Thursday, 24 August 2017

Pharmacist Grade 2 Health Services 57/2017/OL - Part 3

41.       Drugs coloured, coated, powdered or polished so as to conceal damage is:
(A) Spurious drugs
(B) Misbranded drugs
(C) Adulterated drugs
(D) New drugs
Answer: B
42.       The test used for the detection of Typhoid fever
(A) Dick test
(B) Widal test
(C) Mantoux test
(D) Schick test
Answer: B
43.       Which of the following alkaloids is water soluble?
(A) Ergosine
(B) Ergocryptine
(C) Ergotamine
(D) Ergometrine
Answer: D
44.       Volatile oil can be distinguished from fixed oil as they
(A) Capable of volatilisation
(B) Do not contain glyceryl esters
(C) Do not leave any spot on the paper
(D) All of the above
Answer: D
45.       Products of opium manipulated to make it suitable for smoking and the residue left after opium has been smoked means
(A) Poppy straw
(B) Poppy straw concentrate
(C) Prepared opium
(D) Opium residue
Answer: C
46.       Example for an artificial colour
(A) Caramel
(B) Chloprophyll
(C) Cochineal
(D) Annatto
Answer: A
47.       Creatinine clearance is used as measurement of
(A) Renal excretion rate
(B) Glomerular filtration rate
(C) Passive renal absorption
(D) Active renal secretion
Answer: B
48.       Carbohydrate reserve is plants
(A) Dextaran
(B) Cellulose
(C) Glycogen
(D) Inulin
Answer: D
49.       Example of an aliphatic amino acid
(A) Cysteine
(B) Glycine
(C) Phenylalanine
(D) Arginine
Answer: B
50.    Application for grant or renewal of a licence to sell, stock or exhibit for sale or distribute drugs is given in form number
(A) 21
(B) 19
(C) 20
(D) 20A
Answer: B

51.    Nicotinic receptors are found in
(A) Skeletal muscles
(B) Smooth muscles
(C) Heart
(D) Exocrine glands
Answer: A
52.    The items which become useless due to change n design, product or process are called
(A) Slow moving items
(B) Dormant items
(C) Obsolete items
(D) Legitimate items
Answer: C
53.    Formula used for calculating dose for an infant
(A) Dillings formula
(B) Clarks formula
(C) Cowlings formula
(D) Frieds formula
Answer: D
54.    Drugs required to be purchased for a hospital is prepared by
(A) PTC
(B) Medical superintendent
(C) Chief pharmacist
(D) CSS
Answer: A
55.    Antidote for mercury poisoning
(A) EDTA
(B) Naloxone
(C) Dimercaprol
(D) Deferoxamine
Answer: C
56.    Which one of the following is an example for reversible process?
(A) Cracking
(B) Creaming
(C) Phase inversion
(D) Breaking
Answer: B
57.    Loan licences can be granted only for drugs other than those specified in
(A) Schedule X drugs
(B) Schedule C drugs
(C) Schedule C & `C_(1)` drugs
(D) Schedule Z drugs
Answer: A
58.    Example for a tablet disintegrants
(A) Lactose
(B) Acacia
(C) Primogel
(D) Talc
Answer: C
59.    Schedule F means
(A) Regulations and standards for surgical dressings
(B) Regulations and standards for umbilical tapes
(C) Regulations and standards for vaccines
(D) Regulations and standards for running a blood bank
Answer: D
60.    Secobarbital belongs to
(A) Schedule J
(B) Schedule A
(C) Schedule X
(D) Schedule G
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment