Tuesday, 19 September 2017

HSST English Jr Solved Paper 32/2016/OL - Part 1

Question Paper Code: 32/2016/OL
Category Code: 377/2015
Exam: HSST English Jr SR FOR SC/ST
Date of Test: 11-03-2016
Alphacode A

1.       In the year 1856, Basel Mission started the first English Medium School in Malabar at which place?
(A) Thalaserry
(B) Tirur
(C) Vadakara
(D) Ramanattukara
Answer: A
2.       Sivayogi Vilasom, the Monthly Journal was founded by :
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Vagbhadananda
(C) Pandit K.P. Karuppan
(D) Thycaud Ayya Vaikundar
Answer: B
3.       Uttara Rama Charitham translated into Malayalam by :
(A) Chathu Kutty Mannadiyar
(B) Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
(C) Kochunni Thampuran
(D) Munshi Rama Kurup
Answer: A
4.       'In the cause of the people' is the Autobiography of :
(A) T.R. Krishna Swami Ayyar
(B) Swami Ananda Theerthar
(C) A.K. Gopalan
(D) Velukutty Arayan
Answer: C
5.       In which year Thakazhy's Novel 'Kayar' got Jnanapeeth Award?
(A) 1985
(B) 1984
(C) 1983
(D) 1982
Answer: B
6.       Which date is observed as Telangana Foundation Day?
(A) 30th June
(B) 31st July
(C) 2nd June
(D) 2nd July
Answer: C
7.       Which one of the following is a system developed by ISRO to provide navigational support to Indian Railway?
(A) BOSS
(B) BHUVAN
(C) GAGAN
(D) PARAM
Answer: C
8.       Who has been appointed as the Secretary of the Department of Administrative reforms in India?
(A) Alok Rewat
(B) Devendra Chaudary
(C) Feros Shah Mehta
(D) None of these
Answer: B
9.       Who among the following received Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?
(A) MYS Prasad
(B) K. Radhakrishnan
(C) Prof. U.R. Rao
(D) G.N. Ramachandran
Answer: A
10.    Which country is venue for the first ever Asian Youth Athletic Championship - 2015?
(A) Oman
(B) Pakistan
(C) Jordan
(D) Qatar
Answer: D
11.    Research studies that use 'narratives' to describe their observations are called :
(A) Analytical research
(B) Survey research
(C) Correlational research
(D) Qualitative research
Answer: D
12.    In teaching, the skill of 'Set Induction' means :
(A) To introduce the topic in an appropriate way
(B) To lecture with clarity
(C) To encourage pupil-participation
(D) To change the stimulus
Answer: A
13.    Which of the following is a non-probability sampling?
(A) Stratified random sampling
(B) Quota sampling
(C) Systematic sampling
(D) Cluster sampling
Answer: B
14.    Teachers primary responsibility lies in :
(A) Coverage of the content
(B) Updating students records
(C) Make the students disciplined
(D) Planning educational experiences
Answer: D
15.    Generalization is the process of :
(A) Organizing the data
(B) Analyzing the data
(C) Drawing conclusions from the data
(D) Application of the findings
Answer: D
16.    Which is the basis of your priority for teaching profession?
(A) Attractive Salary
(B) Service Security
(C) Social Prestige
(D) Opportunity to work for children
Answer: D
17.    'Experimentation' in research is :
(A) Uncontrolled manipulation
(B) Uncontrolled measurement
(C) Controlled observation
(D) Controlled verification
Answer: C
18.    'Anything can be taught to any child at any stage of development in an intellectually honest way' is a gist of the statement made by :
(A) Maria Montessori
(B) Jerome S. Bruner
(C) B.F. Skinner
(D) Froebel
Answer: B
19.    Internal Criticism in historical research is for evaluating :
(A) Source
(B) Content
(C) Authorship
(D) Age
Answer: B
20.    Which of the roles listed below is not relevant to the parent-teacher association?
(A) Maintenance of discipline
(B) Enhancing infra-structural facilities
(C) Conduct of co-curricular programmes
(D) Evaluation of scholastic attainment of pupils
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment