Tuesday, 26 September 2017

HSST English Jr Solved Paper 30/2015/OL - Part 3

41.       In "Ode: Intimations of Immortality" Wordsworth talks about ..............
(A) Life after death
(B) Devotion
(C) Human folly
(D) Pre-natal existence
Answer: D
42.       The speaker in "Ode to the West Wind" is considered to the author's ..............
(A) alter-ego
(B) persona
(C) personification
(D) poetic self
Answer: B
43.       Whom does Ullysses refer to as 'a savage race' in Tennyson's poem "Ullysses"?
(A) The Trojans
(B) The Persians
(C) The Greeks
(D) The Spartans
Answer: C
44.       The coast of which country does the poet see across the sea in Matthew Arnold's poem "Dover Beach"?
(A) France
(B) Ireland
(C) Spain
(D) Portugal
Answer: A
45.       Hopkins' poem "The Windhover" is notable for its use of ................
(A) Sprung Rhythm
(B) Simile
(C) Conceit
(D) None of the above
Answer: A
46.       The title of Charles Lamb's essay "Dream Children" refers to ...............
(A) Ideal children
(B) Children who dream
(C) Children from a family called "Dream'
(D) Children the author saw in a dream
Answer: D
47.       The heroine of Oscar Wilde's play The Importance of Being Ernest was named ..................
(A) Jane
(B) Gwendolen
(C) Tess
(D) Elizabeth
Answer: B
48.       Where was Oliver Twist the protagonist of Charles Dickens' novel Oliver Twist born?
(A) In an orphanage
(B) In a prison
(C) In a workhouse
(D) In a hospital
Answer: C
49.       Wuthering Heights is a novel by ................
(A) Charlotte Bronte
(B) Branwell Bronte
(C) Charlotte Bronte
(D) Emily Bronte
Answer: D
50.    The Mayor of Casterbridge like many of Hardy's novels and stories is set in .................
(A) The market town of Dorchester
(B) Stratford
(C) The Lake District
(D) The Scottish Highlands
Answer: A
51.    Yeats' poem "Easter 1916" refers to ...............
(A) The poet's experiences on Easter, 1916 which he spent in Scotland.
(B) The agreement signed between Catholics and Protestants in Ireland on Easter, 1916.
(C) The uprising of Irish freedom fighters on Easter, 1916.
(D) None of the above
Answer: C
52.    Why is the poet sure that the unknown citizen in the poem "The Unknown Citizen" lived a happy life?
(A) Because he lived in a welfare state
(B) Because we would have known if there had been anything wrong
(C) Because he had written in his diary that he was happy with his life
(D) Because he was honoured by the Government
Answer: B
53.    What does Phillip Larkin mean by the expression 'Another church' in the poem "Church Going"?
(A) A church like any other
(B) One among the many churches he visited
(C) Another kind of church
(D) None of the above
Answer: A
54.    What according to the poet are the praying women in "In Santa Maria Del Popolo" incapable of?
(A) Abandoning their faith
(B) The grand gesture of the solitary man
(C) Sympathy for the suffering
(D) Sacrifice for their faith
Answer: B
55.    Virginia Woolf considered the fiction of her contemporaries ................
(A) Superior to that of their predecessors
(B) Inferior to that of their predecessors
(C) Only different from that of their predecessors
(D) None of the above
Answer: C
56.    Which of the following notions does Bernard Shaw seem to support in Pygmalion?
(A) Women must be independent
(B) Money is more important than beauty
(C) Knowledge is power
(D) Correct pronunciation is necessary for social success
Answer: D
57.    Samuel Beckett's play Waiting for Godot was first published in ..............
(A) English
(B) Spanish
(C) Russian
(D) French
Answer: D
58.    The Portrait of an Artist as a Young Man can be described as ................
(A) An epistolary novel
(B) A picaresque novel
(C) A kunstlerroman
(D) Docufiction
Answer: C
59.    Graham Greene's Heart of the Matter is set in ..................
(A) India
(B) Sierra Leone
(C) Nigeria
(D) Scotland
Answer: B
60.    Allan Sillitoe, author of the novel The Loneliness of the Long Distance Runner has been described as ...............
(A) A proletarian fictionist
(B) A formalist in fiction.
(C) A satirist
(D) None of the above
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment