Thursday, 28 September 2017

HSST English Jr Solved Paper 30/2015/OL - Part 5

81.       What is the central theme of the verses in the 'Geetanjali'?
(A) Love
(B) God
(C) Quest for the divine and devotion
(D) beauty
Answer: C
82.       What is the name of the protagonist in Ellison's 'Invisible Man'?
(A) Nameless
(B) Jack
(C) Clifton
(D) Ras
Answer: A
83.       Why was Mian Abdulla (Midnight's Children) assassinated? Because/ of:
(A) He was the founder of 'Free Islam Convocation'
(B) His anti-partition stance
(C) Adam became his follower
(D) Nadir Khan became his enemy
Answer: B
84.       What is the new definition that 'Jaya' (Harvest) discovers for 'Winning'?Winning by:
(A) Refusing
(B) Surrendering
(C) Revolting
(D) Losing
Answer: D
85.       Which of the following is NOT one of the passions of 'Benjamin Compson' (Sound and the Fury)?
(A) Caddy
(B) Jason
(C) Fire
(D) The family golf course
Answer: B
86.       The lines "I speak three languages, write in Two, dream in One" is a reference to the multilingualism of:
(A) Toru Dutt
(B) Kamala Das
(C) Ezekiel
(D) Meena Alexander
Answer: B
87.       When did 'Sylvia Plath' attempt to join her dead daddy for the first time?
(A) At the age of 10
(B) At the age of 15
(C) At the age of 20
(D) At the age of 25
Answer: C
88.       What made Robert Frost choose the 'Road not Taken'?
(A) His desire to make an impact with his life
(B) To make money
(C) To become famous
(D) To be a role model
Answer: A
89.       What metal was used in the bullet that killed 'Brutus Jones'?
(A) Gold
(B) Iron
(C) Copper
(D) Silver
Answer: D
90.    What does the 'Self-reliant' (Emerson's 'Self Reliance') man dislike?
(A) To travel
(B) To speak his mind
(C) To speak truth
(D) To be optimistic
Answer: A

91.    .............. is the author of Black Skins, White Masks
(A) Bell Hooks
(B) Malcolm X
(C) Frantz Fanon
(D) Aime Cesaire
Answer: C
92.    Deep Ecology is ..............
(A) A school of thought which advocates return to nature
(B) A philosophy which attempts to redefine the relationship between humans and nature
(C) A movement or body of concepts that considers humans no more important than other species
(D) None of the above
Answer: C
93.    The following is not generally associated with Queer Theory:
(A) Judith Butler
(B) Adrienne Rich
(C) Michel Foucault
(D) Homi Bhabha
Answer: D
94.    Trauma Theory links the experience of trauma to
(A) Language disorders
(B) Identity Politics
(C) The evolutionary heritage of humans
(D) Patriarchy
Answer: C
95.    The following is not a form of 'New Feminism':
(A) Post-Feminism
(B) Eco-Feminism
(C) Power Feminism
(D) Third Wave Feminism
Answer: B
96.    The phrase "Historicity of texts and the textuality of history" was coined by .............
(A) Louis Montrose
(B) Stephen Greenblatt
(C) Alan Sinfield
(D) Raymond Williams
Answer: A
97.    The following is associated with Culture Studies:
(A) Stuart Hall
(B) Jacque Derrida
(C) Frantz Fanon
(D) Edward Said
Answer: A
98.    The following is not considered a Diasporic writer:
(A) V S Naipaul
(B) Chithra Banerjee Divakaruni
(C) Derek Walcott
(D) Michael Ontadje
Answer: C
99.    ............... contributed some of the most important concepts and notions on the Public Sphere in the Twentieth Century.
(A) Barbara Smith
(B) Mikhail Bakhtin
(C) Noam Chomsky
(D) Jurgen Habermas
Answer: D
100.    Hyper-reality can be defined as .................
(A) Extreme faithfulness to reality in representations
(B) The inability of consciousness to recognize between reality and simulations of reality
(C) The empathetic involvement in representations of reality
(D) None of the above
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment