Friday, 25 August 2017

Pharmacist Grade 2 Health Services 57/2017/OL - Part 4

61.       Number of milligrams of potassium hydroxide required to neutralise the free fatty acid present in 1 gram of fat is
(A) Iodine number
(B) Saponification number
(C) Acid number
(D) Acetyl number
Answer: C
62.       Which vitamin is also known as coagulation factor?
(A) Vitamin K
(B) Vitamin E
(C) Vitamin D
(D) Vitamin C
Answer: A
63.       Gluconneogenesis mainly occurs in
(A) Muscle
(B) Pancreas
(C) Kidney
(D) Adipose tissue
Answer: C
64.       Example for amide type local anaesthetic
(A) Cocaine
(B) Benzocaine
(C) Lignocaine
(D) Procaine
Answer: C
65.       Main building block for fatty acid synthesis
(A) Acyl-CoA
(B) Acetyl-CoA
(C) Ketoacyl-CoA
(D) Malonyl-CoA
Answer: B
66.       Thin plate like bone present in postero-inferior part of the nasal septum
(A) Zygomatic bone
(B) Parietal bone
(C) Ethmoid bone
(D) Vomer
Answer: D
67.       Statement prepared to check the arithmetical accuracy of the Book-keeping entries are called
(A) Journal
(B) Ledger
(C) Balance sheet
(D) Trial balance
Answer: D
68.       In sugar coating subcoating is done
(A) To round the edges and build up the tablet surface
(B) To cover and fill the imperfections in the tablet surface
(C) To prevent moisture penetration
(D) To obtain the desired luster
Answer: A
69.       Uroselective vasodilator
(A) Tamsulosin
(B) Ergometrine
(C) Phenoxy benzamine
(D) Ritodrine
Answer: A
70.    A red crystalline powder formulated as capsules used in treatment Tuberculosis is
(A) Rifampicin
(B) Cyloserine
(C) Streptomycin
(D) None of the above
Answer: A

71.    COMT inhibitor used in Parkinsonism
(A) Carbidopa
(B) Amantadine
(C) Tolcapone
(D) Selegiline
Answer: C
72.    Chloroquine and amodiaquine are derivatives of
(A) 8-amino quinolines
(B) 4-amino quinolines
(C) 9-amino quinolines
(D) Amino acridine
Answer: B
73.    Example for a stimulant laxative
(A) Sodium potassium tartrate
(B) Liquid paraffin
(C) Milk of magnesia
(D) Phenolphthalein
Answer: D
74.    Calcium gluconate is assayed by which titration method?
(A) Neutralisation
(B) Complexometry
(C) Precipitation
(D) Redox
Answer: B
75.    An antibiotic used in cancer chemotherapy
(A) Daunorubicin
(B) Tobramycin
(C) Novobiocin
(D) Amikacin
Answer: A
76.    Which of the following is NOT a use of Ammonium chloride?
(A) Anti histaminic
(B) Diuretic
(C) Expectorant
(D) Systemic acidifying agent
Answer: A
77.    Tablets placed under the tongue are called
(A) Buccal tablets
(B) Troches
(C) Sublingual tablets
(D) Lozenges
Answer: C
78.    In the limit test for Arsenic, the gas which imparts brown stain to mercuric chloride paper is
(A) Arsenic oxide
(B) Arsenic acid
(C) Arsenious acid
(D) Arsine
Answer: D
79.    Nitrous oxide is stored in cylinders painted by
(A) Green colour
(B) Grey colour
(C) Blue colour
(D) None of the above
Answer: C
80.    The drug of choice for filariasis
(A) Diethyl carbamazine
(B) Mebendazole
(C) Levamisole
(D) Piperazine
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment