Friday, 6 October 2017

HSST Chemistry Jr Solved Paper 1/2017/OL - Part 3

41.       What is the eigen value of sin2`x` which is not an eigen function of the operator ‘d/dx’ but of ‘d2/dx2’?
(A) 2
(B) `-2`
(C) 4
(D) `-4`
Answer: D
42.       In first order reaction `A_((g))` ```` `_(g)` `+C_((g))`, the initial pressure is 11200 Pa and half life period of the reaction is 29.93 min. What is the total pressure at the end of 16 minutes?
(A) 14667 Pa
(B) 15656 Pa
(C) 16235 Pa
(D) 14555 Pa
Answer: A
43.       Predict the number of translational, rotational and vibrational degrees of freedom in neon :
(A) 3, 0, 1
(B) 3, 1, 0
(C) 3, 0, 0
(D) 3, 1, 1
Answer: C
44.       How many diastereomers are shown by the molecules `CH3CH=CHCH=CH-C2H5?`
(A) 1
(B) 4
(C) 3
(D) 2
Answer: B
45.       The term 'quantum mechanics' was first introduced by :
(A) Schrondinger
(B) Max Born
(C) Bohr
(D) Einstein
Answer: B
46.       Which of the following radiation has the longest wavelength?
(A) UV
(B) Micro wave
(C) Cosmic wave
(D) Radio wave
Answer: D
47.       Transmittance in spectroscopy analysis is a function primarily of the :
(A) Optical path
(B) Monochromator
(C) Velocity of light
(D) Barometric pressure
Answer: C
48.       Which of the following properties of transition metal complexes can be explained on the basis of crystal field theory?
(A) Colour
(B) Magnetic moment
(C) Dipole moment
(D) Both (A) and (B)
Answer: D
49.       Which of the following symmetry elements is not possessed by trans-dichlorobenzene?
(A) C2
(B) i
(C) S4
(D) Sh
Answer: C
50.    The number of vibrational degrees of freedom in toluene is :
(A) 39
(B) 40
(C) 9
(D) 24
Answer: A
51.    Decomposition of KCIO3 in the presence of MnO2 is an example of :
(A) Homogeneous catalysts involving solid reactants
(B) Heterogeneous catalysts involving solid reactants
(C) Homogeneous catalysts involving liquid reactants
(D) Heterogeneous catalysts involving liquid reactants
Answer: B
52.    Identify the non-benzenoid aromatic compound in the following :
(A) Phenanthrene
(B) Pyrene
(C) Coronene
(D) Ferrocene
Answer: D
53.    During polarographic analysis in which medium Molybdenum gives two waves at -0.37 V and -0.30 V.
(A) HNO3
(B) H2SO4
(C) HCl
(D) HF
Answer: A
54.    The order 'n', initial concentration `a0`and time of half reaction t1/2 for a reaction are related as :
(A) ln `t(1/2)` = ln n+ ln (constant) `-` ln `a0`
(B) `t(1/2)` ln n = ln (constant) `-` ln `a0`
(C) ln `t(1/2)` = n ln `a0`
(D) ln `t(1/2)` = ln (constant) `-` (n`-`1) ln `a0`
Answer: D
55.    Who used silica gel packed column as a support for a stationary phase and were awarded Nobel Prize in 1952?
(A) David day and Mikhail tswett
(B) Kirtchevesky and Tiselius
(C) Martin and Synge
(D) Consden and Gorden
Answer: C
56.    Mossbauer effect is also related with resonance fluorescence of :
(A) x-rays
(B) gamma-rays
(C) beta-rays
(D) alpha-rays
Answer: B
57.    Which of the following is microwave inactive?
(A) Cl2
(B) NO
(C) HCl
(D) CO
Answer: A
58.    The polarographic limiting current which are controlled not only by the rate of diffusion of the reactive species, but also by the rate of some chemical reaction related to the electrode process are known as :
(A) Diffusion current
(B) Residual current
(C) Migration current
(D) Kinetic current
Answer: D
59.    Addition of `Br2` to methyl acetylene yielding trans 1,2-trans 1,2-dibromopropene is :
(A) Stereoselective and stereospecific
(B) Stereospecific
(C) Stereoselective
(D) None of these
Answer: C
60.    Who proposed the dead stop end point method in amperometry?
(A) Bawden
(B) Foulk
(C) Neuberger
(D) Cooke
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment