Saturday, 26 August 2017

Pharmacist Grade 2 Health Services 57/2017/OL - Part 5

81.       Isoniazid, nicotinamide and nikethamide have the following hetrocyclic ring in common
(A) Pyrazine
(B) Oxazole
(C) Pyridine
(D) Pyrazole
Answer: C
82.       Peripheral neuritis is associated with which among the following drug?
(A) Phenobarbitone
(B) Carbamazepine
(C) Ethosuccimide
(D) Sodium valproate
Answer: B
83.       Drug of choice for morphine poisoning
(A) Nalorphine
(B) Naloxone
(C) Naltrexone
(D) Pethidine
Answer: B
84.       Example for tricyclic antidepressants
(A) Haloperiodol
(B) Oxypertine
(C) Fluphenazine
(D) Amitriptyline
Answer: D
85.       Solution prepared by dissolving 5% iodine in water is
(A) Aqueous iodine solution
(B) Weak iodine solution
(C) Iodine tincture
(D) Povidone iodine
Answer: A
86.       Secondary hyper uricaemia due to cancer chemotherapy is controlled by
(A) Probenecid
(B) Allopurinol
(C) Colchicine
(D) Sulfinpyrazine
Answer: B
87.       Mechanism of action of phenytoin
(A) Inhibition of T type calcium channels
(B) Facilitation of GABA mediated chloride channel opening
(C) Facilitation of GABA mediated sodium channel opening
(D) Prolongation of soidum channel inactivation
Answer: D
88.       Culture media used in test for sterility
(A) Fluid thioglycollate medium
(B) Soya-bean casein digest medium
(C) Alterative thioglycollate medium
(D) All of the above
Answer: D
89.       Which among the following exist as a liquid?
(A) Chloral hydrate
(B) Methyl prylon
(C) Paraldehyde
(D) Glutethimide
Answer: C
90.    Which among the following is penicillinase resistant penicillin?
(A) Benzyl penicillin
(B) Carbenicillin sodium
(C) Ampicillin
(D) Dicloxacillin
Answer: D

91.    Example for a non-ionic emulsifying agent
(A) Sodium lauryl sulphate
(B) Polyoxyethylene sorbitan mono oleate
(C) Cetyl trimethyl ammonium bromide
(D) Dodecyl pyridinium chloride
Answer: B
92.    Diazepam is
(A) 7-chloro-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
(B) 7-methyl-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
(C) 7-chloro-1,3 dihydro-1,5-dimethyl 1,4 benzodiazepin-2one
(D) 7-nitro-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
Answer: A
93.    An example for third generation cephalosporins
(A) Ceforoxime
(B) Cepharadine
(C) Ceftibuten
(D) Cefaclor
Answer: C
94.    Example for a filter made of cellulose
(A) Sintered glass filter
(B) Seitz filter
(C) Meta filter
(D) Membrane filter
Answer: D
95.    Whooping cough is caused by
(A) Pasteurella pestis
(B) Bordetella pertussis
(C) Actinobacillus mallei
(D) Bacillus thuringiensis
Answer: B
96.    Combination of nitrous oxide and halothane is an example for
(A) Antagonistic effect
(B) Potentiation effect
(C) Additive effect
(D) Neutral effect
Answer: C
97.    A non-benzodiazepine which acts as a good anti anxiety agent
(A) Haloperoidol
(B) Meprobamate
(C) Trifluoperazine
(D) None of the above
Answer: B
98.    The first edition of Indian Pharmacopoeia was published in
(A) 1955
(B) 1966
(C) 1947
(D) 1945
Answer: A
99.    How much quantity of 80% alcohol is required to make one litre of 50% alcohol?
(A) 750 ml
(B) 625 ml
(C) 375 ml
(D) 500 ml
Answer: B
100.    Zoonotic diseases are
(A) Disease transmitted by rodents
(B) Disease transmitted by arthropods
(C) Disease transmitted from man to animals
(D) Disease transmitted from animals to man
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

Friday, 25 August 2017

Pharmacist Grade 2 Health Services 57/2017/OL - Part 4

61.       Number of milligrams of potassium hydroxide required to neutralise the free fatty acid present in 1 gram of fat is
(A) Iodine number
(B) Saponification number
(C) Acid number
(D) Acetyl number
Answer: C
62.       Which vitamin is also known as coagulation factor?
(A) Vitamin K
(B) Vitamin E
(C) Vitamin D
(D) Vitamin C
Answer: A
63.       Gluconneogenesis mainly occurs in
(A) Muscle
(B) Pancreas
(C) Kidney
(D) Adipose tissue
Answer: C
64.       Example for amide type local anaesthetic
(A) Cocaine
(B) Benzocaine
(C) Lignocaine
(D) Procaine
Answer: C
65.       Main building block for fatty acid synthesis
(A) Acyl-CoA
(B) Acetyl-CoA
(C) Ketoacyl-CoA
(D) Malonyl-CoA
Answer: B
66.       Thin plate like bone present in postero-inferior part of the nasal septum
(A) Zygomatic bone
(B) Parietal bone
(C) Ethmoid bone
(D) Vomer
Answer: D
67.       Statement prepared to check the arithmetical accuracy of the Book-keeping entries are called
(A) Journal
(B) Ledger
(C) Balance sheet
(D) Trial balance
Answer: D
68.       In sugar coating subcoating is done
(A) To round the edges and build up the tablet surface
(B) To cover and fill the imperfections in the tablet surface
(C) To prevent moisture penetration
(D) To obtain the desired luster
Answer: A
69.       Uroselective vasodilator
(A) Tamsulosin
(B) Ergometrine
(C) Phenoxy benzamine
(D) Ritodrine
Answer: A
70.    A red crystalline powder formulated as capsules used in treatment Tuberculosis is
(A) Rifampicin
(B) Cyloserine
(C) Streptomycin
(D) None of the above
Answer: A

71.    COMT inhibitor used in Parkinsonism
(A) Carbidopa
(B) Amantadine
(C) Tolcapone
(D) Selegiline
Answer: C
72.    Chloroquine and amodiaquine are derivatives of
(A) 8-amino quinolines
(B) 4-amino quinolines
(C) 9-amino quinolines
(D) Amino acridine
Answer: B
73.    Example for a stimulant laxative
(A) Sodium potassium tartrate
(B) Liquid paraffin
(C) Milk of magnesia
(D) Phenolphthalein
Answer: D
74.    Calcium gluconate is assayed by which titration method?
(A) Neutralisation
(B) Complexometry
(C) Precipitation
(D) Redox
Answer: B
75.    An antibiotic used in cancer chemotherapy
(A) Daunorubicin
(B) Tobramycin
(C) Novobiocin
(D) Amikacin
Answer: A
76.    Which of the following is NOT a use of Ammonium chloride?
(A) Anti histaminic
(B) Diuretic
(C) Expectorant
(D) Systemic acidifying agent
Answer: A
77.    Tablets placed under the tongue are called
(A) Buccal tablets
(B) Troches
(C) Sublingual tablets
(D) Lozenges
Answer: C
78.    In the limit test for Arsenic, the gas which imparts brown stain to mercuric chloride paper is
(A) Arsenic oxide
(B) Arsenic acid
(C) Arsenious acid
(D) Arsine
Answer: D
79.    Nitrous oxide is stored in cylinders painted by
(A) Green colour
(B) Grey colour
(C) Blue colour
(D) None of the above
Answer: C
80.    The drug of choice for filariasis
(A) Diethyl carbamazine
(B) Mebendazole
(C) Levamisole
(D) Piperazine
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

Thursday, 24 August 2017

Pharmacist Grade 2 Health Services 57/2017/OL - Part 3

41.       Drugs coloured, coated, powdered or polished so as to conceal damage is:
(A) Spurious drugs
(B) Misbranded drugs
(C) Adulterated drugs
(D) New drugs
Answer: B
42.       The test used for the detection of Typhoid fever
(A) Dick test
(B) Widal test
(C) Mantoux test
(D) Schick test
Answer: B
43.       Which of the following alkaloids is water soluble?
(A) Ergosine
(B) Ergocryptine
(C) Ergotamine
(D) Ergometrine
Answer: D
44.       Volatile oil can be distinguished from fixed oil as they
(A) Capable of volatilisation
(B) Do not contain glyceryl esters
(C) Do not leave any spot on the paper
(D) All of the above
Answer: D
45.       Products of opium manipulated to make it suitable for smoking and the residue left after opium has been smoked means
(A) Poppy straw
(B) Poppy straw concentrate
(C) Prepared opium
(D) Opium residue
Answer: C
46.       Example for an artificial colour
(A) Caramel
(B) Chloprophyll
(C) Cochineal
(D) Annatto
Answer: A
47.       Creatinine clearance is used as measurement of
(A) Renal excretion rate
(B) Glomerular filtration rate
(C) Passive renal absorption
(D) Active renal secretion
Answer: B
48.       Carbohydrate reserve is plants
(A) Dextaran
(B) Cellulose
(C) Glycogen
(D) Inulin
Answer: D
49.       Example of an aliphatic amino acid
(A) Cysteine
(B) Glycine
(C) Phenylalanine
(D) Arginine
Answer: B
50.    Application for grant or renewal of a licence to sell, stock or exhibit for sale or distribute drugs is given in form number
(A) 21
(B) 19
(C) 20
(D) 20A
Answer: B

51.    Nicotinic receptors are found in
(A) Skeletal muscles
(B) Smooth muscles
(C) Heart
(D) Exocrine glands
Answer: A
52.    The items which become useless due to change n design, product or process are called
(A) Slow moving items
(B) Dormant items
(C) Obsolete items
(D) Legitimate items
Answer: C
53.    Formula used for calculating dose for an infant
(A) Dillings formula
(B) Clarks formula
(C) Cowlings formula
(D) Frieds formula
Answer: D
54.    Drugs required to be purchased for a hospital is prepared by
(A) PTC
(B) Medical superintendent
(C) Chief pharmacist
(D) CSS
Answer: A
55.    Antidote for mercury poisoning
(A) EDTA
(B) Naloxone
(C) Dimercaprol
(D) Deferoxamine
Answer: C
56.    Which one of the following is an example for reversible process?
(A) Cracking
(B) Creaming
(C) Phase inversion
(D) Breaking
Answer: B
57.    Loan licences can be granted only for drugs other than those specified in
(A) Schedule X drugs
(B) Schedule C drugs
(C) Schedule C & `C_(1)` drugs
(D) Schedule Z drugs
Answer: A
58.    Example for a tablet disintegrants
(A) Lactose
(B) Acacia
(C) Primogel
(D) Talc
Answer: C
59.    Schedule F means
(A) Regulations and standards for surgical dressings
(B) Regulations and standards for umbilical tapes
(C) Regulations and standards for vaccines
(D) Regulations and standards for running a blood bank
Answer: D
60.    Secobarbital belongs to
(A) Schedule J
(B) Schedule A
(C) Schedule X
(D) Schedule G
Answer: C

Pages   2   3   4   5