Thursday, 5 October 2017

HSST Chemistry Jr Solved Paper 1/2017/OL - Part 2

21.       The plane of symmetry perpendicular to the principal axis of rotation in BF3 is :
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: B
22.       The number of degrees of vibrational freedom in C2H2 is :
(A) 9
(B) 8
(C) 7
(D) 6
Answer: C
23.       Who was the first scientist to make an attempt at deriving an equation for distribution of radiation density in terms of the classical laws of mechanics?
(A) Lord Rayleigh
(B) Boltzmann
(C) Max Plank
(D) Einstein
Answer: A
24.       Isomers which differ by rotation about single bonds and which can isolated at room temperature are :
(A) Stereoisomers
(B) Enantiomers
(C) Diastereomers
(D) Atropisomers
Answer: D
25.       The miller indices are often used in the area of :
(A) Single crystal
(B) Polymer
(C) Solution
(D) Surface Chemistry
Answer: A
26.       The law of constancy of interfacial angle is called :
(A) Hauy's law
(B) Law of symmetry
(C) Steno's law
(D) Miller's law
Answer: C
27.       Which of the following complex ions would have the smallest crystal field splitting?
(A) [Co(NH3)6]3+
(B) [Rh(NH3)6]2+
(C) [Ir(NH3)6]2+
(D) [Co(NH3)6]2+
Answer: D
28.       A plot of log[A] Vs time(t) gives a straight line with negative slope. The order of the reaction is :
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: B
29.       The nature of electronic spectra of 'd' block elements is mainly due to :
(A) Incomplete d-orbitals
(B) Term splitting in different crystal field geometry
(C) Presence of hydrated ions
(D) Removal of degeneracy of d-orbitals
Answer: A
30.    How many Bravais lattices can exist in nature?
(A) 32
(B) 17
(C) 14
(D) 7
Answer: C
31.    How many ESR lines are observed if an unpaired electron when closed to two non-equivalent protons is placed in magnetic field?
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Answer: B
32.    For which one of the following process is inter system crossing (ISC) essential?
(A) Fluorescence
(B) Radioactive decay
(C) Chemiluminescence
(D) Phosphorescence
Answer: D
33.    The molecules of H2O belongs to the point group :
(A) D4
(B) C3V
(C) C2V
(D) C3
Answer: C
34.    Which one of the following types of bonding is true for ferrocene?
(A) Localised Fe-C bond
(B) Delocalised Fe-C bond
(C) Ionic bond having Fe2+ (-C5H5-)2
(D) Hydrogen bridge bonding
Answer: B
35.    What is the effect of hydrogen bonding on the IR absorption of N-H group?
(A) It shifts to lower wave number
(B) It shifts to higher wave number
(C) No change is observed
(D) None of these
Answer: A
36.    A symmetry element which distinguishes maleic acid from fumaric acid is :
(A) C2
(B) I
(C) S4
(D) None of the above
Answer: A
37.    How many hyperfine lines in ESR spectrum are shown by Mn2+?
(A) 6
(B) 5
(C) 4
(D) 3
Answer: A
38.    A is the stereoisomer of the compound B, Therefore A and B differ in their :
(A) Composition
(B) Steric Hindrance
(C) Configuration
(D) Constitution
Answer: C
39.    The hybridization of the central carbon in allenes is :
(A) dsp2
(B) sp3
(C) sp2
(D) sp
Answer: D
40.    High quantum yields of photochemical reactions are due to :
(A) Lowering of activation energy
(B) Accompanying side reactions
(C) Formation of free radicals
(D) High frequency of collision
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment