Monday, 11 September 2017

HSST Economics Solved Paper Category Code: 357/2016 - Part 3

41.       The value of Marginal propensity to consume is
(A) >1
(B) between 0 and 1
(C) between 1 and 2
(D) none of the above
Answer: B
42.       Which of the following schools of thought follow adaptive expectations?
(A) New Classical
(B) Real Business Cycle
(C) New Keynesian
(D) Orthodox Monetarist
Answer: D
43.       Insider outsider model explains
(A) Insider trading
(B) Internal and external trade
(C) Wage rigidity
(D) Interest elasticity of investment
Answer: C
44.       Classical economists believed in
(A) Market clearing
(B) Says law of markets
(C) Neutrality of money
(D) All of the above
Answer: D
45.       The concept of Natural Rate of unemployment is primarily associated with
(A) Milton Friedman
(B) George Akerlof
(C) Bohm Baverk
(D) Mises-Hayek
Answer: A
46.       In the region of liquidity trap the interest elasticity of money is
(A) 0
(B) very low
(C) very high
(D) none of the above
Answer: C
47.       Phillips curve shows the relation between
(A) tax rate and total revenue
(B) inflation and unemployment
(C) interest rate and investment
(D) income and consumption
Answer: B
48.       Which of the following schools believe that forces determining trend growth in an economy are not different from those causing fluctuations so that they consider analysis of growth inseparable from analysis of fluctuations in economic activity?
(A) Real business cycle
(B) Keynesian
(C) Monetarist
(D) All of the above
Answer: A
49.       Post Keynesians believe that Fluctuations in economic activity arise due to
(A) Demand side factors
(B) Supply side factors
(C) Both demand and supply side factors
(D) None of the above
Answer: C
50.    Relative income hypothesis is primarily associated with
(A) Milton Friedman
(B) J.S. Duesenberry
(C) F. Modigliani
(D) M.J. Farrel
Answer: B
51.    Two unbiased dies are tossed simultaneously, what is the probability that the sum of the outcomes would be eleven
(A) 1/4
(B) 1/18
(C) 1/36
(D) 1/6
Answer: B
52.    The value of second order differential of (Total Revenue - Total Cost) a profit maximiser will be
(A) zero
(B) positive
(C) negative
(D) not defined
Answer: C
53.    The difference between collected data and actual value is called
(A) random error
(B) statistical error
(C) sampling error
(D) both (B) and (C)
Answer: D
54.    Which of the following is known as parametric test?
(A) F-test
(B) Z-test
(C) t-test
(D) All the above
Answer: D
55.    Inverse probability is also known as
(A) Bayesian probability
(B) Neyman probability
(C) Egon probability
(D) Poisson probability
Answer: A
56.    In a college 60% of the students play football, 50% of the students play basketball, 30% of the students play both football and basketball. Find the probability that students play neither of the sports
(A) 80
(B) 0.90
(C) 0.50
(D) 0.20
Answer: D
57.    In a regression involving time series data with successive observations showing interdependency, i.e. `"E (U_iU_j)" !=0` this is popularly known as
(A) Linear correlation
(B) Auto correlation
(C) Non-linearcorrelation
(D) Multicollinearity
Answer: B
58.    In economic analysis when dependent variables are essentially qualitative we make use of
(A) Spearman Co-efficient
(B) Quality variables
(C) Dummy variables
(D) Estimator
Answer: C
59.    Accepting a hypothesis which is false is called
(A) Type I Error
(B) Type II Error
(C) Absolute error
(D) More information required
Answer: B
60.    In matrix, inverse is defined only in case of
(A) Singular matrix
(B) Non-singular matrix
(C) Row matrix
(D) Plural matrix
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

1 comment: