Wednesday, 26 April 2017

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 7/2017/OL - Part 2

21.       Anupana for Saptasara kashaya?
(A) Jaggery
(B) Pippali
(C) milk
(D) Both A and B
Answer: D
22.       Agnivardhaka property of gritha is because of?
(A) Guna
(B) Prabhava
(C) Rasa
(D) Vipaka
Answer: B
23.       Panchakola along with Saindhava lavana and gritha is used to prepare?
(A) Ksheerashadpala gritham
(B) jatyadi gritham
(C) Brahmi gritham
(D) Phalatrika gritham
Answer: A
24.       Nisakatakady kashayam is indicated in?
(A) Amavata
(B) Sandigatavata
(C) Siroroga
(D) Prameha
Answer: D
25.       Which type of ahara become desa virudha in jangaladesa?
(A) Snigdha dravyas
(B) Ruksha,Tikshna dravyas
(C) Both A and B
(D) None
Answer: B
26.       Latin name of Aswagandha?
(A) Apium graveolens
(B) Abutilan indicum
(C) Withania somnifera
(D) Aconitum heterophyllum
Answer: C
27.       Urine used to prepare viwadi gulika?
(A) Horse
(B) cow
(C) Buffalo
(D) Goat
Answer: D
28.       Wet drugs when compared with dry drug should be taken as?
(A) Double quantity
(B) Equal quantity
(C) Half quantity
(D) Triple quantity
Answer: A
29.       Due to weakness of Digestive fire rasa is inadequately digested and known as?
(A) Hima
(B) Ava
(C) Aama
(D) Asa
Answer: C
30.    Sargadhara explained how many times of drug administration?
(A) 10
(B) 5
(C) 11
(D) 13
Answer: B
31.    Drug should be taken in urdhvajatrugata rogas at?
(A) Bedtime
(B) Morning
(C) afternoon
(D) without food
Answer: A
32.    Indication of Dhavala lepa?
(A) Skin disease
(B) cosmetic
(C) Eye disease
(D) Headache
Answer: D
33.    Sargadhara has preferred to collect ushna veerya drugs from?
(A) Vindhya parvata
(B) Himalaya
(C) Any place
(D) Samudra
Answer: A
34.    A B C in basic life support stands for?
(A) Arrest Bleeding Cautiously
(B) Air Bone Circulation
(C) Airway Breathing Circulation
(D) Arrest Bleeding by Compression
Answer: C
35.    Which swarasa is used to prepare Kottamchukkadi tailam?
(A) Satavari
(B) Kumari
(C) Vasa
(D) Chincha
Answer: D
36.    Drug used for evacuating bowels?
(A) Tribhuvanakirtirasa
(B) Hinguleswararasa
(C) sidhamakaradwajam
(D) Icchabhedirasa
Answer: D
37.    Universal Antidote?
(A) Charcoal,MgO,Tannicacid in ratio 2:1:1
(B) Poly valent antivenom
(C) B A L
(D) E DT
Answer: A
38.    Types of Ojus?
(A) 2
(B) 5
(C) 4
(D) 3
Answer: A
39.    Amount of swarna in Sidhamakaradwaja?
(A) 2 parts
(B) 8 parts
(C) 16 parts
(D) 4 parts
Answer: D
40.    A drug considered adulterated?
(A) If it consists in whole or in part of any filthy putrid or decomposed substance
(B) If it is imported under a name which belong to another drug
(C) If it is not labelled in prescribed manner
(D) Design which make false claim
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment