Tuesday, 12 September 2017

HSST Economics Solved Paper Category Code: 357/2016 - Part 4

61.       The official call for a New International Economic Order was first originated by
(A) UN General Assembly in 1974
(B) UNIDO in 1975
(C) IMF in 1980
(D) UNCTAD in 1987
Answer: A
62.       The degree of inequality is measured using
(A) Kuznet's inverted U curve
(B) Offer curve
(C) Lorenz curve
(D) Laffer curve
Answer: C
63.       An index which combines a measure of income per head with measures of life expectancy and adult literacy
(A) HPI
(B) HDI
(C) PGI
(D) PQLI
Answer: B
64.       'Life sustenance, Self-esteem and freedom are the basic components or core values of development' is the concept originally introduced by
(A) Amartya Sen
(B) Arthur Lewis
(C) D Goulet
(D) Michael P Todaro
Answer: C
65.       If the ratio of marginal product is the same at the capital to labour ratio and equal proportional amounts of the two factors are saved, then it is
(A) Labour Saving Technical Progress
(B) Capital Saving Technical Progress
(C) Neutral Technical Progress
(D) Inventive and Innovative Technical Progress
Answer: C
66.       Who authored the book "Economic Development with Unlimited Supplies of Labour"?
(A) T.W. Schultz
(B) Mark Blaug
(C) John Fei and Gustav Ranis
(D) Arthur Lewis
Answer: D
67.       The relationship between the growth of productivity and growth of industry is referred to as
(A) Verdoon's law
(B) Wagner's law
(C) Okun's law
(D) Law of variable proportions
Answer: A
68.       The process of economic development is regarded as a 'Chain of Dis-equilibria' is associated with
(A) Ragnar Nurkse
(B) A.O. Hirshman
(C) P.N. Rosenstein Rodan
(D) H. Leibenstein
Answer: B
69.       India's 3rd Five Year Plan is said to be based on
(A) Domar Model
(B) Feldman Model
(C) Ashok Rudra Model
(D) S. Chakravarthy Model
Answer: D
70.    The synchronized allocation of available capital in every sectors to meet the target of economic development in UDCs, is the idea behind
(A) Big Push Theory
(B) Balanced Growth Strategy
(C) Unbalanced Growth Strategy
(D) Critical Minimum Effort Thesis
Answer: B
71.    The only state where females outnumber males is
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Tamilnadu
(D) Bihar
Answer: B
72.    Economic reforms were started in India in
(A) 1991
(B) 1992
(C) 1993
(D) 1994
Answer: A
73.    The second five year plan gave priority to
(A) Agriculture
(B) Heavy capital goods industries
(C) Services
(D) Tourism
Answer: B
74.    HDI is related to measure
(A) Economic growth
(B) Economic development
(C) Underdevelopment
(D) Stationary State
Answer: B
75.    Lorenz curve measures
(A) Economic equality
(B) Economic inequality
(C) Income inequality
(D) All of the above
Answer: C
76.    According to the latest study "Kerala Migration Survey 2011" .................. lakhs Kerala emigrants are living abroad in 2011.
(A) 20.1
(B) 19.2
(C) 22.8
(D) 21.8
Answer: C
77.    Of the total persons employed in the Kerala State Government how many percent are women?
(A) 32.5
(B) 33.7
(C) 37.2
(D) 38.57
Answer: D
78.    National population policy of India was formulated in
(A) 2000
(B) 2001
(C) 1999
(D) 1998
Answer: A
79.    The fiscal deficit of Rs. 7731 crores of Kerala in 2010-11 was financed mainly by
(A) Market borrowings and from PF and small savings
(B) Borrowings from LIC
(C) Issue of bonds
(D) None of the above
Answer: A
80.    The Finance Commission of India is appointed once in every
(A) 2 years
(B) 4 years
(C) 10 years
(D) 5 years
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment