Monday, 25 September 2017

HSST English Jr Solved Paper 30/2015/OL - Part 2

21.       What is the maximum period provided by the Constitution for President's rule in a State?
(A) 6 months.
(B) 1 year.
(C) 3 years.
(D) 5 years.
Answer: C
22.       Who appoints the Comptroller and Auditor General of India?
(A) President.
(B) Prime Minister.
(C) Chief Justice of India.
(D) Finance Minister.
Answer: A
23.       Which of the following statement is correct in respect of Union list provided in the Constitution?
(A) Government in Union Territories have exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list.
(B) Central Government has exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list.
(C) Central Government and State Governments have exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list.
(D) State Government has exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list.
Answer: B
24.       Which one of the following is not mentioned in the preamble of the Indian Constitution?
(A) Sovereign.
(B) Socialist.
(C) Secular.
(D) Sociologic.
Answer: D
25.       What is the maximum age limit prescribed for Supreme Court Judges?
(A) 60.
(B) 62.
(C) 65.
(D) 67.
Answer: C
26.       Which is the authority that evaluates and monitors the implementation of the Mahatma Gandhi Rural Employment Guarantee Act, 2005?
(A) Minister, Rural Development, Government of India
(B) Central Employment Guarantee Council
(C) District Collector
(D) Panchayat Secretary
Answer: B
27.       The system for distribution of essential commodities to the ration card holders through fair price shops under National Food Security Act, 2013 is envisaged through...........
(A) Comprehensive Rationing System
(B) Poverty and Hunger Index
(C) Targeted Public Distribution System
(D) None of the above
Answer: C
28.       Which among the following statement is incorrect with respect to 'The Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005?
(A) The domestic violence include both physical and mental abuse
(B) the domestic violence include economic abuse
(C) The Act applies to the aggrieved woman in married relationship and live-in relationship
(D) The overall fact and circumstances of the case has nothing to do with determining the commission of domestic violence under the Act
Answer: D
29.       Which among the following is not 'information' bound to be made available under the Right to Information Act, 2005?
(A) All information recorded and published
(B) All information recorded and not marked secret but unpublished
(C) All information relating to the personal matters of an individual forming part of his public life or related to any public activity
(D) Information, the disclosure of which would cause a breach of privilege of the parliament
Answer: D
30.    The World organ donation day is celebrated every year on
(A) 6th August
(B) 9th September
(C) 4th August
(D) 5th December
Answer: A
31.    What is the name of the inn where Chaucer’s narrator meets the pilgrims?
(A) Taffold Inn
(B) Tabard Inn
(C) Southwark Inn
(D) Three Kings Inn
Answer: B
32.    Prothalamion is a nuptial song on the occasion of the twin marriage of ...............
(A) Lady Victoria and Lady Katherine
(B) Lady Belinda and Lady Bellona
(C) Lady Elizabeth and Lady Victoria
(D) Lady Elizabeth and LadyKatherine
Answer: D
33.    The rhyme scheme of Shakespearian sonnet ..............
(A) abba abba cde cde
(B) abab cdcd efef cc
(C) abab cdcd efef gg
(D) ababa ababa cdcd
Answer: C
34.    In which poem does this line occur “Alas, alas, who's injured by my love?”
(A) The Canonization
(B) To a Skylark
(C) A Valediction: Forbidding Mourning
(D) The Love Song of J. Alfred Prufrock
Answer: A
35.    When was Paradise Lost published?
(A) 1768
(B) 1669
(C) 1668
(D) 1667
Answer: D
36.    In the poem McFlecknoe , Flecknoe, the poet is compared to ............
(A) Augustus Caesar
(B) Caligula
(C) Postumus Agrippa
(D) Julius Caesar
Answer: A
37.    Identify the poem in which the following lines occur : The struggling pangs of conscious truth to hide, To quench the blushes of ingenuous shame, Or heap the shrine of Luxury and Pride With incense kindled at the Muse's flame.
(A) Hymn to Adversity
(B) Elegy Written in a Country Churchyard
(C) The Progress of Poesy
(D) The Bard
Answer: B
38.    What is Hamlet’s hamertia?
(A) madness
(B) self-delusion
(C) procrastination
(D) ambition
Answer: C
39.    What's Hecuba to him, or he to Hecuba, That he should weep for her? Who is Hecuba mentioned in this monologue by a Shakespearean character?
(A) Priam's wife
(B) Kolanos’ wife
(C) Agamemnon’s wife
(D) Argurios’ wife
Answer: A
40.    Who speaks the epilogue in The School for Scandal?
(A) Sir Olvier Surface
(B) Charles Surface
(C) Lady Teazle
(D) Mr. Colman
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment