Friday, 22 September 2017

HSST English Jr Solved Paper 32/2016/OL - Part 4

61.       The term 'Peripeteia' means ..................
(A) Constancy in the fortune of the hero
(B) Change in the fortune of the hero from bad to good
(C) Fluctuations occurring in the fortunes of the hero
(D) Change in the fortune of the hero from good to bad
Answer: C
62.       Who is the native chief who leads the revolt against Brutus Jones in Emperor Jones?
(A) Lem
(B) Len
(C) Leon
(D) Lix
Answer: A
63.       'Spenser writ no language'. Who said this?
(A) Dryden
(B) Dr. Johnson
(C) Ben Jonson
(D) Matthew Arnold
Answer: C
64.       The theme of "Dejection : An Ode" is :
(A) unhappy marriage
(B) loss of poetic imagination
(C) broken friendship
(D) inability to bear defeat
Answer: B
65.       The poem in which Yeats uses the famous "stone metaphor" is ..................
(A) Among School Children
(B) Second Coming
(C) Sailing to Byzantium
(D) Eastern 1916
Answer: D
66.       In which essay did Matthew Arnold regarded poetry as "a criticism of life under the conditions fixed for such criticism by the laws of poetic truth and poetic beauty"?
(A) Culture and Anarchy
(B) Essays in Criticism
(C) The Study of Poetry
(D) Literature and Dogma
Answer: C
67.       Who in "My Last Duchess" is said to have made the Duchess' painting?
(A) George Vasari
(B) Fra Pandolf
(C) Duke of Ferrari
(D) Not mentioned
Answer: B
68.       What poison did Claudius pour into the ear of Hamlet's father to kill him?
(A) Hebenon
(B) Baneberry
(C) Burdock
(D) Hemlock
Answer: A
69.       What was the original title of Pride and Prejudice?
(A) 'Last Impressions'
(B) 'False Impressions'
(C) 'First Impressions'
(D) 'True Impressions'
Answer: C
70.    Harold Nicholson described which poet as 'Very yellow and glum. Perfect manners'?
(A) E.E. Cummings
(B) T.S. Eliot
(C) John Greenleaf Whittier
(D) Walt Whitman
Answer: B
71.    What are the two levels of language referred to by the term 'duality'?
(A) Morphology and Syntax
(B) Structure and Use
(C) Sound and Meaning
(D) Phonetics and Phonology
Answer: C
72.    Which influential American poet was born in Long Island in 1819?
(A) Emily Dickinson
(B) Paul Dunbar
(C) John Greenleaf Whittier
(D) Walt Whitman
Answer: D
73.    In "Archetypes of Literature" Northrope Frye equates 'autumn' to ...................
(A) Romance
(B) Tragedy
(C) Comedy
(D) Satire
Answer: B
74.    What does Michael do for a living in The Mayor of Casterbridge?
(A) An auctioneer
(B) A sailor
(C) A turnip-hoer
(D) A hay-trusser
Answer: D
75.    "Ecriture" means .................
(A) Author
(B) Writing
(C) Reader
(D) Text
Answer: B
76.    The author of Nation and Narration is :
(A) Edward Said
(B) Gayatri Chakravorty Spivak
(C) Frantz Fanon
(D) Homi Bhabha
Answer: D
77.    ................ refers to word formation.
(A) Morphology
(B) Phonology
(C) Semantics
(D) Syntax
Answer: A
78.    Who amongst the following belongs to the group of radical feminists?
(A) Helene Cixous
(B) Monique Wittig
(C) Simone de Beauvoir
(D) Luce Irigaray
Answer: B
79.    What is "the beast" in Lord of the Flies?
(A) The pig
(B) The boar's head
(C) The parachutist
(D) The skull
Answer: C
80.    In which figure of speech is there a play on the various meanings of a word?
(A) Metaphor
(B) Irony
(C) Transferred Epithet
(D) Pun
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment