Saturday, 9 September 2017

HSST Economics Solved Paper Category Code: 357/2016 - Part 1

Question Paper Code: 12/2017/OL
Category Code: 357/2016
Exam: HSST ECONOMICS SC/ST
Date of Test: 07-03-2017

1.       Which State has recently imposed a total ban on alcohol?
(A) Kerala
(B) Delhi
(C) Bihar
(D) Gujarat
Answer: C
2.       What is the aim of Rajiv Awaz Yojana?
(A) Rural housing
(B) Urban housing
(C) Slum free India
(D) Housing for SC and ST
Answer: C
3.       Which Asian country has the largest number of Nobel Laureates?
(A) Japan
(B) India
(C) China
(D) South Korea
Answer: A
4.       Who is the author of the famous book "The Confession of a Young Novelist"?
(A) Gabriel Garcia Marquez
(B) Umberto Eco
(C) Salman Rushdie
(D) Norman Borlaugh
Answer: B
5.       Who has made the fastest century in Cricket history?
(A) AB de Villiers
(B) Corey Aderson
(C) Iraq Thomas
(D) Shahid Afridi
Answer: C
6.       Who won the Laureus award for the best sports women of the year 2016?
(A) Yelena Isinbayeva
(B) Justine Henin
(C) Genzebe Dibaba
(D) Serena Williams
Answer: D
7.       Which film won the national award for best film for the year 2015?
(A) Baahubali
(B) Piku
(C) Bajirao Mastani
(D) Nirnayakam
Answer: A
8.       The World Theatre Day is observed on
(A) March 26
(B) March 27
(C) March 28
(D) March 31
Answer: B
9.       Name the bullet shaped retrievable Scientific Research Satellite.
(A) SA-15
(B) SI-13
(C) SJ-10
(D) SD-12
Answer: C
10.    What is the theme of the 2016 World Down Syndrome Day?
(A) Build an Inclusive Society for all
(B) Let Us In-We Want to Work
(C) My Friends, My Community
(D) Neighbours and My Country
Answer: C
11.    Which among the following is correct function of teacher behaviour (B) if; (P) is characteristics of teacher, (E) indicate teacher development environment, (T) task in which teacher engages, (D) distractions and (f) represent function
(A) B = (f) P,E,T
(B) B = (f) D,E,P
(C) B = (f) T,E,D
(D) B = (f) P,E,D
Answer: A
12.    Which among the following is a construction of how teaching ought to be done?
(A) Teacher aptitude
(B) Teacher competence
(C) Teaching skill
(D) Method of teaching
Answer: D
13.    Which of the following is known as naturalistic inquiry?
(A) Ethnography
(B) Phenomenology
(C) Case study
(D) Descriptive study
Answer: A
14.    Which of the following is the simplest measure of dispersion?
(A) Mean
(B) Median
(C) Range
(D) Mode
Answer: C
15.    Which of the following is a non parametric test?
(A) ANCOVA
(B) Correlation
(C) Chi-square
(D) MANCOVA
Answer: C
16.    Characteristic manner in which teaching acts are performed is
(A) Skill of teaching
(B) Style of teaching
(C) Control of teaching
(D) Method of teaching
Answer: B
17.    A hardware for giving instructions to a student without presence of a human teacher
(A) Teaching machine
(B) OHP
(C) Slides
(D) Power point
Answer: A
18.    The point in the distribution below which a given percentage of scores fall is
(A) Mean deviation
(B) Percentile rank
(C) Quartile deviation
(D) Mean
Answer: B
19.    Standard deviation of distribution of sample means around population mean is known as
(A) Sampling error
(B) Standard error of mean
(C) Sampling distribution
(D) Sampling mean
Answer: B
20.    The variation of sample mean from population mean is
(A) Sampling error
(B) Variance
(C) Sampling distribution
(D) Mean
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment