Thursday, 12 October 2017

HSST Geography Solved Paper 29/2015/OL - Part 2

21.       The immediate goal of teaching is known as :
(A) Aim
(B) Objective
(C) Value
(D) Skill
Answer: B
22.       The activity which give a clear picture about a specific problem and helps in comprehension of its different dimensions :
(A) Symposium
(B) Seminar
(C) Workshop
(D) Conference
Answer: A
23.       Which of the following is not related to lecture method?
(A) Economical and save time
(B) Effective in giving factual information
(C) Provide for individual differences
(D) Personal contact with students
Answer: C
24.       Which of the following is not a 3D instructional aid?
(A) Model
(B) Television
(C) Diorama
(D) Realia
Answer: B
25.       Economic way to communicate a research study :
(A) Abstract
(B) Introduction
(C) Conclusion
(D) All the above
Answer: A
26.       The most important single quality of a test is :
(A) Objectivity
(B) Reliability
(C) Validity
(D) Practicability
Answer: C
27.       To study the difference between correlations a researcher can use :
(A) p
(B) r
(C) t
(D) z
Answer: D
28.       Which of the following are the main characteristics of research?
(i) Logical and objective
(ii) Hypotheses oriented
(iii) Organise data in quantitative form
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: D
29.       The propounder of Heuristic method :
(A) Armstrong
(B) Dewey
(C) Einstein
(D) Kilpatrick
Answer: A
30.    Which one of the following is against research ethics?
(A) Scientific investigation
(B) Imaginary assumptions
(C) Painstaking effort
(D) Human welfare
Answer: B
31.    Nappes are
(A) The over-riding portion of the thrust fold
(B) A broad domal warp
(C) The relatively raised blocks
(D) The lowered blocks
Answer: A
32.    Which of the following statement is incorrect?
(A) Kari soils are found in patches in the districts of Alappuzha, Kottayam and Ernakulam
(B) Acid saline soils are confined to the Kuttanadu region
(C) Hydromorphic saline soils are seen in the coastal tracts of Thiruvananthapuram, Kollam, Kozhikode and Kasarkodu districts
(D) The greyish onattukara soils are found in the region of Karunagappally, Karthikappally, Mavelikkara taluks
Answer: C
33.    The book 'New Exploration - A Philosophy of Regional Planning' was written by:
(A) Myrdal
(B) Chapin
(C) Hirchmann
(D) Benton Mackaye
Answer: D
34.    Founder of Comparative method in regional geography
(A) Ritter
(B) Blache
(C) Semple
(D) Humboldt
Answer: A
35.    The largest producer of bauxite in the world
(A) Australia
(B) China
(C) Brazil
(D) India
Answer: A
36.    Which of the statement is not associated with Internet GIS?
(A) Online access the data for query and visualization
(B) Sharing and distribution
(C) GIS data analysis and processing
(D) Data has privacy
Answer: D
37.    The operation of presenting the results of data manipulation in a form that is understandable to a user
(A) Data output
(B) Data editing
(C) Data analysis
(D) Data processing
Answer: A
38.    The most densely populated district of Kerala as per 2011 Census
(A) Alappuzha
(B) Ernakulam
(C) Kollam
(D) Thiruvananthapuram
Answer: D
39.    Which one is not a current of the Pacific Ocean?
(A) Kuroshio current
(B) Humboldt current
(C) Benguela current
(D) California current
Answer: C
40.    The term 'ecosystem' was first used by
(A) A.G. Tansley
(B) Fosberg
(C) Lindeman
(D) W.W. Newey
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment