Sunday, 25 June 2017

Junior Instructor Mechanic Motor Vehicle Solved Paper 40/2017/OL - Part 1

Question Paper Code: 40/2017/OL
Category Code: 240/2016
Exam: Junior Instructor mechanic Motor Vehicle
Date of Test: 19-05-2017
Alpha code: A

1.       The first mass movement started by Gandhiji in India
(A) Quit India
(B) Non-co-operation
(C) Satyagraha
(D) Civil Disobedience
Answer: B
2.       The Tebhaya movement started in
(A) Bengal
(B) Andrapradesh
(C) Bombay
(D) Gujarat
Answer: A
3.       The leader of Abbinav Bharat Society
(A) Lala Hardayal
(B) Surya Sen
(C) Pulin Bihari Das
(D) V.D. Savarkar
Answer: D
4.       The first person to hoist Indian tricolour flag in an international flat forum
(A) Subash Chandra Bose
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Madame Bhikaji Cama
(D) C.R. Das
Answer: C
5.       The leader of 1857 revolt at Kanpur
(A) Nana Saheb
(B) Bahadur Shah II
(C) Beegum Hazret Mahal
(D) Maulavi Ahammedullah
Answer: A
6.       The roof of the world
(A) Himalaya
(B) Hindukush
(C) Karakoram
(D) Pamir Plateau
Answer: D
7.       The longest Peninsular river
(A) Mahanadi
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Kaveri
Answer: B
8.       The Southernmost point of Peninsular India
(A) Kanyakumari
(B) Tamilnadu
(C) Indirapoint
(D) Srilanka
Answer: C
9.       The most important tax imposed by the central government
(A) Land tax
(B) Personal Income tax
(C) Professional tax
(D) Value Added tax
Answer: B
10.    The proclamation of Free Primary Education in 1817 issued
(A) Rani Lakshmi Bhai
(B) Rani Sethu Bhai
(C) Rani Gowri Parvathy Bhai
(D) Rani Gowri Lakshmi Bhai
Answer: C

11.    The father of Kerala Renaissance
(A) Mannathu Padmanabhan
(B) Ayyankali
(C) Sri Narayana Guru
(D) Chattambi Swamikal
Answer: C
12.    Samathwasamajam was started by
(A) Sahodharan Ayyappan
(B) Kumara Gurudevan
(C) Vaikunda Swamikal
(D) V.T. Bhattathiripad
Answer: C
13.    The Temple Entry Proclamation was announced on
(A) 12 November 1936
(B) 1 November 1936
(C) 12 January 1936
(D) 1 January 1936
Answer: A
14.    Ayyankali was called Pulaya Raja by
(A) B.R. Ambedkar
(B) Gandhiji
(C) K. Kelappan
(D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: B
15.    Founder of Aryasanujan in Kerala
(A) Kumara Gurudevan
(B) Vagbhatananda
(C) Vakkam Abdulkhadar Maulavi
(D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: D
16.    The winner of Australian Open Tennis 2016
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Stan Wawrinka
(D) Andymurray
Answer: Question Cancelled
17.    R.B.I. Governor of India
(A) Raguram Rajan
(B) Pranav Mukherji
(C) Venkita Ramanan
(D) Urjit Patel
Answer: D
18.    The Jnanpith Award of 2016
(A) Shankha ghosh
(B) Reghuver Chaudhari
(C) Balachandra Nemade
(D) Namwarsingh
Answer: A
19.    First women leader of S.B.I
(A) Arunima Singha
(B) Arundhadhi Bhattachariya
(C) Aruna Bhahuguna
(D) Usha Anantha Subramaniyam
Answer: B
20.    The Chief Minister of Andrapradesh
(A) Chandra Sekhar Reddy
(B) Sidha Ramayya
(C) Aravid Kejariwal
(D) Chandra Babu Naidu
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment