Thursday, 14 September 2017

HSST Geography Jr Solved Paper Category Code: 292/2016 - Part 1

Question Paper Code: 21/2017/OL
Category Code: 292/2016
Exam: HSST Junior Geography SR For SC/ST
Department: Higher Secondary Education
Date of Test: 20-03-2017

1.       What is ''Baku'' famous for?
(A) Petroleum
(B) Iron smelting
(C) Locomotion
(D) Silk industry
Answer: A
2.       The first bank to get online banking facility in India :
(A) H.D.F.C.
(B) S.B.I.
(C) I.C.I.C.I.
(D) Canara Bank
Answer: A
3.       The book ''Vision, values and velocity'' wrote by :
(A) Sam Pitroda
(B) Bill Gates
(C) Sakundala Devi
(D) N.R. Narayan
Answer: A
4.       The power of judicial review in India is :
(A) given by the Parliament
(B) given by the President
(C) explicit
(D) implicit
Answer: D
5.       The Mamamkam, festival of Kerala celebrated in :
(A) once in 10 years
(B) once in 12 years
(C) once in 5 years
(D) every year
Answer: B
6.       The Kurichia revolt began on :
(A) 25th March 1812
(B) 25th March 1810
(C) 12th March 1810
(D) 12th March 1809
Answer: A
7.       The first Malayalam Grammar book ''Leelathilakam'' prepared by :
(A) Herman Gundert
(B) Father Kariyattil Ouseph
(C) Arnos Pathiri
(D) Dr. Angelos Francis
Answer: D
8.       The 'World Ozone Day' observed on :
(A) September 16
(B) October 16
(C) September 21
(D) October 21
Answer: A
9.       The National Judicial Academy of India situated in :
(A) Nagpur
(B) Mumbai
(C) Delhi
(D) Bhopal
Answer: D
10.    The first Malayalam newspaper ''Rajyasamacharam'' published by :
(A) Dr. Angelos Francis
(B) C. Kesavan
(C) Herman Gundert
(D) K. Kelappan
Answer: C

11.    The Marumakkathayam Act passed in Kerala in the year :
(A) 1913
(B) 1923
(C) 1933
(D) 1943
Answer: C
12.    Who founded the organisation ''Sadhu Jana Paripalana Sangham''?
(A) Vagbhadanatha
(B) Ayyankali
(C) Chattampi Swamikal
(D) Ayyaguru
Answer: B
13.    The first Nair Act in Travancore passed in the year :
(A) 1906
(B) 1908
(C) 1910
(D) 1912
Answer: D
14.    The Sahodara Prasthanam started by :
(A) V.T. Bhattathiripad
(B) K. Kelappan
(C) K. Ayyappan
(D) Vagbhatananda
Answer: C
15.    The Hindu Succession Act passed in the year :
(A) 1959
(B) 1958
(C) 1957
(D) 1956
Answer: D
16.    The Sanskrit book ''Bhakti Manjary'' wrote by :
(A) Gauri Lakshmi Bhai
(B) Swati Tirunal
(C) Kalidasa
(D) V.T. Bhattathiripad
Answer: B
17.    Indian Constitution adopted concurrent lists from the constitution of :
(A) Canada
(B) Australia
(C) Ireland
(D) U.S.A.
Answer: B
18.    Among the fundamental rights of Indian Constitution the Right to Property eliminated by the :
(A) 42nd Amendment Act
(B) 43rd Amendment Act
(C) 44th Amendment Act
(D) 45th Amendment Act
Answer: C
19.    The financial emergency declared by the President of India mentioned in the :
(A) Article 352
(B) Article 356
(C) Article 360
(D) Article 370
Answer: C
20.    Part XVIII (18th) of Indian Constitution contains :
(A) Fundamental duties
(B) Emergency provisions
(C) Municipalities
(D) Panchayats
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment