Saturday, 26 August 2017

Pharmacist Grade 2 Health Services 57/2017/OL - Part 5

81.       Isoniazid, nicotinamide and nikethamide have the following hetrocyclic ring in common
(A) Pyrazine
(B) Oxazole
(C) Pyridine
(D) Pyrazole
Answer: C
82.       Peripheral neuritis is associated with which among the following drug?
(A) Phenobarbitone
(B) Carbamazepine
(C) Ethosuccimide
(D) Sodium valproate
Answer: B
83.       Drug of choice for morphine poisoning
(A) Nalorphine
(B) Naloxone
(C) Naltrexone
(D) Pethidine
Answer: B
84.       Example for tricyclic antidepressants
(A) Haloperiodol
(B) Oxypertine
(C) Fluphenazine
(D) Amitriptyline
Answer: D
85.       Solution prepared by dissolving 5% iodine in water is
(A) Aqueous iodine solution
(B) Weak iodine solution
(C) Iodine tincture
(D) Povidone iodine
Answer: A
86.       Secondary hyper uricaemia due to cancer chemotherapy is controlled by
(A) Probenecid
(B) Allopurinol
(C) Colchicine
(D) Sulfinpyrazine
Answer: B
87.       Mechanism of action of phenytoin
(A) Inhibition of T type calcium channels
(B) Facilitation of GABA mediated chloride channel opening
(C) Facilitation of GABA mediated sodium channel opening
(D) Prolongation of soidum channel inactivation
Answer: D
88.       Culture media used in test for sterility
(A) Fluid thioglycollate medium
(B) Soya-bean casein digest medium
(C) Alterative thioglycollate medium
(D) All of the above
Answer: D
89.       Which among the following exist as a liquid?
(A) Chloral hydrate
(B) Methyl prylon
(C) Paraldehyde
(D) Glutethimide
Answer: C
90.    Which among the following is penicillinase resistant penicillin?
(A) Benzyl penicillin
(B) Carbenicillin sodium
(C) Ampicillin
(D) Dicloxacillin
Answer: D

91.    Example for a non-ionic emulsifying agent
(A) Sodium lauryl sulphate
(B) Polyoxyethylene sorbitan mono oleate
(C) Cetyl trimethyl ammonium bromide
(D) Dodecyl pyridinium chloride
Answer: B
92.    Diazepam is
(A) 7-chloro-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
(B) 7-methyl-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
(C) 7-chloro-1,3 dihydro-1,5-dimethyl 1,4 benzodiazepin-2one
(D) 7-nitro-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
Answer: A
93.    An example for third generation cephalosporins
(A) Ceforoxime
(B) Cepharadine
(C) Ceftibuten
(D) Cefaclor
Answer: C
94.    Example for a filter made of cellulose
(A) Sintered glass filter
(B) Seitz filter
(C) Meta filter
(D) Membrane filter
Answer: D
95.    Whooping cough is caused by
(A) Pasteurella pestis
(B) Bordetella pertussis
(C) Actinobacillus mallei
(D) Bacillus thuringiensis
Answer: B
96.    Combination of nitrous oxide and halothane is an example for
(A) Antagonistic effect
(B) Potentiation effect
(C) Additive effect
(D) Neutral effect
Answer: C
97.    A non-benzodiazepine which acts as a good anti anxiety agent
(A) Haloperoidol
(B) Meprobamate
(C) Trifluoperazine
(D) None of the above
Answer: B
98.    The first edition of Indian Pharmacopoeia was published in
(A) 1955
(B) 1966
(C) 1947
(D) 1945
Answer: A
99.    How much quantity of 80% alcohol is required to make one litre of 50% alcohol?
(A) 750 ml
(B) 625 ml
(C) 375 ml
(D) 500 ml
Answer: B
100.    Zoonotic diseases are
(A) Disease transmitted by rodents
(B) Disease transmitted by arthropods
(C) Disease transmitted from man to animals
(D) Disease transmitted from animals to man
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment