Wednesday, 9 August 2017

Junior Instructor Draftsman Civil Solved Paper 64/2017/OL - Part 5

81.       Which of the following is a scalar quantity ?
(A) energy
(B) momentum
(C) torque
(D) impulse
Answer: A
82.       Compression members are generally called
(A) piers
(B) ties
(C) purlins
(D) struts
Answer: D
83.       The time period of a second pendulum is
(A) ½ second
(B) 1 second
(C) 2 second
(D) 5 second
Answer: C
84.       The specific weight of water in S.I. units is
(A) 9.81 gm
(B) 981 gm
(C) 9.81 kN/m3
(D) 9.81x103 kN/m2
Answer: C
85.       In open channel water flows under
(A) force of gravity
(B) atmospheric pressure
(C) hydrostatic pressure
(D) mechanical pressure
Answer: A
86.       In a tank or channel, notch is provided to measure
(A) velocity
(B) pressure
(C) discharge
(D) static energy
Answer: C
87.       The turbine suitable for low heads and high flow rates is
(A) Pelton wheel
(B) Francis
(C) Kaplan
(D) All of the above
Answer: B
88.       For growth of plants, the useful soil moisture is
(A) rain water
(B) gravity water
(C) capillary water
(D) chemically treated water
Answer: C
89.       Precipitation includes all of the following except
(A) snow melt
(B) frost
(C) mist and fog
(D) stream flow
Answer: D
90.    Most fertile soil is
(A) alluvium
(B) black soil
(C) laterite soil
(D)  red soil
Answer: A
91.    A tor steel bar has about ................... more yield stress than ordinary mild steel
(A) 10%
(B) 50%
(C) 35%
(D) 20%
Answer: B
92.    The maximum bulking of sand occurs at a moisture content of
(A) 28%
(B) 15%
(C) 8%
(D) 5%
Answer: C
93.    The most widely used tube well in India, is
(A) strainer well
(B) cavity well
(C) slotted well
(D) perforated well
Answer: A
94.    The most common cause of acidity in water is
(A) hydrogen
(B) oxygen
(C) carbon dioxide
(D) alkalies
Answer: C
95.    The presence of algae in water indicates that water is
(A) hard
(B) soft
(C) turbid
(D) acidic
Answer: D
96.    Which is the following is a volatile memory ?
(A) EFPROM
(B) PROM
(C) EPOM
(D) RAM
Answer: D
97.    First generation computers used
(A) Transistor
(B) Micro processors
(C) Vacuum tube processors
(D) Integrated circuit
Answer: C
98.    Data stored in primary storage is represented using
(A) base 16
(B) base 10
(C) base 5
(D) base 2
Answer: D
99.    A command which is used to pick point like end point, mid-point, tangent etc. of entities very precisely with geometrical accuracy.
(A) GRID
(B) ZOOM
(C) DIM
(D) OSNAP
Answer: D
100.    GPS is owned and operated by
(A) US Government
(B) Russian Government
(C) Chinese Government
(D) None of these
Answer: A

0 comments:

Post a Comment