Wednesday, 20 September 2017

HSST English Jr Solved Paper 32/2016/OL - Part 2

21.       The Directive Principles of State Policy was adopted in the Indian Constitution from :
(A) U.K.
(B) U.S.S.R.
(C) U.S.A.
(D) Ireland
Answer: D
22.       Which Amendment was challenged in Kesavananda Bharati case?
(A) 24th
(B) 42nd
(C) 25th
(D) 44th
Answer: A
23.       The principle of Res-judicata is not applied in the writ of :
(A) Habeas Corpus
(B) Quo Warranto
(C) Certiorari
(D) All the above
Answer: A
24.       The right to privacy is protected under which Article of the Constitution of India?
(A) Article 14
(B) Article 20
(C) Article 19
(D) Article 21
Answer: D
25.       The National Food Security Act came into force on :
(A) 15th July 2013
(B) 15th August 2013
(C) 5th July 2013
(D) 15th August 2014
Answer: C
26.       An authority need not disclose information under S.8 of the Right to Information Act, 2005 if :
(A) it violates the legal right of any person
(B) it affects the process of investigation
(C) it causes loss or injury to any person
(D) it affects reputation of any person
Answer: B
27.       The Committee that should be constituted by every employer of a workplace under S.4 of the Protection of Women against Sexual Harassment at Workplace Act is :
(A) Disciplinary Committee
(B) Anti-harassment Committee
(C) Anti-sexual Harassment Committee
(D) Internal Complaints Committee
Answer: D
28.       Agenda 21 is an outcome of ................
(A) Rio Earth Summit 1992
(B) Kyoto Protocol
(C) World Development Report 2002
(D) UN Declaration
Answer: A
29.       Under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, the right to work is ................
(A) Fundamental right
(B) Legal right
(C) Not a legal right
(D) Political right
Answer: B
30.    The contingency fund in a state is operated by ..................
(A) Chief Minister
(B) Council of Ministers
(C) Governor
(D) Prime Minister
Answer: C
31.    In Canterbury Tales, Chaucer presents the Wife of Bath as a depiction of .................
(A) Experience
(B) Cleanliness
(C) Meekness
(D) Chastity
Answer: D
32.    Which text by Antonio Gramsci inspired Stuart Hall?
(A) The Prison Diaries
(B) The Princess Diaries
(C) The Marxism Diaries
(D) The Motorcycle Diaries
Answer: A
33.    Hester wore the 'scarlet letter' as :
(A) Religious Observance
(B) A Memento of her relationship with the Pastor
(C) A Mark of Sexual Transgression
(D) A Token of Dimmesdale's Guilt
Answer: C
34.    What according to Coleridge is "essentially vital" and struggles "to idealize and unify"?
(A) Secondary Imagination
(B) Primary Imagination
(C) Fancy
(D) None of these
Answer: A
35.    What is a poem called whose first letters of each line spell out a word?
(A) Alliterative
(B) Epic
(C) Acrostic
(D) Haiku
Answer: C
36.    "Death has a hundred hands and walks by a thousand ways", are the words of the Chorus in which play?
(A) Hamlet
(B) Oedipus at Colonus
(C) The Winter's Tale
(D) Murder in the Cathedral
Answer: D
37.    What is the theme of "The Blessed Damozel"?
(A) Revenge
(B) Undying Love
(C) Family Feud
(D) Chivalry
Answer: B
38.    Name the Shakespearean play with an epilogue :
(A) Twelfth Night
(B) Henry IV
(C) Hamlet
(D) The Tempest
Answer: D
39.    According to Edward Said, 'the orient' is portrayed in Western novels, media and art work as ..................
(A) Too focused on historical facts and accurately portraying the experience of life in the region
(B) A place prone to liberal democracy and revolutionary feminism
(C) An accurate depiction of the modern day Middle East and Asia
(D) Lost in the past, prone to despotic rule and plagued by 'odd' cultural traditions
Answer: D
40.    What did Sophia leave for Tom at the inn at Upton?
(A) Her shawl
(B) Her muff
(C) Her stays
(D) Her petticoat
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment