Saturday, 16 September 2017

HSST Geography Jr Solved Paper Category Code: 292/2016 - Part 3

41.       The country which shares shortest border with India :
(A) Bangladesh
(B) China
(C) Afghanistan
(D) Nepal
Answer: C
42.       A tributary of Krishna River :
(A) Musi
(B) Kolar
(C) Sabari
(D) Jonk
Answer: A
43.       Which year is called 'Demographic Divide' in India?
(A) 1924
(B) 1921
(C) 1923
(D) 1920
Answer: B
44.       The headquarter of North Eastern Railway Zone :
(A) New Delhi
(B) Guwahati
(C) Gorakhpur
(D) Kolkata
Answer: C
45.       The plant TISCO located :
(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) Chattisgarh
(D) West Bengal
Answer: B
46.       The land share of Kerala in India :
(A) 1.25%
(B) 1.66%
(C) 1.18%
(D) 2%
Answer: C
47.       The largest coffee producing state in India :
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Assam
Answer: B
48.       The Manchester of South India :
(A) Chennai
(B) Salem
(C) Hyderabad
(D) Coimbatore
Answer: D
49.       The least populated district in Kerala according to 2011 Census :
(A) Wayanad
(B) Idukki
(C) Kasargod
(D) Alappuzha
Answer: A
50.    The longest river in South India :
(A) Mahanadi
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Cauvery
Answer: C
51.    The supporter of Pragmatism :
(A) Plato
(B) Raztel
(C) John Dewey
(D) Soren Kierkegaard
Answer: C
52.    The book Almagest was written by :
(A) Ptolemy
(B) Huntington
(C) Semple
(D) Frobel
Answer: A
53.    The 'T-in-O' map was constructed during the period of :
(A) Modern period
(B) Early Medieval period
(C) Ancient period
(D) Late Medieval period
Answer: B
54.    The Heartland Theory is the contribution of :
(A) Ratzel
(B) Emmanuel Kant
(C) D.M. Davis
(D) Halford John Mackinder
Answer: D
55.    The person who first attempted to calculate the circumference of the earth :
(A) Eratosthenes
(B) Strabo
(C) Herodotus
(D) Aristotle
Answer: A
56.    The supporter Stop and Go Determinism :
(A) Blache
(B) Al-Masudi
(C) Griffith Taylor
(D) Jean Brunhes
Answer: C
57.    Who invented the instrument 'Astrolabe' for the determination of latitudes and longitudes?
(A) Ptolemy
(B) Eratosthenes
(C) Homer
(D) Hipparchus
Answer: D
58.    The approach which describes physical setting is the more dominant factor than human is:
(A) Possibilism
(B) Determinism
(C) Social Darwinism
(D) Stop and Go Determinism
Answer: B
59.    The book of Thomas Kuhn :
(A) The Structure of Scientific Revolutions
(B) Historical memoir
(C) Outline of geography
(D) Almagest
Answer: A
60.    The father of Exceptionalism in geography :
(A) Strabo
(B) Huntington
(C) Emmanuel Kant
(D) Hutton
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment