Saturday, 30 September 2017

HSST Sociology Solved Paper 29/2016/OL - Part 2

21.       Who defined society as web of social relations?
(A) Max Weber
(B) MacIver
(C) Hobbes
(D) Spencer
Answer: B
22.       Who among the following does not belong to German School of Sociology?
(A) Simmel
(B) Max Weber
(C) Herbert Spencer
(D) Tonnies
Answer: C
23.       A community is based on
(A) Common Habits
(B) Common Ideology
(C) Common Thinking
(D) Common Territory
Answer: D
24.       The concept of Social Distance is associated with
(A) Bogardus
(B) Emile Durkheim
(C) Sumner
(D) Karl Pearson
Answer: A
25.       The "Savage Mind" was written by
(A) F. Tonnies
(B) J. S. Mill
(C) Levi Strauss
(D) E. B. Taylor
Answer: C
26.       An organization deliberately formed for collective pursuit of some interest, which its members share is called
(A) Institution
(B) Association
(C) Community
(D) Society
Answer: B
27.       The borrowing of cultural elements from another society is known as
(A) Cultural lag
(B) Acculturation
(C) Cultural Invention
(D) Cultural Diffusion
Answer: D
28.       The division of labour is the basis of ............... System of stratification.
(A) Varna System
(B) Caste System
(C) Class System
(D) Clan System
Answer: A
29.       Social stratification means
(A) Classification of society into caste
(B) Classification based on class
(C) Classification based on power
(D) Classification of society into groups and in-groups
Answer: D
30.    Who wrote 'The Social System'?
(A) R. K. Merton
(B) Talcott Parson
(C) Karl Marx
(D) Max Weber
Answer: B

31.    "Ethnocentrism" has been coined by
(A) G. H. Mead
(B) Lewis Coser
(C) W. N. Sumner
(D) Edmund Husserl
Answer: C
32.    A Black Byzantium : Kingdom of Nupe in Nigeria was written by
(A) S. F. Nadel
(B) Levi Strauss
(C) Jeffry Alexander
(D) Durkheim
Answer: A
33.    The concept life world is introduced by
(A) Harold Grafinkel
(B) Alfred Schutz
(C) Edmund Husserl
(D) Berger
Answer: C
34.    Attributes refers to
(A) Quality of phenomena
(B) Quantity of the phenomena
(C) Representativeness
(D) All of these
Answer: A
35.    Who introduced the term 'Cyberspace'?
(A) Gilbert
(B) William Gibson
(C) William More
(D) Willman
Answer: B
36.    The book "Asylums" was written by
(A) George Homans
(B) Peter Blau
(C) C. H. Cooley
(D) Ervin Goffman
Answer: D
37.    The word 'Varna' means
(A) Colour
(B) Cloth
(C) Caste
(D) Clan
Answer: A
38.    The term 'Status Group' was introduced by
(A) Durkheim
(B) Karl Marx
(C) Max Weber
(D) Robert Merton
Answer: C
39.    The term Symbolic Interactionalism was coined by
(A) G. H. Mead
(B) Peter M. Blau
(C) Ervin Goffman
(D) Herbert Blumer
Answer: D
40.    The Idea of 'Public Sphere' was introduced by
(A) Karl Marx
(B) J. Habermas
(C) Max Weber
(D) Durkheim
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment