Sunday, 15 October 2017

HSST Geography Solved Paper 29/2015/OL - Part 5

81.       Identify the correct statements.
(i) Longer wavelength is absorbed more by water than shorter visible wavelengths.
(ii) Water looks blue or blue green due to stronger reflectance of the shorter wavelengths.
(iii) Chlorophyll in algae absorbs more of the blue wavelengths and reflects the green.
(iv) Water appears red in colour when algae are present.
(A) Statements i and ii are correct
(B) Statements ii and iv are correct
(C) All Statements are incorrect
(D) Statements i, ii and iii are correct
Answer: C
82.       The art of examining photo images for the purpose of identifying objects and judging their significance is
(A) Photogrammetry
(B) Photodiode
(C) Stereo model
(D) Photo interpretation
Answer: D
83.       The apparent change in the position of an object from one image to the next by the imaging platform motion is
(A) Stereoscopic parallax
(B) Photo tilt
(C) Image displacement
(D) None of these
Answer: A
84.       The second phase in the development of science according to Kuhn
(A) Pre-paradigm Phase
(B) Professionalisation Phase
(C) Paradigm Phase I
(D) Crisis Phase with Revolution I
Answer: B
85.       The first climatic Atlas of the world
(A) Kitab-al-Hind
(B) Harkatch-al-Shams
(C) Kitabul-Ashkal
(D) Risalah
Answer: C
86.       Coniferous forests are found in
(A) Tundra
(B) Taiga
(C) Middle latitude highlands
(D) Marine west coast
Answer: B
87.       Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is situated at
(A) Bengaluru
(B) Amritsar
(C) Hyderabad
(D) Nagpur
Answer: D
88.       Identify the state which has no Scheduled Caste population
(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu Kashmir
(C) Punjab
(D) Uttarakhand
Answer: A
89.       The largest copper producing state in India
(A) Rajasthan
(B) Jharkhand
(C) Bihar
(D) Madhya Pradesh
Answer: D
90.    The relational database model is based on concepts proposed by
(A) Rhind
(B) Burrough
(C) Maguire
(D) Codd
Answer: D
91.    The most common method used to solve the small differences between adjacent maps
(A) Tessellation
(B) Interpolation
(C) Rubber sheeting
(D) Topology
Answer: C
92.    A belt of calm and variable winds occurring along the equatorial trough is
(A) ITCZ
(B) Doldrums
(C) Horse latitude
(D) Equatorial low
Answer: B
93.    Identify the correct statements.
(i) Volcanoes are restricted to that portion of the plate that lies above the hotspot.
(ii) Continent and Oceanic plate collision is characterised by orogenetic belts.
(iii) Convergent plate boundaries are also known as Benioff zone.
(iv) Divergent plate boundary is also known as consuming plate boundary.
(A) Statements i and ii are correct
(B) Statement iii is correct
(C) Statements i and iv are correct
(D) Statements i and iii are correct
Answer: D
94.    A linear topographic feature of high relief usually in the form of a single ridge is:
(A) Mountain Chain
(B) Mountain Range
(C) Mountain System
(D) Mountain Mass
Answer: B
95.    The narrow strips of open water between ice floes are:
(A) Leads
(B) Pack Ice
(C) Ice Berg
(D) Ice Shelves
Answer: A
96.    Name of MAR in between Iceland and Scotland
(A) Telegraphic Plateau
(B) Challenger Rise
(C) Wyville Thompson Ridge
(D) Walvis Ridge
Answer: C
97.    Who made use of the term America for the first time?
(A) Martin Waldseemuller
(B) Magellan
(C) Cook
(D) Hutton
Answer: A
98.    Who coined the term permafrost?
(A) Davis
(B) Strahler
(C) Hutton
(D) Humboldt
Answer: D
99.    Identify the British geographers.
(i) Herbert John Fleure
(ii) Rollin D. Salisbury
(iii) Roger Dion
(iv) Patrick Geddes
(A) ii and iii
(B) i and iv
(C) iii and iv
(D) i and iii
Answer: B
100.    Father of GIS
(A) Roger Tomlinson
(B) Tim Berners-Lee
(C) Burrough
(D) Kraak
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment