Thursday, 29 June 2017

Junior Instructor Mechanic Motor Vehicle Solved Paper 40/2017/OL - Part 5

81.       To improve the resistance to wear and corrosion, cylinder liners are plated with
(A) Platinum
(B) Vanadium
(C) Zinc
(D) Chromium
Answer: D
82.       Which one of the following is not an advantage of toothed belt drive?
(A) Silent drive
(B) Lowest cost
(C) Long life
(D) No need of lubrication
Answer: C
83.       Tendency of fuel to change from liquid to vapour form is called
(A) Pour point
(B) Volatility
(C) Viscosity
(D) Flash point
Answer: B
84.       Cold plugs are generally used in
(A) High speed heavy duty engines
(B) Low speed heavy duty engines
(C) Low speed medium duty engines
(D) Both (B) and (C)
Answer: A
85.       Which one of the given carburetor is a constant vacuum type?
(A) Carter carburetor
(B) S.U. carburetor
(C) Zenith carburetor
(D) Solex carburetor
Answer: B
86.       What are the advantages of dual mass fly wheel over a single fly wheel?
(A) Less synchronization wear
(B) Gear shifting easy
(C) Reducing neutral gear rattle
(D) All of these
Answer: D
87.       More injection delay period will lead to
(A) Diesel knock
(B) Detonation
(C) Both (A) and (B)
(D) Controlled combustion
Answer: A
88.       Which one of the following is not a part of cover assembly in a clutch?
(A) Pressure plate
(B) Release lever
(C) Release bearing
(D) Springs
Answer: C
89.       Free wheel unit in the transmission are provided with dog clutch to
(A) Lock free wheel
(B) Engage free wheel
(C) Disengage free wheel
(D) None of these
Answer: A
90.    Critical whirling speed of a propeller shaft can be increased by
(A) Decreasing diameter
(B) Increasing length
(C) Both (A) and (B)
(D) Decreasing length
Answer: D
91.    Which member of a torque converter is also known as reactor?
(A) Lock up clutch
(B) Stator
(C) Impeller
(D) Turbine
Answer: B
92.    Front wheel drive cars are usually employed with ................ type independent suspension to provide maximum room in the engine compartment.
(A) Vertical guide
(B) Trailing link
(C) Mac Pherson strut
(D) Wish bone
Answer: C
93.    The effect of positive scrub radius on the road wheels are
(A) Toe-in
(B) Toe-out
(C) Pull to one side
(D) Wobble
Answer: B
94.    Glow plugs are fitted an engine with
(A) Pre combustion chamber
(B) Turbulent chamber
(C) Both (A) and (B)
(D) Open combustion chamber
Answer: A
95.    The main disadvantage of lower aspect ratio
(A) More tire wear
(B) Less cornering power
(C) High speed shimmy
(D) Uncomfortable ride
Answer: D
96.    Contact breaker point of a 6 cylinder 4 stroke engine operating at 3000 RPM will make and break for ................. times in a minute.
(A) 3000
(B) 6000
(C) 9000
(D) 12000
Answer: C
97.    One bar is equal to
(A) 10 Kpa
(B) 100 Kpa
(C) 1000 Kpa
(D) 10000 Kpa
Answer: B
98.    Piston rings and cylinder liners are
(A) Die casted
(B) Hollow casted
(C) Sand casted
(D) Centrifugal casted
Answer: D
99.    Gear mechanism in a slack adjuster
(A) Worm and wheel
(B) Worm and nut
(C) Worm and roller
(D) Rack and pinion
Answer: A
100.    The types of lubrication in which scavenging pump required
(A) Splash system
(B) Pressure system
(C) Dry sump system
(D) Petrol system
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

Wednesday, 28 June 2017

Junior Instructor Mechanic Motor Vehicle Solved Paper 40/2017/OL - Part 4

61.       The percentage ratio between difference of vehicle speed and wheel speed to the vehicle speed is
(A) Velocity ratio
(B) Speed ratio
(C) Slip ratio
(D) Aspect ratio
Answer: C
62.       In a disc brake caliper, the component act as a return spring to retract the piston
(A) Bleed screw
(B) Rubber sealing ring
(C) Disc
(D) Friction pads
Answer: B
63.       Identify the horn relay with its marking
(A) HBR
(B) HRS
(C) BRS
(D) HBS
Answer: D
64.       Location of an expansion valve in an automotive air conditioning is at
(A) Inlet side of evaporator
(B) Outlet side of evaporator
(C) Inside the evaporator
(D) Inlet side of condenser
Answer: A
65.       The socket in which provided with a universal joint
(A) Deep
(B) Flex
(C) Standard
(D) None of these
Answer: B
66.       The catalyst used for first stage conversion in a three - way convertor
(A) Vanadium
(B) Cerium
(C) Platinum
(D) Rhodium
Answer: D
67.       Combustion knock in a CI engine is generally known as
(A) Diesel knock
(B) Diesel lock
(C) Both (A) and (B)
(D) Detonation
Answer: A
68.       Which of the following are provided to the crank shaft to the balancing of main journals?
(A) Crank arm
(B) Harmonic balancer
(C) Crank weight
(D) Crank pulley
Answer: C
69.       Permissible range of particulate matters in the exhaust gas of a petrol engine as per Euro 4 emission standard is
(A) 0.14 gm/Km
(B) 0.08 gm/Km
(C) 0.05 gm/Km
(D) None of these
Answer: D
70.    Oil additives which handle high temperature deposit such as gums and varnishes
(A) Dispersant
(B) Detergent
(C) Anti-scuff additives
(D) Anti foaming additives
Answer: B
71.    In an alternator, the carbon brushes ride on the
(A) Commutator
(B) Rotor shaft
(C) Slip ring
(D) Field windings
Answer: C
72.    Choose correct drive transmission from engine to gear box
(A) Fly wheel - cover - drive plate - driven plate
(B) Fly wheel - cover - driven plate - drive plate
(C) Fly wheel - driven plate - drive plate - cover
(D) Fly wheel - drive plate - driven plate - cover
Answer: A
73.    As related to the automatic transmission, the friction loss in the manual transmission is
(A) Less
(B) Same
(C) More
(D) Much more
Answer: A
74.    Separate carrier type rear axle casing is generally known as
(A) Split type
(B) Salisbury type
(C) Banjo type
(D) Integral carrier type
Answer: C
75.    Which among the following springs have the greater energy storing capacity?
(A) Coil spring
(B) Torsion spring
(C) Leaf spring
(D) Rubber spring
Answer: D
76.    The shock absorber dissolve can be reduced by pressurizing the fluid with ............... gas.
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Carbon dioxide
Answer: B
77.    In the code 145 SR-13 of a radial tire, 13 denominate
(A) Tire width
(B) Aspect ratio
(C) Inner diameter of tire
(D) Load carrying capacity
Answer: C
78.    Which light provide a better night time visibility?
(A) Halogen
(B) LED
(C) Both (A) and (B)
(D) Xenon
Answer: D
79.    The magnitude of slip angle is small at
(A) Low speed
(B) Medium speed
(C) High speed
(D) Very high speed
Answer: A
80.    In SI engine, which one of the following combustion chamber have centrally located spark plug?
(A) Flat head
(B) Hemispherical
(C) Wedge type
(D) Inverted bath tub
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

Tuesday, 27 June 2017

Junior Instructor Mechanic Motor Vehicle Solved Paper 40/2017/OL - Part 3

41.       The device fitted on diesel engine to develop vacuum to assist the pneumatic governor of FIP
(A) Compressor
(B) Inter cooler
(C) Exhauster
(D) Super charger
Answer: C
42.       Number of pole fingers in an alternator rotor
(A) 8
(B) 12
(C) 14
(D) 16
Answer: B
43.       Which of the following is a solid lubricant?
(A) Graphite
(B) lead
(C) Tin
(D) Aluminium
Answer: A
44.       The clearance between the oil pump gear teethes are measured with
(A) Dial gauge
(B) Vernier caliper
(C) Inside micro meter
(D) Feeler guage
Answer: D
45.       Which one of the following is not affected the fuel economy of an engine?
(A) Clogged air filter
(B) Clogged fuel filter
(C) Leaky engine valves
(D) Worn out piston rings
Answer: B
46.       Find the probable cause of wheel tramp
(A) High speed
(B) Under inflation
(C) Incorrect toe-in
(D) Dynamic unbalance
Answer: D
47.       A vehicle with torsion bar suspension required ................. to take the driving and braking thrust.
(A) Stabilizer bar
(B) Pan hard rod
(C) Radius rod
(D) Torque tube
Answer: C
48.       Which of the under mentioned fault can be change the steering axis inclination?
(A) Bent wheel spindle
(B) Worn out knuckle bearings
(C) Bent track rod
(D) Tight wheel bearing
Answer: A
49.       The effect of side wind over the frame side member is its
(A) Lateral bending
(B) Horizontal bending
(C) Vertical bending
(D) All of these
Answer: A
50.    Belleville springs are generally known as
(A) Torsion springs
(B) Coil springs
(C) Helical springs
(D) Diaphragm springs
Answer: D
51.    Which of the following gear boxes have lesser mechanical efficiency?
(A) Synchromesh
(B) Constant mesh
(C) Sliding mesh
(D) All of these
Answer: C
52.    Alloy steels are generally quenched in
(A) Water
(B) Oil
(C) Brine
(D) Ice
Answer: B
53.    The fastener used to transmitting torque from a rotating shaft to a hub or vize versa
(A) Circlip
(B) Locking ring
(C) Tab washer
(D) Key
Answer: D
54.    Adjustment of FIP in which ensure equal time interval of fuel delivery to all engine cylinders
(A) Leak off
(B) Calibration
(C) Phasing
(D) Chattering
Answer: C
55.    The process of continues releasing and applying of brake in an ABS is called
(A) Pressure modulation
(B) Pulse modulation
(C) Speed modulation
(D) None of these
Answer: A
56.    Maximum boost pressure of a turbocharger is controlled by a
(A) EGR valve
(B) Waste gate
(C) Blow-off valve
(D) Pressure release valve
Answer: B
57.    Annulus in an epicycle gear box is usually known as
(A) Ring gear
(B) Carrier
(C) Planet
(D) Sun gear
Answer: A
58.    The length variation between leaf spring eyes by the oscillation of leaves are accommodate with the help of
(A) Centre bolt
(B) Shackle
(C) 'U' Clamp
(D) Bracket
Answer: B
59.    Which among the following is a disadvantages of hypoid gear using in final drive?
(A) Low chassis height
(B) Smaller pitch overlap
(C) Rough running
(D) Less ground clearance
Answer: D
60.    The steering sensor in an electronic power steering system consist of
(A) Torque and pressure sensor
(B) Torque and speed sensor
(C) Torque and rotation sensor
(D) Speed and rotation sensor
Answer: C

Pages   2   3   4   5