) T
(C) (A+B)’
(D) A’.B’
Answer: A
53.    Which of the following is an example of a combinational logic circuit?
(A) MUX
(B) Adder
(C) Counter
(D) Decoder
Answer: X
54.    Which of the following is an example of a synchronous interrupt?
(A) Keyboard interrupt
(B) Pushing the reset button
(C) Divide by zero
(D) None of the above
Answer: C
55.    Which of the following is true?
(A) Every instruction will have atleast one machine cycle
(B) The opcode of an instruction can never be one byte long
(C) Every instruction has opcode fetch and memory read operation
(D) None of the above
Answer: A
56.    Matrix manipulation and sorting can be easily performed by which of the type of computer?
(A) SISD
(B) MIMD
(C) MISD
(D) SIMD
Answer: D
57.    Operand forwarding helps to overcome
(A) Branch hazards
(B) Data hazards
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer: C
58.    Which of the flags will be affected by the instruction INC AL, if AL = FFH?
(A) Zero, Carry
(B) Zero, Auxiliary Carry, Carry, Overflow
(C) Zero only
(D) Carry only
Answer: B
59.    Which of the following methods is best suited for transferring 250 MB of data from hard disk to memory?
(A) Polling
(B) DMA
(C) Interrupt
(D) None of the above
Answer: B
60.    Which of the following is not true for a microcontroller?
(A) Microcontrollers have special instructions for bit manipulation
(B) They are commonly used in embedded systems
(C) Microcontrollers with Harvard architecture are available
(D) Microcontrollers cannot run without external memory
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment