Sunday, 10 September 2017

HSST Economics Solved Paper Category Code: 357/2016 - Part 2

21.       Which one of the following is not an objective of Bharat Nirman Scheme?
(A) Electricity
(B) Housing
(C) Telephone
(D) Internet
Answer: D
22.       ICDS is a programme launched by India government for
(A) Providing home for poor
(B) For child development
(C) Self employment
(D) For construction of houses
Answer: B
23.       UDISHA is a programme launched by ministry of women and child development. The main objective of this programme is
(A) Training Programme for ICDS Workers
(B) Rural Self Employment
(C) Insurance
(D) Health
Answer: A
24.       Swavalamban Yojana is a ................. scheme targeted at the unorganized sectors of India.
(A) Employment
(B) Pension
(C) Self employment
(D) Skill development
Answer: B
25.       PMAGY was initially implemented in four states Bihar, Assam, Rajasthan and ................
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Orissa
Answer: B
26.       Which was the scheme launched in 25th Dec 2000 to provide all weather road connectivity in rural areas of the country?
(A) SGSY
(B) TRYSEM
(C) PMGSY
(D) NREP
Answer: C
27.       Which programme aimed to support the "poorest of poor"?
(A) PMRY
(B) AAY
(C) Kudumbasree
(D) SGSY
Answer: B
28.       Which is the grassroots of kudumbasree project?
(A) PMGS
(B) NHGs
(C) SGSY
(D) PMRY
Answer: B
29.       PMAGY is
(A) Prime Minister Adharsh Grameen Yojana
(B) Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana
(C) Prime Mahila Aadhar Grama Yojana
(D) Primary Maha Aadhar Grama Yojana
Answer: B
30.    Rajiv Gandhi gramin vidyudikaran yojana was a scheme for ..............
(A) Scheme for starting of hydro electric projects
(B) Scheme for rural electricity and household electrification
(C) Scheme for installation of electricity in gamin schools
(D) Scheme for starting small hydro electric projects in rural areas
Answer: B
31.    Which of the following best describes the methodology of Microeconomics?
(A) Dynamic, descriptive and general equilibrium
(B) Static, predictive and partial equilibrium
(C) Comparative static, descriptive and partial equilibrium
(D) Dynamic, predictive and general equilibrium
Answer: C
32.    In the case of Giffen goods substitution effect is
(A) Smaller than income effect
(B) Greater than income effect
(C) Equal to income effect
(D) None of the above
Answer: A
33.    ''Beautiful mind'' is the biography of which mathematical genius who won Nobel Prize in Economics
(A) James Heckman
(B) John F. Nash
(C) James M. Mirless
(D) Kenneth J. Arrow
Answer: B
34.    A dynamic demand function postulates
(A) Consistency in preferences
(B) Lagged values of demand and income
(C) Transitivity in choice
(D) Strong ordering of preferences
Answer: B
35.    If income is either Rs. 250 with probability p=0.40 or Rs. 2,500 the expected income is
(A) Rs. 2,000
(B) Rs. 1,800
(C) Rs. 1,500
(D) Rs. 1,600
Answer: D
36.    Which of the following circumstances in an industry will result in Nash equilibrium?
(A) All firms have a dominant strategy and each firm chooses it
(B) All firms have a dominant strategy and only one firm choose it
(C) All firms have a dominant strategy and no firm chooses it
(D) None of these
Answer: A
37.    Marginal Revenue Product of a factor of production is
(A) The total revenue generated when one more unit of a factor is employed
(B) Change in the average revenue when an additional unit is employed
(C) Total revenue per factor when one more unit is hired
(D) Change in total revenue when an additional unit is used
Answer: D
38.    Market power is least for the seller in case of
(A) Perfect competition
(B) Bilateral monopoly
(C) Oligopoly
(D) Monopsony
Answer: D
39.    The short run average cost curve has a flat stretch over a range of output because of the existence of
(A) Excess capacity
(B) Reserve capacity
(C) Full capacity utilization
(D) Efficiency in resource use
Answer: B
40.    In a Pareto optimal situation
(A) It is possible to make A or B better off without making any one of them worse off
(B) It is possible to make A or B better off by making any one of them worse off
(C) It is impossible to make A or B better off without making any one of them worse off
(D) It is impossible to make A or B worse off in order to make any one of them better off
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment