Sunday, 30 April 2017

Pharmacist Grade 2 Ayurveda 7/2017/OL - Part 4

61.       The part which deals with A.S.U Drugs in Drugs and Cosmetic Act?
(A) chapter III
(B) Chapter V
(C) Chapter IV A
(D) chapter III A
Answer: C
62.       Part used of Commiphora mukul?
(A) Gum
(B) Root
(C) Leaf
(D) Heartwood
Answer: A
63.       Ksharasutra is used for treating?
(A) Arsa
(B) Bagandharam
(C) Paittikavikaras
(D) Both A and B
Answer: D
64.       Kasturi is obtained from?
(A) Cervus elephus
(B) Moschus moschiferus
(C) Vivera civetta
(D) Turbinella rapa
Answer: B
65.       Vilva phala preferably selected should be?
(A) Ripe
(B) Unripe and Sushka
(C) Over ripe
(D) None
Answer: B
66.       The Central Council For Research in Ayurvedic Science (CCRAS) established in?
(A) 1978
(B) 1970
(C) 1990
(D) 2001
Answer: A
67.       Normal percentage of Lymphocytes in Hematological examination?
(A) 60-70%
(B) 1-6%
(C) 20-40%
(D) 2-8%
Answer: C
68.       Situation in which death of large population spread over small locality, apart of world, a country as whole is included in Ayurveda under?
(A) Roga
(B) Janapadodhvamsa
(C) vyadhi
(D) Nanatmajavikaras
Answer: B
69.       Saviryata avadhi of gutika?
(A) 2 months
(B) 16 months
(C) 12 months
(D) 14 months
Answer: C
70.    Botanical name of Vatsanabhi?
(A) Strychnosnuxvomica
(B) Croton tiglium
(C) Papaversomniferum
(D) Aconitumferox
Answer: D
71.    One karsha equals?
(A) 125mg
(B) 120mg
(C) 12g
(D) 24g
Answer: C
72.    Antidote of jayapala?
(A) Tobacco
(B) Tankana
(C) Nagavalliswarasa
(D) Ushnajala and gritha
Answer: D
73.    which among following is not having 2 pala dose?
(A) Putapakaswarasa
(B) Phanta
(C) Hima
(D) Kwatha
Answer: A
74.    Family of Sankupushpi?
(A) Flacourtiaceae
(B) Guttifera
(C) Convolvulaceae
(D) Tiliaceae
Answer: C
75.    Drug of choice in Asrugdhara?
(A) Manibhadraguda
(B) Haridra khandam
(C) Sarjarasamalahara
(D) Asokarishtam
Answer: D
76.    Part used of Langali?
(A) Flower
(B) Fruit
(C) Stem
(D) Rhizome
Answer: D
77.    Number of bones in upper limbs?
(A) 68
(B) 62
(C) 64
(D) 66
Answer: C
78.    Which preparation can be manufactured by pounding and mixing the ingredients?
(A) Vasaavaleha
(B) Chyavanaprasha
(C) Vilvadileha
(D) Manibhadraguda
Answer: D
79.    Anupana for diseases of kapha and of the eye?
(A) Meat soup
(B) sugar water
(C) water boiled with triphala and mixed with honey
(D) mastu
Answer: C
80.    Major ingredient of vaisvanara choornam?
(A) Terminalia chebula
(B) Terminalia bellerica
(C) Terminalia arjuna
(D) Emblicaofficinalis
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment