Wednesday, 11 October 2017

HSST Geography Solved Paper 29/2015/OL - Part 1

Question Paper Code: 29/2015/OL
Category Code: 581/2014
Exam: HSST Geography
Department: Higher Secondary Education
Date of Test: 25-11-2015
Alphacode A

1.       Dr. Herman Gundert belongs to which missionary society?
(A) London Mission Society
(B) Church Mission Society
(C) Basel Evangelical Mission
(D) Anglican society
Answer: C
2.       Name the social reformer of Kerala who founded 'Atma Vidya Sangham' inorder to spread his teachings.
(A) Ayyankali
(B) Chattambi Swamikal
(C) Vaikunda Swami
(D) Vagbhadananda
Answer: D
3.       Famous freedom fighter and social activist of Kerala, A.V. Kuttimalu Amma was born in the year .................
(A) 1904
(B) 1905
(C) 1907
(D) 1908
Answer: B
4.       The tragic death of a freedom fighter namely, A.G. Velayudhan in a police lathicharge is associated with which social struggle in Kerala?
(A) Paliyam Satyagraha
(B) Vaikam Satyagraha
(C) Guruvayur Satyagraha
(D) Channar Agitation
Answer: A
5.       Name the journal published by ''Yogakshema Sabha'' to spread the reformist ideas.
(A) Sabha Samajam
(B) Unni Nambutiri
(C) Vimochanam
(D) Karmayogi
Answer: B
6.       The ''Temperance Movement'' of 20th century Kerala was - aimed at ..................
(A) Total abstinence from intoxicating drinks
(B) Education development of the depressed class
(C) Eradicating untouchability
(D) Religious Reforms
Answer: A
7.       Which of the following newspaper published an editorial titled ''Oru Laksham Roopa'' (One Lakh Rupees) by criticising the misuse of public treasury during the reign of Sree Moolam Thirunal?
(A) Prabhatham
(B) Vivekodayam
(C) Swadeshabhimani
(D) Malayalee
Answer: C
8.       Name the literary figure of Kerala, who born in the year 1865 and credited to translate the whole of the 'Mahabharata' into Malayalam within a short span of time?
(A) A.R. Raja Raja Varma
(B) Kerala Varma Valia Koil Tampuran
(C) Pantalam Kerala Varma
(D) Kodungallur Kunhikuttan Tampuran
Answer: D
9.       'Kerala Public Libraries Act' (Kerala Grandhasala Sangham) was passed by the Govt. of Kerala in the year ....................
(A) 1989
(B) 1988
(C) 1986
(D) 1987
Answer: A
10.    ''Khilafath Smaranakal'' is the autobiography of ..................
(A) K. Madhavan Nair
(B) E. Moidu Maulavi
(C) Mozhikunnathu Brahmadathan Namboodirippad
(D) M.P. Narayana Menon
Answer: C
11.    The sensational 'Thali incident' during the Civil Disobedience Movement in Kerala was associated with which woman freedom fighter?
(A) P.M. Suguna Bhai
(B) Kamala Bhai Prabhu
(C) Akkamma Cheriyan
(D) Arya Pallam
Answer: B
12.    Who made the below statement in connection with the establishment of a press during the early 20th century?
''I am not a business man. By starting a newspaper I only meant for the social service and service of the country. My
ultimate profit is not money. What I really intend is not for me but for my country. Its enough for me...''
(A) Kandathil Varghese Mappila
(B) K.P. Kesava Menon
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) Vakkom Abdul Khader Maulavi
Answer: D
13.    Name the drama written by Kandathil Varghese Mappila incorporating some of the features of English Drama.
(A) Chandrika
(B) Kanyaka
(C) Ebraikutty
(D) Chakkichankaram
Answer: C
14.    Article ................. of the Constitution of India allows the Vice President to act as President or to discharge his functions during casual vacancies in the office, or during the absence of President.
(A) Article 65
(B) Article 68
(C) Article 73
(D) Article 75
Answer: A
15.    Which section of the Right to Information Act of 2005 permits a person to obtain any information by giving request in writing or through electronic means?
(A) 2(f) of the RTI Act, 2005
(B) 6(1) of the RTI Act, 2005
(C) 19(1) of the RTI Act, 2005
(D) 19(3) of the RTI Act, 2005
Answer: B
16.    Which literary figure of Kerala has been selected for the Vallathol Award for the year 2015?
(A) M. Mukundan
(B) T.D. Ramakrishnan
(C) T. Padmanabhan
(D) Anand
Answer: D
17.    The name of a French Engineer Ferdinand de Lesseps is associated with ................
(A) Panama Canal
(B) Suez Canal
(C) Leaning Tower of Pisa
(D) Eiffel Tower
Answer: B
18.    The capital of Syria is .................
(A) Aleppo
(B) Bagdad
(C) Dimer
(D) Damascus
Answer: D
19.    In which year UNESCO proclaimed September 8 of every year to be celebrate as the International Literacy Day?
(A) 1965
(B) 1967
(C) 1970
(D) 1972
Answer: A
20.    Expand GCC :
(A) Gulf Coordination Council
(B) Gulf Coordination Committee
(C) Gulf Cooperation Council
(D) Gulf Commercial Council
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment