Thursday, 7 September 2017

HSST Jr Botany Solved Paper 45/2017/OL - Part 5

81.       The plant that catches its prey with leaf fibre.
(A) Genlisia
(B) Roridula
(C) Nepenthes
(D) Venus fly trap
Answer: B
82.       Single leaf plant is
(A) Amorphophalus
(B) Opuntia
(C) Bryophylum
(D) Bigonia
Answer: A
83.       Which Indian forest region has maximum diversity in wild life?
(A) Tropical forest
(B) Ever green forest
(C) Western ghats
(D) Temperate deciduous
Answer: C
84.       The photosynthetic pigment which is blue green in pure state
(A) Chlorophyll-a
(B) Chlorophyll-b
(C) Chlorophyll-c
(D) Chlorophyll-d
Answer: A
85.       The plant part showing negatively traumatropic movement is
(A) Leaf lamina
(B) Root tip
(C) Stem tip
(D) Flower bud
Answer: B
86.       Metabolically advantageous sugar is
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Fructose
(D) Galactose
Answer: B
87.       Auxins are indole derivatives synthesized from
(A) Aminoacids
(B) Tryptophan
(C) Lysine
(D) Agrinine
Answer: B
88.       Replenishing or filling up reactions are called
(A) Inter-mediatory metabolisms
(B) Amphibolic pathways
(C) Energy metabolisms
(D) Anaplerotic reactions
Answer: D
89.       Free living nitrogen fixing cyano bacteria includes
(A) Calothrix
(B) Azotobacter
(C) Clostridium
(D) Chromatium
Answer: A
90.    First aminoacid discovered in protein is
(A) Threonine
(B) Glycine
(C) Asparagine
(D) Leucine
Answer: C
91.    Which principle is enunciated by Supreme Court in M.C. Mehta Vs Kamalnath by upholding that natural resources are meant for public use and enjoyment, the state is under duty to protect it?
(A) Polluter pay principle
(B) Precautionary principle
(C) Public trust principle
(D) No fault liability principle
Answer: C
92.    Where a public authority received an application for information pertaining to a subject matter held by another public authority, the application shall be transferred to the concerned authority within ................. of the receipt of the application.
(A) 30 days
(B) 5 days
(C) 10 days
(D) 48 hours
Answer: B
93.    Who among the following can donate organ to the recipient without the permission from government?
(A) Wife
(B) Uncle
(C) Friends
(D) All the above
Answer: A
94.    Under Food Security Act, the Food grains given to the house hold covered under Antyodaya Annayogana is
(A) 25kg/month
(B) 30 kg/month
(C) 32 kg/month
(D) 35 kg/month
Answer: D
95.    Article 51 of Indian Constitution speaks about the
(A) Separation Judiciary from Executive
(B) Promotion of International Peace and Security
(C) Promotion of Welfare of Workers
(D) Childhood protection and education to children below the age 6 years
Answer: B
96.    In which of the following case Supreme Court declared that judicial review is a basic structure of constitution so it could not be taken away by the parliament through amendment.
(A) A. K. Gopalan Vs State of Madras
(B) Menaka Gandhi Vs Union of India
(C) Minerva Mills Limited Vs Union of India
(D) Golak Nath Vs State of Punjab
Answer: C
97.    Which of the following Amendment Act makes the Right to Education as the Fundamental Right to all children of age of 6-14 years by inserting Article 21A to the Constitution.
(A) 86th Amendment Act
(B) 86th Amendment Act
(C) 84th Amendment Act
(D) 85th Amendment Act
Answer: A
98.    Article 75(1A) provides that the size of the council of ministers of center shall not exceeds
(A) 15% of the total number of members in Lok Sabha
(B) 15% of the total number of members in Lok Sabha and Rajya Sabha
(C) 12% of the total number of members in Lok Sabha and Rajya Sabha
(D) 12% of the total number of members in Lok Sabha
Answer: A
99.    Under the Criminal Law (Amendment) Act 2013, the offense of trafficking does not include
(A) Abducting a woman for sexual exploitation
(B) Abducting a child with an intention of removal of organs
(C) Follows a woman and contacts her to foster personal interaction against her will
(D) Receive any person through deception to engage in hazardous work for a meager wage
Answer: C
100.    Who among the following are excluded from the scope of Article 311?
(A) Members of Civil Services of Union and States
(B) Members of All India Service
(C) Persons holding Civil Post under Union or States
(D) Members of Defence Services
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment