Sunday, 6 August 2017

Junior Instructor Draftsman Civil Solved Paper 64/2017/OL - Part 2

21.       The ratio between two adjacent side of the drawing sheet is
(A) 1 : √5
(B) 1 : √3
(C) 1 : √2
(D) 1 : 1
Answer: C
22.       In which regular polygon sides are equal to radius of circumscribing circle.
(A) Octagon
(B) Heptagon
(C) Hexagon
(D) Pentagon
Answer: C
23.       The maximum number of tangents drawn to a circle from a point outside the circle
(A) 2
(B) 4
(C) 16
(D) ∞
Answer: A
24.       The Isometric axis are inclined at .................... degree to each other
(A) 60
(B) 90
(C) 120
(D) 150
Answer: C
25.       Which of the following pencil leads is hardest
(A) HB
(B) H
(C) B
(D) F
Answer: B
26.       A four sided figure having two pairs to sides parallel is called a
(A) Rhomboid
(B) Regular polygon
(C) Pentagon
(D) Trapezoid
Answer: A
27.       Eccentricity is always equal to one for
(A) Ellipse
(B) Parabola
(C) Hyperbola
(D) Circle
Answer: B
28.       In a drawing letters and numbers are designed by their
(A) Width
(B) Height
(C) Thickness
(D) none of these
Answer: B
29.       The angle of miter line is .............. degrees
(A) 75
(B) 60
(C) 45
(D) 30
Answer: C
30.    A solid bounded by twelve equal regular pentagon is known as
(A) Octahedron
(B) Tetrahedron
(C) Icosahedron
(D) Dodecahedron
Answer: D

31.    If the smallest division of a Verneir is longer than the smallest division of its primary scale, teh Vernier is known as
(A) Direct Vernier
(B) Double Verneir
(C) Simple Vernier
(D) Retrograde Vernier
Answer: D
32.    When a chain is used at a temperature more than the temperature it was calibrated the erorr in measured length will be
(A) Cumulative
(B) Compensative
(C) Negative
(D) Observational error
Answer: A
33.    The length of an Engineer's chain should be
(A) 100 ft
(B) 66 ft
(C) 30 m
(D) 20 m
Answer: A
34.    Generally while chaining, the arrow which accompany with one chain must be
(A) 3 nos
(B) 5 nos
(C) 10 nos
(D) 12 nos
Answer: C
35.    The difference between the most probable value of a quantity and its observed value is
(A) Conditional error
(B) True error
(C) Residual error
(D) Safe error
Answer: C
36.    The base line is measured with
(A) Metallic tape
(B) Steel tape
(C) Invar tape
(D) Chain
Answer: D
37.    An offset more than 15 m in length is known as
(A) Long offset
(B) Short offset
(C) Oblique offset
(D) Right-angled offset
Answer: A
38.    Which of the following instruments is used for measurements of angles ?
(A) Geodimeter
(B) Tellurometer
(C) Sextant
(D) Telescope
Answer: C
39.    The box of prismatic compass is made of
(A) Steel
(B) Brass
(C) Iron
(D) Aluminium
Answer: B
40.    The two point and three point problems are methos of
(A) Orientation
(B) Resection
(C) Traversing and resection
(D) Orientation and resection
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment